Přejít k hlavnímu obsahu

Hanoj – město ležící na řece

Město mnoha tváří. Kouzelné město s tisíciletou tradicí. Supermoderní výškové budovy. Město, které si buď zamilujete na první dobrou nebo ho budete navždy nenávidět. Vítejte v Hanoji.

Hanoj je turistickým i kulturním centrem Vietnamu s bohatou historií. Nedávné archeologické průzkumy odkryly pozůstatky staveb z období 7.-8.století našeho letopočtu. Snoubí se zde francouzská architektura s překrásnými jezery a budhistickými chrámy.

Srdce města – Stará čtvrť

Protkaná mnoha uličkami. Každá z nich kdysi patřila nějakému řemeslnému cechu. Jeden obchod vedle druhého láká k nákupům. Najdete zde také nejstarší městský chrám – chrám Bílého koně – Bach Ma. Proč chrám Bílého koně? Podle pověsti se právě zde zjevil císaři Ly Thai To bílý kůň, který ho přiměl ke stavbě městských hradeb.

Jezero Hoan Kiem a obří želva

Nedaleko Staré čtvrti najdete jezero Hoan Kiem. I s ním je spjata pověst. Kdysi zde totiž prý žila obří želva, která císaři Le Loiovi dala kouzelný meč. Díky němu císař dokázal porazit Číňany a vyhnat je ze země. Po vítězství meč vrátil želvě, která si ho vzala s sebou na dno jezera a tam žije dodnes.

Exotika na jihovýchodě Asie. Není to nádhera?
Zdroj: Shutterstock

The Huc a chrám Nefritové hory

Klenutý červený most The Huc vás dovede na ostrov s chrámem Nefritové hory. Oáza klidu uvnitř džungle metropole. A pokud se sem vydáte v noci, určitě nepřehlédnete barevně osvícenou Želví věž.

Francouzská čtvrť

Půvab širokých bulvárů lemovaných stromy. Prolínání asijských a evropských motivů. Prezidentský palác i katedrála sv. Josefa inspirovaná Notre Dame.

Ho Chi Minh

Jeho vliv pocítíte na každém kroku. Ho Chi Minhovo mauzoleum, muzeum i dům.

Asie ukrývá spoustu nádherných koutů. Jen je objevit.
Zdroj: Shutterstock

Ho Chi Minhovo mauzoleum

Postaveno navzdory státníkově přání, že by chtěl být pohřben žehem. Obří hala obklopená zahradami, hlídaná vojáky v bílých uniformách byla postavena v letech 1973-1975. Dovnitř vás pustí pouze za dodržení přísných pravidel. Žádné zavazadlo, kabelka, batůžek; žádné focení.

Divadlo plné vody

To si rozhodně nesmíte nechat ujít. Prastaré umění s původem na zatopených rýžových polích si vás podmaní. Herci se brodí v nádržích plných vody, vodí až 5kg loutky. Rozehrávají příběh o hrdinství obyčejných smrtelníků. A i když vietnamštině nerozumíte, děj pochopíte. Vychutnejte si ho dosyta.

Město pagod a chrámů

Najdete jich tu nespočet. Chrám literatury zasvěcený Konfuciovi. Pagoda na jednom sloupu, chrám Quan Thanh nebo chrám Ngoc Son. Každé z míst je něčím zajímavé a vy si z nich odnesete nezapomenutelné vzpomínky a fotky.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hanoj – město ležící na řece