Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vydejte se k Velkému bariérové útesu - největšímu živému útvaru, který je vidět i z vesmíru

Pojďte se podívat na jedno z nejexotičtějších míst světa - do Austrálie k Velkému bariérovému útesu. Tento australský skvost se řadí nepochybně mezi ty největší přírodní divy světa a jeho barvami hýřící obyvatelé lákají ročně miliony šnorchlistů a potápěčů.

Na Velkém bariérovém útesu se ponoříte do zcela jiného světa. Korálové labyrinty, pestře zbarvené tropické ryby, tisícihlavá hejna malých sardelí, ježci, hvězdice nebo obrovité lastury mlžů. To je pouze malý výčet krás, které se skrývají pod pokličkou jednoho z divů světa.

Cesta k útesu

Všechny krásy Velkého bariérového útesu neskrývají pouze pod hladinou. I cesta lodí k němu vám poskytne mnoho nevšedních zážitků. Z paluby se můžete pokochat pohledem na moře sytě tyrkysové barvy. Jeho čistota a průzračnost umožňuje pozorovat hejna ryb prohánějící se pod kýlem lodi. Ke chvilkám romantiky přispějí hřejivé západy slunce, které můžete na palubě zažít. Východ slunce zase vykresluje na obzoru duhovou škálu všech myslitelných barev.

Piknik na srdci Velkého bariérového útesu? Kdo by odolal.
Zdroj: ESO travel
Svět ve světě
První základy útesu vznikly před 18 miliony lety. Korálnatci zde postupem času vytvořili ze svých schránek monumentální stavbu lidmi pojmenovanou jako Velký bariérový útes. Pro zhlédnutí bizarních tvarů korálů a bujícího života se stačí pohybovat v hloubce 0 – 45 m. Za touto hranicí (některé zdroje tvrdí i 30 m) již korály umírají. Jedním z důvodů může být absence řas, které ke svému životu potřebují světlo. Velkou záhadou však pro vědce stále zůstává vznik základny útesu, která se nachází v hloubce 150 m. Podmořský ekosystém se může pochlubit 14 000 druhy mořské zvířeny a asi 340 druhy korálů.


Jedno úskalí ale cesta po moři přeci jen má. Moc lidí. Pokud budete na lodi plné turistů, ztratí Velký bariérový útes část svého kouzla. Řešení ale není tak těžké. Nemusíte se plavit na velkých lodích, stačí se v přístavu Marlin Jetty (ze kterého vyráží většina lodí) porozhlédnout po menších plachetnicích. S vámi bude na palubě pouze kolem 20 lidí, což je akorát počet na to, abyste si mohli v klidu vychutnat objevování útesu.

O dalších divech Austrálie si můžete přečíst v článku: Z trestanecké osady mezi světové metropole: Aneb co nevíte o Sydney!

„Fanšmejkři“ naleznou v přístavu i velké katamarány měřící asi 25 m. Obě dvě posledně zmiňované varianty nejsou pro ty, kteří trpí mořskou nemocí. Na nízko položených (i když stabilních) plavidlech se totiž budete cítit jako na houpačce. Výlety se většinou pořádají na 2-3 dny a cesta k útesu trvá cca 2,5 h.

Život pod hladinou doslova dýchá a hýří všemi barvami.
Zdroj: Flickr.com

Do podmořského ráje Velkého bariérového útesu

Poprvé na něj doslova „narazil“ James Cook, který tu strávil nechtěnou zastávku, aby opravil svoji poničenou loď. Při své cestě se pokusil projet na 2000 km dlouhý val, skládající se z ostrovů (atolů) a valových útesů, táhnoucí se od jižního pobřeží Nové Guinee téměř až k obratníku kozoroha. „Největší živá věc“, jak Australané přezdívají útesu, se rozprostírá na 378 000 km čtverečních a mezery mezi jednotlivými valovými útesy se pohybují mezi 30 a 300 km.

Největší „škeble“ na světě
Tímto titulem se honosí zéva obrovská, kterou naleznete přilepenou k mořskému dnu. Dosahuje šířky až 1,2 m a váží hodně přes sto kilogramů (někdy se uvádí i kolem 300 kg). Lastury jsou rozevřené vždy směrem ke světlu a „ústa“ tvoří měkké maso lehce namodralé barvy. Při vyrušení se zéva zatahuje a zubaté okraje lastur do sebe pevně zapadají. Kolují legendy, že se stala osudnou i mnoha potápěčům. Pravda ale bude zřejmě někde jinde. Zéva má sice při sevření pevný stisk, ale zavírá se docela pomalu, takže pokud člověk „neusne“, stačí zareagovat a ucuknout.
Žijí tu i ryby s očima navrch hlavy.
Zdroj: Flickr.com

Nejvhodnější dobou pro navštívení útesu je červen až srpen, kdy je tu nejlepší viditelnost. Za jasného a slunečného dne je šnorchlování pravým prožitkem a vy se tak můžete ponořit do vodního světa. Budete míjet často velmi bizarní tvary a pestré barvy korálových keřů, jejichž parohovité větve připomínají houby, deštníky nebo jídelní mísy. Sasanky, hvězdice, ryby, které svým vzhledem nepřipomínají nic, co jste ve svém životě dosud viděli, nebo mořští ježci se tu dělí o prostor s létajícími rybami a množstvím dalších živočichů.

Na ostrovech se setkáte s obrovským množstvím volně hnízdících ptáků nebo s mořskými želvami. Kdo by se nechtěl potápět, může se vydat na objevnou plavbu ve člunech s proskleným dnem, které umožňují pozorovat korály a hemžení rybek bez jediného namočení.

 
 

Místo

-19° 9' 57.3264", 148° 20' 47.58"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vydejte se k Velkému bariérové útesu - největšímu živému útvaru, který je vidět i z vesmíru