Přejít k hlavnímu obsahu

Korfu milují i světové celebrity. Tohle si tu nenechte ujít

Nejzelenějšímu a nejseverněji položenému ostrovu Řecka se ne nadarmo přezdívá Smaragd Jónského moře. Rozloha ostrova činí 592 kilometrů čtverečních, jeho délka dosahuje až 60 kilometrů a na šířku má cca 30 kilometrů. A protože je ostrov velmi bohatý na srážky, hned na první pohled vás upoutá jeho bujná fauna i flóra.

Namísto dobytka se tady řidiči vyhýbají suchozemským želvám, místo jabloní tu rostou miliony olivovníků, z nichž některé jsou stovky let staré. Ovšem Korfu nabízí mnohem víc krás a tajemství, než se může na první pohled zdát. Spoustu z nich si ale musíte zasloužit. Dostat se k nim totiž není nic jednoduchého. Která místa musíte osobně navštívit? Tady je malý výběr.

Letovisko Kassiopi: Jedno z nejmalebnějších míst na Korfu

Jedno z nejkrásnějších a nejmalebnějších letovisek ostrova hledejte na severozápadě ostrova, zhruba tři kilometry od letoviska Agios Stefanos. Okouzlující Kassiopi nabízí unikátní britskou atmosféru. Stalo se totiž oblíbeným dovolenkovým cílem Angličanů. Ovšem letovisko si oblíbily také světové celebrity. Třeba v jedné z nejvyhlášenějších restaurací, jejíž název je Kima, pravidelně večeří hvězdy stříbrného plátna (mimo jiné Johnny Depp nebo Angelina Jolie).

V Kassiopi najdete několik lépe či hůře dostupných pláží.
Zdroj: Archiv autorky

Kromě množství taveren s typickými řeckými pokrmy (pro případné zájemce i s tradiční anglickou snídaní) najdete v Kassiopi také několik přenádherných pláží. Některé z nich jsou zvídavým zrakům turistů ukryty, jiné najdete bez větších problémů. Za zmínku jistě stojí „dvojčata“ – pláže Bataria a Kanoni. Pokud vám nevadí kratší procházka, vydejte se od hlavní pláže po cestě směrem doleva – narazíte na krásku jménem Imerolia, na které budete prakticky úplně sami. Naopak hlavní pláži se raději vyhněte. Ačkoli byla dříve oceněna Modrou vlajkou, v průběhu let zchátrala a dnes na ní není nic pěkného k vidění.

Co dalšího navštívit v letovisku Kassiopi? Dominantou městečka je stejnojmenný přístav a zřícenina benátské pevnosti, z níž je nádherný výhled na přístav a okolí. Najdete tady i několik půjčoven skútrů, automobilů a čtyřkolek a nespočet barů i taveren. Kromě Kimy stojí za zmínku i bistro Chill and Grill, italská restaurace Little Italy, restaurace Janis, z níž je nádherný výhled na západ slunce nebo taverna Sousouro.
Pláže Bataria a Kanoni patří k těm nejoblíbenějším v letovisku Kassiopi.
Zdroj: Archiv autorky

Letovisko Liapades: Krásnější moře na ostrově nenajdete

Ačkoli spousta turistů míří do zátoky Paleokastritsa, málokdo ví, že v její bezprostřední blízkosti se nachází další klenot ostrova. Je jím nepříliš velká vesnička Liapades, která se může pochlubit tím nejčistším a nejprůzračnějším mořem na ostrově. V Liapades není turismus příliš rozšířený, najdete tady jen pár větších hotelů a několik apartmánů. Oblíbenou pláží je stejnojmenná pláž Liapades pod hotelem Blue Princess. V sezóně ale bývá často přeplněná.

V Letovisku Liapades najdete jednu hlavní stejnojmennou pláž a ukrytou krásku Rovinia.
Zdroj: Archiv autorky

Pokud si chcete užít trochu toho soukromí, vydejte se hledat pláž Rovinia. Najít ji není jednoduché, na většině turistických map totiž chybí. Abyste se dostali na tu správnou cestu, projeďte starým centrem Liapades až na jeho úplný konec. Poté se dostanete do lesíka, kde vás cesta svede na maličkou stezku. Po zhruba jednom kilometru se před vámi otevře přenádherný pohled na ukrytou krásku jménem Rovinia.

Co byste měli o letovisku Liapades vědět? Voda je tady obecně o něco studenější, než v jiných částech ostrova. V létě ale poskytuje tolik žádané osvěžení. Teploty se tady totiž pohybují okolo čtyřiceti stupňů. Po cestě k pláži Rovinia nezapomeňte fotoaparát. Výhled na zátoku Liapades je jednoduše kouzelný. Na první pohled vám bude připadat, že se lodě na hladině přízračně vznáší.
K pláži vede stezka lesem dlouhá asi jeden kilometr. Odměnou vám ale budou překrásné vyhlídky a minimum turistů.
Zdroj: Archiv autorky

Pláže Mirtiotissa a Arkoudilas: Něco pro odvážné

Nudismus a naturismus je na Korfu vůbec poměrně oblíbený. Ne všude ho ale můžete praktikovat bez toho, abyste pohoršovali okolí. Pokud je to i vaše záliba, vypravte se na úplný jih ostrova – konkrétně do letoviska Kavos. To je vyhlášené svými bary, diskotékami a tavernami, kde se najíte za pár kaček, opijete ještě levněji a díky několika střediskům vodních sportů se vyřádíte ve vlnách do sytosti. Nic navíc ale letovisko nenabízí. Abyste se dostali na pláž Arkoudilas, je potřeba před letoviskem zabočit doprava a držet se velkých bílých cedulí, které vás budou informovat o správné cestě. Dostanete se sem po kamenité stezce, která je dlouhá asi 2 kilometry. Odměnou vám ale bude prakticky liduprázdná pláž s jemným pískem a příjemně vyhřátým mořem.

Na pláž autem nedojedete. Resp. dojedete pouze tam a při cestě zpátky v jedné ze zatáček spálíte spojku.
Zdroj: Archiv autorky
Když se ocitnete na pláži Arkoudilas: Pokud si chcete pláž prohlédnout v celé její kráse, vydejte se na mys Asprokavos nebo stejnojmenný mys Arkoudilas. Vyhlídky po okolí jsou tady jednoduše nezapomenutelné.

Druhou kráskou, na které se můžete naturismu a nudismu bez okolků oddávat, je tyrkysová nádhera jménem Mirtiotissa. Tahle pláž patří k těm nejkrásnějším na ostrově. Její podloží je opět písčité a voda neuvěřitelně průzračná. Najdete ji západním pobřeží, mezi letovisky Ermones a Glifada. Měli byste ale vědět, že jde o další krásku, kterou si musíte zasloužit. Ačkoli sem vede asfaltová cesta, ne nadarmo se jedné její zatáčce přezdívá „zatáčka spálených spojek“. Proto nechte svého plechového miláčka u restaurace Elia a dolů to zkuste pěšky. Odměnou vám bude sice malá, přesto však nesmírně malebná pláž, na které můžete pobíhat tak, jak vás pán Bůh stvořil.

Arkoudilas je písčitá a téměř liduprázdná pláž. A to i během hlavní sezóny.
Zdroj: Archiv autorky

Porto Timoni a Bella Vista: Dvojitá pláž a nejkrásnější vyhlídky

Kromě mysu Arkoudilas a Asprokavos se vyplatí vydat také na vyhlídku Bella Vista. Dostanete se sem cestou z letoviska Paleokastritsa, směrem do vesničky Lakones. Okouzlující výhledy na zátoky a pláže Paleokastritsy jsou umocněny přítomností několika taveren s visutými terasami, odkud pořídíte originální fotografie.

Na pláž se můžete dopravit člunem anebo pěšky po horské stezce.
Zdroj: Archiv autorky

Směrem na sever neopomeňte návštěvu mysu Arrilas, který ukrývá dvojitou pláž jménem Porto Timoni. Počítejte ale s tím, že se sem dostanete pouze pěšky poněkud náročnější stezkou vedoucí po hřebenu mysu. Dobré obutí a dostatek vody je v tomto případě základ. Odměnou vám ale bude neuvěřitelná přírodní scenerie, která je v celém Řecku jediná svého druhu. Pokud si na vycházku netroufáte, můžete se na pláže dopravit člunem, za který zaplatíte 20 eur.

Korfu je plné přenádherných pláží: Kromě těch již zmíněných jsme pro vás osobně navštívili také tyhle krásky.
Součástí vyhlídky je několik restaurací s visutou terasou.
Zdroj: Archiv autorky

Sidari a pláž Loggas – Kanál lásky opředený legendou a nejkrásnější západy slunce

Ačkoli nepatří sever ostrova k těm nejmalebnějším místům na Korfu, přesto se musíme zmínit o oblíbených cílech turistů – letoviscích Roda, Acharavi a Sidari. A u toho posledního ještě na chvíli zůstaneme. Typické je pro své pískovcové útvary, nenuceně vystupující z moře. Voda je sem tak trošku zakalenější, což je způsobeno písečným podložím, i tohle místo si ale najde své příznivce. Sidari je společně s Kavosem a letoviskem Ipsos jedno z nejživějších na ostrově. Pokud proto hledáte místo nikdy nekončících party, víte, kam zamířit.

Západ slunce je odtud nezapomenutelný. Bez rezervace se tu ale nenajíte.
Zdroj: Archiv autorky
Kanál lásky má svou legendu: Pokud proplujete obloukem pískovcového Kanálu lásky v Sidari s milovanou osobou a na jeho konci se políbíte, údajně spolu zůstanete do smrti.

Za zmínku jistě stojí také písečná pláž Loggas a restaurace 7th Heaven. Restaurace vystavěná na okraji pískovcového podloží, disponuje prosklenými vitrínami, díky nimž můžete pozorovat právě zapadající slunce. Jde o místo, z něhož je na tento přírodní úkaz vůbec ten nejkrásnější pohled. Součástí restaurace je několik prosklených teras, ale i visutá skleněná lávka, z níž se vám naskytne unikátní výhled na sráz pod vámi. Jen předem upozorňujeme, že tenhle pohled není pro slabé žaludky.

Korfu budete buď milovat, anebo nenávidět

Z mysu Arkoudilas uvidíte stejnojmennou pláž v celé své kráse.
Zdroj: Archiv autorky

Cestovatelé, kteří již Smaragdový ostrov navštívili, se obecně dělí do dvou skupin. Jedni nedají na ostrov dopustit a pravidelně se sem vracejí, jiní neměli možnost jeho krásy důkladně prozkoumat. Ať už patříte do první, nebo druhé zmíněné skupiny a na ostrov někdy v budoucnu zavítáte, nezůstávejte pouze na jednom místě. Půjčte si skútr nebo čtyřkolku (autem se všude nedostanete) a prozkoumejte magická místa ostrova na vlastní pěst!

 
 

Místo

39° 37' 27.4584", 19° 55' 18.0516"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Korfu milují i světové celebrity. Tohle si tu nenechte ujít