Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 5 nejkrásnějších lagun na světě: nakoukněte s námi do ráje!

Kdo by neznal Bora Bora? Azurově modrá voda, překrásné pláže a nedotčená exotická příroda. Jedinečné laguny najdete i na dalších místech po celém světě.

Poznejte 5 nejkrásnějších světových lagun, kde můžete zažít neuvěřitelné zážitky a božský klid. Jestli nemáte to štěstí, že byste navštívili některé z míst osobně, potěšte své smysly pohledem na jedinečnou krásu hned teď.

Laguna je přírodní nádrž stojaté vody, která se nachází na pobřeží moře. Od karibských ostrovů až po tropické ráje v Asii nabízejí laguny návštěvníkům křišťálově čistou vodu, bílé pláže a mimořádně rozmanitou faunu a flóru. Božská oáza klidu a relaxace. Které jsou nejatraktivnější?

#1 Bora Bora

Oblast: souostroví Francouzské Polynésie, jižní Pacifik

Rozloha: 29,3 km²

Nejznámější laguna na světě není nadarmo nazývaná perlou Tichomoří. Bora Bora je ideální místo pro nekonečné šnorchlování a koupání v průzračné vodě. Každý ostrůvek je obklopen tyrkysovými vodami s různými odstíny modré a zelené barvy. Bílé písečné pláže jsou lemovány kokosovými palmami a korálovými útesy, kde žijí tropické ryby, rejnoci a další mořští živočichové.

Bora Bora
Stará dobrá klasika. Francouzská Polynésie nikdy neomrzí.
Zdroj:
Shutterstock

Nedotčená příroda na Bora Bora je neuvěřitelně krásná a působivá. Budete si tu připadat jako v pohádce. Souostroví je oblíbeným místem pro líbánky a romantické pobyty nejen díky exotickému prostředí, ale také dokonalému soukromí.

Na ostrovech se nachází několik hotelových rezortů, kde mohou být hosté ubytováni v luxusních bungalovech přímo nad vodou. Nadšenci adrenalinu si mohou prohlédnout ostrůvky v plné kráse z vrcholu sopky Otemanu, která se tyčí do výšky 727 metrů.

#2 Maledivy

Oblast: souostroví na jihu Asie, Indický oceán

Rozloha: 298 km²

Čarokrásné souostroví Malediv tvoří více než 1 000 korálových ostrovů v Indickém oceánu, které se rozprostírají na 90 000 km² vody. Většina z ostrovů je obydlena, ale najdou se zde i neobydlené ostrůvky, které jsou vyhledávanou turistickou destinací.

Maledivy jsou tvořeny dvěma atoly – Severním a Jižním – a mají dokonce i hlavní město Malé s mezinárodním letištěm. Nejvyšší bod na ostrovech dosahuje pouhých 2,4 metru nad hladinou moře.

Maledivy
Víte, že nejvyšší bod Malediv dosahuje 2,4 m?
Zdroj:
Shutterstock

Laguny na Maledivách jsou velmi populární pro své luxusní bungalovy na vodě, které jsou oblíbeným cílem pro páry a novomanžele. Uchvátí vás bílými písečnými plážemi a azurově modrou vodou.

Pro milovníky potápění jsou připraveny jedinečné korálové útesy s bohatým podmořským životem. V lagunách si můžete užívat ničím nerušený odpočinek, ale nabízí se také různé vodní sporty, jako je například paddleboarding nebo jízda na kajaku.

#3 Ha Long Bay

Oblast: severovýchodní Vietnam, Jihočínské moře

Rozloha: 1 553 km²

Pozoruhodné souostroví Ha Long Bay patří k nejkrásnějším přírodním scenériím v celé Asii. Tvoří jej více než 1 600 vápencových skalních ostrůvků, zátok a jeskyní, které trochu připomínají krasové útesy ze slavného filmu Avatar.

Laguna je zapsána na seznamu UNESCO, což dokazuje její výjimečnost. Podle legendy vytvořili Ha Long Bay svým dechem draci, které seslali bohové na ochranu proti nepřátelským lodím.

Ha Long Bay
Vietnam je touhle lokalitou známý po celé planetě.
Zdroj:
Shutterstock

Ha Long Bay patří mezi nejoblíbenější turistické atrakce, jež nabízí návštěvníkům nezapomenutelný zážitek v překrásné exotické přírodě. Významný ekosystém zátoky je domovem mnoha ohrožených druhů rostlin a živočichů, včetně vzácných druhů opic, ryb a korálů.

V oblasti Ha Long Bay si mohou návštěvníci vychutnat mnoho různých aktivit – plavby na lodi, horolezectví, turistiku a potápění.

#4 Aitutaki

Oblast: souostroví Cookovy ostrovy, jižní Pacifik

Rozloha: 18 km²

Drobný ostrov, někdy nazývaný také Araura, je součástí Cookových ostrovů. Nachází se severně od největšího ostrova jménem Rarotonga.

Laguna Aitutaki je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Blankytně modrá voda o rozloze přibližně 50 km² je domovem pro mnoho druhů korálů, ryb, žraloků, delfínů, rejnoků, želv a jiných živočichů. 

Ostrov Aitutaki je ideální destinací pro zamilované páry i čerstvé novomanžele. Exkluzivní ubytování v plážových vilách vybízí k dovádění v průzračné vodě. Laguna se skvěle hodí rovněž k aktivnímu odpočinku. Stačí si vybrat některý z dostupných vodních sportů – šnorchlování, potápění, kajakování, plachtění, paddleboarding, windsurfing či rybaření.

Na Aitutaki najdete i několik starobylých památek. Mezi ty nejvýznamnější patří kostel svatého Pavla a hrobka královny Makea Takau.

Aitutaki
Sem by chtěl aspoň na pár dní snad každý!
Zdroj:
Shutterstock

#5 Lighthouse Reef

Oblast: Belize Barrier Reef, Karibik

Rozloha: 52 km²

Korálový útes Lighthouse Reef se rozprostírá na východním pobřeží Belize ve Střední Americe. Atol se skládá ze tří hlavních ostrůvků a mnoha menších ostrůvků, které jsou obklopeny průzračnými vodami Karibiku. Je součástí Belize Barrier Reef, což je největší korálový útes na severní polokouli, kde žije velké množství ohrožených druhů zvířat.

Největší pozoruhodností unikátní písčité laguny je Velká modrá díra (Great Blue Hole). Jedná se o největší zátopovou jeskyni na světě ve tvaru kruhu o průměru 274 metrů, jejíž hloubka dosahuje v některých místech až 125 metrů. Není divu, že zdejší pestrý podvodní svět je vyhledávaným cílem potápěčů z celého světa.

Na Lighthouse Reef se nachází i několik pláží s bílým pískem, které jsou ideálním místem pro odpočinek a relaxaci ve stínu palem. 

Lighthouse Reef
Tuhle nádheru najdete v Karibiku.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

20° 54' 36.1836", 107° 11' 2.0364"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 5 nejkrásnějších lagun na světě: nakoukněte s námi do ráje!