Přejít k hlavnímu obsahu

Con Dao: zapomenutý ráj na jihu Asie

Con Dao je malé souostroví, které leží přibližně 100 km jihozápadně od Vietnamu. Největší ostrov Con Son sloužil dlouhou dobu jako vězení pro nežádoucí politické vězně. To už je ale minulostí. Možná právě proto se tomuto místu přezdívá Ďábelské ostrovy a je jedním z mála míst, které ještě zcela nepohltil turismus.

Con Dao je malé souostroví, které leží přibližně 100 km jihozápadně od Vietnamu. Největší ostrov Con Son sloužil dlouhou dobu jako vězení pro nežádoucí politické vězně. To už je ale minulostí. Možná právě proto se tomuto místu přezdívá Ďábelské ostrovy a je jedním z mála míst, které ještě zcela nepohltil turismus.

Dovolená nejenom pro Vietnamce

Zapůsobí na vás nedotčené pláže, kouzelné a husté lesy, útesy, fantastické jídlo a vstřícnost místních obyvatel. Souostroví navštěvují především Vietnamci, kteří sem jezdí z vnitrozemí na dovolenou. I to je jeden z důvodů, proč na nedotčeném Con Sonu není snadné sehnat ubytování. Po příletu na Con Son jako byste se ocitli o několik desetiletí zpět. Vietnamci zde žijí opravdu velmi skromně. Každý má u domu nějakého toho psa a pár slepic. Zvířata jsou volně puštěná, takže na cestě běžně uhýbáte slepici s kuřaty nebo sledujete, jak se pasou krávy u silnice.

Místní vás zasvětí do tajů vietnamské kuchyně

Vietnamci se s vámi rádi dají řeči, přestože většina z nich anglicky vůbec neumí. Musíte se hodně snažit, abyste vietnamštinu doprovázenou gesty rozluštili. Jestli se chcete z Vietnamu vrátit jako specialisté na vietnamskou kuchyni, nechte si vysvětlit, jak se připravují jarní závitky (fantastické lehké jídlo z rýžového papíru, krevet, salátu, mrkve a rýžových nudlí). Když přidáte ruku k dílu, určitě vám bude chutnat ještě víc. Na ostrovech Con Dao najdete pár restaurací, kde vám vykouzlí báječné pokrmy z čerstvých ryb a mořských plodů. Můžete si dát samozřejmě vietnamskou klasiku jako je Pho nebo Bun Cha, ale doporučujeme vybrat si čerstvého kraba, exotickou rybu či mušle přímo z kádí.

Ubytování na ostrově

Turisti, kteří se rozhodnou Con Dao navštívit, musejí hledat ubytování s předstihem. Vzhledem k velikosti ostrova a poměrně malému počtu hotelů, není jednoduché něco sehnat. Nejdražším resortem na místě je bezesporu Six Sences. Před několika lety se tady ubytovala například Angelina Jolie. Hotel nabízí hostovi k dispozici po celou dobu jeho pobytu osobního asistenta. Najdete zde i klasické hotely pár metrů od moře nebo chatičky, ze kterých ráno vyjdete rovnou na písčitou pláž a můžete skočit do vln. Ale veškeré ubytování si pro jistotu rezervujte předem.

Jaké zážitky na vás čekají?

Na ostrově funguje firma Dive Dive Dive, která nabízí potápění a výlety se šnorchlem. Společnost vlastní Američan, který tu žije už několik let. Jelikož Vietnamci na ostrově neumí anglicky, pomůže vám zorientovat se. Co můžete na ostrově dělat dál? Vezměte si batoh o celý ho obejděte až nahoru do hor. Jen dejte pozor na divoká zvířata, hlavně opice nebo hady. Zajděte si nakoupit na trh, projeďte se na skútru po křivolakých silničkách nebo si užívejte koupání v moři a fantastické opuštěné pláže. Na ostrově nenajdete žádné bary, diskotéky nebo noční vyžití. Con Dao je skutečně klidným místem, kam si lidé přijíždějí odpočinout a načerpat energii.

Soukromé nemocnice jsou na vyšší úrovni

Na Con Dao a do Vietnamu obecně si rozhodně zařiďte kvalitní cestovní pojištění. Vietnamci mají státní a soukromé nemocnice, nicméně pro turisty přicházejí v úvahu pouze ty soukromé. V těch totiž lékaři mluví minimálně anglicky, často i více jazyky. V soukromých zařízeních si ovšem za péči připlatíte, takže cestovní pojištění je nutností. Abyste se připravili skutečně na všechno, podívejte se na kalkulačku cestovního pojištění od ČSOB Pojišťovny. Při pobytu na Ďábelských ostrovech se do nejbližší nemocnice dostanete za 40 minut letadlem nebo helikoptérou, buďte proto opatrní a zbytečně neriskujte. Při jízdách na skútru si dejte ve vyšších polohách pozor na velmi silný vítr. 

 
 

Místo

8° 42' 1.9296", 106° 36' 35.9928"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Con Dao: zapomenutý ráj na jihu Asie