Přejít k hlavnímu obsahu

Zátoka Ha Long: Za draky a prostitutkami z barů

Chcete se proplétat na lodi mezi stovkami ostrovů a ostrůvků a zároveň vidět jeden ze sedmi nových divů světa? Pak se vypravte do Vietnamu do zátoky Ha Long. 

Ha Long v doslovném překladu znamená sestupující drak. A toto jméno dostala zátoka právě podle legendy tradované v kraji okolo ní. Kdysi, v dobách, kdy byla naše planeta hodně mladá, Vietnamci museli bojovat proti nájezdníkům, kteří ze severu přijížděli po moři.

Nefritový císař, kterému bylo země líto, vyslal Matku draků a její děti na pomoc. Všichni se společně snesli z oblak dolů a spálili útočníky ohněm a obrovskými rozžhavenými smaragdy, které vrhali ze svých tlam. Smaragdy vytvořily hradbu kolem pobřeží a potopily nepřátelské lodě.

Ha Long Bay z výšky
Tohle místo je prostě neodolatelné.
Zdroj:
Shutterstock

Ve Vietnamu tak konečně zavládl klid a mír a ze smaragdů se časem staly vápencové ostrovy a ostrůvky. Draci se nevrátili do nebe, ale proměnili se ve smrtelné lidi a místním pomáhali s běžnými každodenními úkoly, třeba s pěstováním rýže nebo chovem dobytka.

Pod třítisícovými velehorami se krčí políčka jako z pohádky

Místní lidé na jejich pomoc rozhodně nezapomněli, kromě hlavní zátoky nese jejich jméno i místo, kam na zem sestoupili potomci Matky draků. Blízkou zátoku nazvali obyvatelé Bai Tu Long, tedy "Díky dětem draka". Sami Vietnamci se považují za potomky draků.

Dnes je v úchvatné Ha Long Bay kolem 1 600 ostrovů a ostrůvků, které vystupují z moře a lidé se mezi nimi pohybují pochopitelně na lodích. Užít si můžete nezapomenutelné okamžiky na izolovaných plážích, kde se vykoupete a útesy si prohlédnete pěkně zblízka. 

Ha Long Bay rybářská vesnička
V zátoce Ha Long se dají najít i plovoucí rybářské vesnice.
Zdroj:
Shutterstock

Někteří upozorňují, že ceny jsou trochu nadsazené, na druhou stranu je o nich ale možno smlouvat. Každopádně je třeba mít se na pozoru a nenechat se podvést. Samozřejmě, stejně jako třeba v Thajsku, mnozí lidé si jezdí do zátoky užít spíš placeného sexu s prostitutkami než přírodních krás. Ty se vyskytují zejména v místních barech a podle zážitků cestovatelů jsou velice laciné.

Ha Long je ale rozhodně známá atrakce oblíbená mezi cestovateli a turisty z celé zeměkoule. V roce 2011 hlasovali lidé napříč kontinenty pro sedm nových přírodních divů. Byl to velký boj, ale Ha Long Bay se nakonec do výběru dostala. Ocitla se tak v neuvěřitelně pestré společnosti Stolové hory v Jihoafrické republice, Amazonského deštného pralesa nebo ostrova Komodo Indonésii.

Na co se v Ha Long Bay připravit?

Když to nečekáte, zaskočí vás to. Ha Long Bay je turisticky značně exponovaná, s čímž se bohužel pojí všudypřítomné odpadky v ne úplně malém množství. To by vám mohlo trochu zkazit dojem z vysněné lokality. Teď už to ale víte a budete s tím počítat.

Jak se do Ha Long Bay dostat?

Ať už se nacházíte kdekoli, vždycky se budete potřebovat dopravit do města Ha Long nebo Hai Phong. Když budete zrovna v Hanoji, cesta hromadnou dopravou vám zabere 2,5–3,5 hodiny (vlakem je to o něco déle, v případě cesty z Hanoje do města Ha Long se dostáváme na 7 hodin). Pak už nezbývá než si vybrat z nabídky výletů lodí. Jejich ceny se nejčastěji pohybují kolem 50 USD (ale můžou se vyšplhat i na trojnásobek, když budete chtít v zátoce a na lodi pobýt víc dní).

Použité zdroje:

  • mahalo.cz/vietnam/destinace-vietnamu/ha-long-bay.html
  • vietnamista.cz/products/a2/
  • vietnam.travel/places-to-go/northern-vietnam/ha-long
  • viator.com/Hanoi-attractions/Halong-Bay/d351-a1674
 
 

Místo

20° 54' 37.5156", 107° 11' 1.824"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Ondřej Šmíd

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zátoka Ha Long: Za draky a prostitutkami z barů