Přejít k hlavnímu obsahu

10 tipů na výlety v okolí Bük: zkuste lázně, golf nebo naučnou stezku

Bük je lázeňské město v Maďarsku, které se nachází v okresu Kőszeg v maďarské župě Vas. Oblíbená turistická oblast Bükfürdő nabízí kromě termálních lázní velké množství krásných míst, která stojí za to prozkoumat s celou rodinou.

Maďarsko, to není jen nádherná Budapešť a Balaton. Země lázní toho nabízí víc. Pojďte s námi tentokrát objevit lázeňské město Bük nedaleko hranic s Rakouskem!

Lázně Bükfürdő 

Bükfürdő Thermal & Spa jsou druhé největší lázně v Maďarsku hned po lázeňském komplexu Széchenyi v metropoli Budapešť. Léčebné lázně Bük se rozprostírají na celkové ploše 14 hektarů. Obrovský lázeňský komplex uprostřed stinného parku láká návštěvníky 34 krytými a polokrytými termálními bazény.

Na jednom místě si můžete odpočinout, relaxovat i udělat něco pro své zdraví. Kryté bazény je možné navštívit celoročně, venkovní aquapark s tobogány a skluzavkami je otevřený pouze v letních měsících.

lázně Bük
Lázeňské město má skutečně co nabídnout.
Zdroj:
Olga Kolková

Jedinečná léčivá voda v bazénech lázní Bükfürdő obsahuje více než 15 000 mg/l minerálních látek, včetně draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, chloridu nebo síranu. Využívá se k léčbě různých onemocnění pohybového ústrojí, jako je třeba artróza, osteoporóza, spondylóza, diskopatie, lumbago, Bechtěrevova choroba, chronická artritida, dna, revmatismus a další.

Pomáhá mimo jiné k rehabilitaci organismu po úrazech, ortopedických a neurochirurgických operacích nebo gynekologických a urologických zánětech. Termální voda s léčivými látkami se v lázních Bük používá také na spa procedury a vodoléčbu.

lázně zvenku
Zaplavat si tu můžete i venku.
Zdroj:
Olga Kolková

Greenfield Golf Bük

Rozlehlý golfový rezort je známý rovněž pod názvem Birdland Golf and Country Club. Jedná se o první golfové hřiště v Maďarsku s 18 jamkami, které bylo otevřeno v roce 1991. V areálu o rozloze 100 hektarů žije 100 různých druhů ptáků a nachází se zde 10 000 vzrostlých topolů a 7 jezer. Golfové hřiště Greenfield s perfektně upravenou zelení dokonale souzní s okolní přírodou, která dotváří idylickou atmosféru při hraní golfu.

V letech 2019–2021 proběhla na hřišti Greenfield Golf Bük rozsáhlá renovace. Byl instalován nový zavlažovací systém, kompletně zrenovovány greeny a odpaliště. Zelené plochy byly rekultivovány, proběhlo prořezání stávajících stromů a výsadba nových stromů. V těsné blízkosti golfového hřiště je umístěn čtyřhvězdičkový hotel Greenfield Hotel Golf & Spa s vlastní léčivou vodou, který nabízí pro ubytované zvýhodněnou cenu vstupu, tzv. green fee.

Kneippův park

Velice oblíbené místo pro Kneippovu terapii a nordic walking. V zátiší klidného parku situovaného vedle hotelu Danubius najdete Kneippův suchý chodník, který je uzpůsoben pro chůzi naboso. Stezku dlouhou 510 metrů tvoří několik různých materiálů – kamínky, štěrk, šišky, borová kůra, dřevěná drť nebo písek. Když se projdete naboso po Kneippově chodníku, vaše chodidla budou přirozeně stimulována různými druhy povrchů.

Bosá chůze jako reflexní terapie pomáhá k prokrvení plosek nohou a posílení imunity. U dětí má blahodárný vliv na zdravý vývoj svalů a vazů, zároveň posiluje klenbu nohy a napomáhá k lepšímu držení těla.

Kneippův chodník
Vyzkoušet můžete i Kneippův chodník.
Zdroj:
Olga Kolková

Kneippův park dále disponuje prostorem pro cvičení jógy pod širým nebem a přírodní bludiště z keřů pro vaše ratolesti. Při procházce v parku můžete narazit na záhonky s různými druhy léčivých bylinek a koření. Nakonec si můžete odpočinout na lavičce pod vzrostlými stromy a načerpat novou energii z okolní přírody. 

Naučná stezka povodím řeky Répce

Naučná stezka Répce symbolizující meandrovitý tok řeky začíná kousek od Městského úřadu Bük a vede mimo jiné přes Kneippův park. Krásná procházka je připravena pro všechny milovníky přírody, kteří se chtějí dozvědět informace o zdejší fauně a flóře. Po cestě mohou děti na šesti interaktivních tabulích zábavnou formou plnit úkoly k danému tématu. Na stezce kolem říčky Répce jsou vysázeny stromy, květiny a keře typické pro tuto oblast.

Pohádkové hřiště regionu Répce

Původně Deákův park se proměnil v překrásné dětské hřiště evropského standardu. Na ploše skoro 900 metrů čtverečních najdete mnoho originálních herních prvků doplněných o pohádkové postavy, které souvisí s lokalitou řeky Répce.

Opravdové dětské hřiště jako z pohádky v sobě ukrývá prolézačky, tunely, houpačky, pískoviště, pavoučí síť, dětský hrad se skluzavkami, houpací kruh a příjemné venkovní posezení. Rodiče nejmenších dětí určitě ocení, že je hřiště oplocené a že pod herními prvky je umístěn měkký gumový povrch. Dřevěné sochy zvířátek a pohádkových postav byly vytvořeny na motivy pohádkové knihy autorek Katalin Hetyésy a Sudár Lászlóné.

Sportovní park Bükfürdő

Nejznámější venkovní hřiště v Bükfürdő, kde mohou trávit volný čas děti i dospělí. Každého na první pohled oslní velký barevný hrad se čtyřmi různými skluzavkami. Z nejvyšší věže se mohou děti projet v krytém točitém tobogánu. Na dětském hřišti nechybí další bezpečné herní prvky, jako jsou lezecké stěny, dětské prolézačky, pružinové houpačky pro nejmenší, pískoviště či velké houpadlo ve tvaru školního autobusu.

Hned vedle dětského hřiště se nachází přístroje pro venkovní fitness a posilování, které jsou určeny všem milovníkům pohybu na čerstvém vzduchu. Ideální místo pro aktivní odpočinek ve stínu stromů nejen pro mládež, ale i pro dospělé a seniory. Ve sportovním parku se od června do srpna pro zájemce konají animační programy.

Bük dětské hřiště
Myslí se tu i na děti.
Zdroj:
Olga Kolková

Funcity

Nově postavené zábavní centrum Funcity v Bükfürdő se nachází v docházkové vzdálenosti termálních lázní Bük, vedle sportovního parku Bükfürdő. Na ploše 1 000 metrů čtverečních vás čekají nezapomenutelné zážitky pro všechny věkové kategorie. Po zaplacení registračního poplatku dostanete hodinky, na které se vám bude načítat vaše útrata. Vstupenky lze zakoupit na jednotlivé atrakce nebo jsou k dispozici výhodné balíčky. Bundy, tašky a další drobné předměty si můžete odložit na recepci v zamykacích úložných skříňkách. 

V areálu zábavního komplexu Funcity si můžete vyzkoušet elektrické motokáry Turbocharger, závodní simulátory formulí F1 Thunder Race, technologii 4DX se speciálními efekty Wonder Tour a virtuální simulaci létání alias Rocketman. Atrakcí pro nejodvážnější je virtuální realita Crazy Rush. Jedná se o pohyblivé rameno, do něhož se posadíte, nasadíte si VR brýle a sledujete hru, zatímco se konstrukce s vámi otáčí až o 360°. Pro nejmenší děti je připravena expozice modelů elektrických vláčků Magic World, kterou můžete částečně ovládat pomocí připravených tlačítek.

Krystalová věž (Kristaly Torony)

Crystal Tower Adventure Park Bükfürdő je jedinečné lanové centrum v Maďarsku, které najdete ve městě Bük naproti hotelu Caramell Premium Resort. Zažijte dobrodružství na téměř kilometr dlouhé lanové dráze ve třech různých výškových úrovních nad zemí (5, 10 a 17 metrů). Čeká na vás celkem 90 různých adrenalinových výzev, všechny samozřejmě za přítomnosti nejmodernější bezpečnostní výbavy.

Lanový park je možné projít několika různými trasami. Na své si přijdou dospělí i děti ve věku od 3 let, pro něž je určena lanová dráha Mini Crystal Tower.

Krystalová věž nabízí návštěvníkům ze svého vrcholu dokonalý výhled na rakouské Alpy. V areálu jsou pro vás připraveny také další vzrušující atrakce – obří houpačka pro dvě osoby simulující volný pád, 200 metrů dlouhá lanová skluzavka zvaná Flying Fox, fotbal na umělé trávě, lukostřelba či 10 metrů vysoká lezecká stěna. Vstupenky je možné zakoupit i online.

Zábavní park Napsugár (Sluneční paprsek)

Obrovský krytý dětský zábavní park se nachází v klidné části maďarského městečka Bük, cca 1,5 km vzdušnou čarou od hotelu Greenfield Hotel Golf & Spa. Dětské hřiště Napsugár se rozkládá na ploše 1 700 metrů čtverečních a je otevřeno celoročně. V ráji jako stvořeném pro nejmenší děti najdete pestrou škálu nejrůznějších herních prvků – několika úrovňové bludiště, nafukovací skluzavky, trampolíny, vodní autodrom, dráhu pro motokáry a odrážedla.

Při návrhu zábavního parku Napsugár se myslelo i na rodiče a prarodiče. Zatímco si děti hrají, pro dospělé je připraven bowling, squash anebo fitness centrum.

V letních měsících mohou děti využít i venkovní část komplexu, kde se nachází stinné dětské hřiště, vodní skútry, minigolf, pískoviště a brouzdaliště. Pro nadšence adrenalinu je připraveno lanové centrum nebo zorbing z kopce v obří nafukovací kouli.

Poblíž zábavního parku Napsugár se nachází jezírko, kolem něhož si můžete udělat krásnou procházku s celou rodinou. Po jezírku je možné se projet na šlapadle či na vodním skútru. Pro odvážlivce je připraven aquazorbing a 350 metrů dlouhá zip line dráha, tedy adrenalinový sjezd nad vodou z jednoho břehu na druhý.

Zámek Esterházy (Esterháza)

Největší a nejluxusnější zámek v Maďarsku je situován ve městě Fertöd v župě Győr-Moson-Sopron nedaleko hranic s Rakouskem a Slovenskem, asi 45 minut od centra města Bük. Rokokový zámek byl postaven v 60. letech 18. století knížaty z rodu Esterházyů pro prince Mikuláše Esterházyho. Stavba se nesla v duchu hesla „Co může udělat císař, to dokážu i já!“. Před jeho výstavbou zde stával lovecký zámeček Sarród

Součástí výjimečného zámeckého komplexu Esterházy je přenádherná francouzská zahrada o ploše 300 hektarů, která byla inspirována zámeckým parkem ve Versailles poblíž Paříže. Díky podobnosti s pařížským Versailles se pro palác vžil název maďarské Versailles.

V zahradě najdete na 300 vyšlechtěných odrůd růží. Budovu tvoří 126 místností vyzdobených v rokokovém stylu, nejvýznamnější z nich jsou koncertní síň, letní jídelna, knihovna a esterházyovská galerie. Zámek rodiny Esterházy ve Fertöd je zapsán na seznamu památek UNESCO. Navštěvovala jej císařovna a královna Marie Terezie nebo hudební skladatel Joseph Haydn.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

47° 22' 58.5192", 16° 45' 10.3464"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Olga Kolková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 tipů na výlety v okolí Bük: zkuste lázně, golf nebo naučnou stezku