Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Z trestanecké osady mezi světové metropole: Co nevíte o Sydney

Kdo by neznal budovu Opery. Právě ta je symbolem australského Sydney – města, které vzniklo z původně trestanecké osady a dnes patří k nejkrásnějším místům na planetě.

Vydejte se s námi do města, kde se v mořských vlnách prohánějí plachetnice a na hladině zrcadlí moderní mrakodrapy i majestátný Harbour Bridge. Pozor - Sydney není hlavním (to je Canberra), ale „jen“ největším městem Austrálie. Navíc je nejčastějším cílem turistů, kteří se na nejmenší z kontinentů vydají. Toto kosmopolitní město na pacifickém pobřeží vzniklo v roce 1788 – jako osada trestanců, kteří sem byli deportování z Anglie. Dnes má více než 4 miliony obyvatel a záběry velkolepého novoročního ohňostroje, který ozáří Přístavní čtvrť, Operu i Harbour Bridge, každoročně obletí celý svět.

Sydney a něco málo o ní

Sydney leží v nejslunečnější oblasti naší planety. Většina turistů je po celý rok „pod palbou“ slunečních paprsků a v obležení jsou i světoznámě sydneyské pláže Bondi, Manly a Maroubra. Ty ale většinou nejsou hlavním důvodem jejich návštěvy. Vždyť co by to bylo za cestu do Sydney, kdybyste si domů neodváželi fotografii panoramatu světoznámé Opery a Přístavního mostu.

australie-sydney
Budova Opery je inspirovaná plachtami plachetnic, které se prohánění v její těsné blízkosti.
Zdroj: ESO travel

Do srdce Sydney, do Circular Quay

Circular Quay je přístavní čtvrť v samém srdci Sydney a zároveň místo, kde se v 18. století vylodili první osadníci Sydney. Přímo navazuje na centrum sydneyského byznysu – City of Sydney (podoba názvu se slavným City of  London není náhodná a rozhodně to není jediný název, který Australané „okopírovali“. Důkazem může být i sydneyský Hyde Park.). Circular Quay proslavilo velké množství kolonád, příjemných zahradních restaurací a tradičních tržišť.

Je také sídlem Muzea současného umění, místem, kde se scházejí lidé při oslavách Nového roku, ale hlavně – domovem pro Sydney Opera House a Harbour Bridge – dvě dominanty, bez kterých by Sydney nebylo Sydney.

Všemi nechtěná Opera

Opera stojí na výběžku Bannelong Point a její umístění právě sem rozhodně nebylo náhodné. Bílé skořepiny na pozadí modrého nebe jsou perfektně vidět z kteréhokoli místa v přístavu a jsou hlavním rozpoznávacím symbolem Sydney. Vznik a stavba Opery ale rozhodně neprobíhaly jednoduše, a i když se dnes Australané pří zmínce o jejich Opeře dmou pýchou, nebylo tomu tak vždy.

Harbour Bridge není jen symbol Sydney ale i celé Austrálie.
Zdroj: ESO travel

Historie budovy Opery se začala psát v 50. letech, kdy Sydney vyhlásilo architektonickou soutěž na stavbu Opery. V konkurenci více než 200 autorů zvítězil dánský architekt Jorn Utzon, který se nechal inspirovat možná plachetnicemi v sydneyském přístavu, možná lasturami, nebo skořápkami vlašských ořechů, a vytvořil návrh 14 bílých betonových skořepin. Jenže – původní odhady ceny stavby se pohybovaly do 10 milionů australských dolarů - skutečná cena se ale nakonec vyšplhala na více než desetinásobek.

Sydneyské kopulující želvy

Cena a neotřelost stavby byly trnem v oku mnoha kritiků, kteří stavbě přezdívali „kopulující želvy“, popřípadě „rozhádané jeptišky“, a Jorn Utzon v roce 1966 ukončil svou spolupráci na stavbě. Výsledek tudíž neodpovídá původním plánům – znát je to hlavně v nedořešeném interiéru. I přesto je ale budova Opery kolosální – 5 koncertních hal, 1000 místností, téměř 5500 míst v hledištích, milion dlaždic pokrývajících střechu…

australie-sydney-opera2
Na stavbu Opery bylo použito bezmála 7000 čtverečních metrů skla a milion keramických dlaždic.
Zdroj: ESO travel

A ocenění se nakonec dočkal i samotný Utzon. V roce 2007 byla stavba zařazena na seznam světového dědictví UNESCO a je jako jediná stavba 20. století řazena i mezi sedm divů moderního světa.

Za nejkrásnějšími vyhlídkami v Sydney

Nepostradatelným kolegou Opery je kolosální Harbour Bridge. Monumentální ocelový přístavní most spojuje jižní a severní část Sydney od roku 1932, kdy byl dokončen. Do roku 1967 byl navíc nejvyšší budovou v Sydney – s výškou 134 metrů ani není divu. Délka oblouku je 503 metrů, celý most pak měří více než kilometr. Zajímavější je ale jeho šířka – ta je 49 metrů – na most se tak vejde osm proudů dálnice, dvě železnice, cyklostezka i chodníky pro pěší. Sydney tak může jen děkovat předvídavosti stavitelů ve 30. letech, kteří se neomezili jen na dva pruhy.

Bridge climbing, aneb vezmeme to vrchem
Jestli vám procházka po pěší zóně po mostě přijde jako nuda, můžete si připlatit a most přejít po jeho oblouku ve výšce 134 metrů nad hladinou moře v sydneyském zálivu. Cesta skrz vnější oblouk trvá 3,5 hodiny a průvodce vám o Přístavním mostě řekne tolik, že vám půjde hlava kolem. Na tohle dobrodružství si ale připravte 200-300 australských dolarů (záleží na ročním období a hodině) a notnou dávku odvahy. Navíc počítejte s tím, že vás nahoru pustí jen po absolvování krátkého školení a po zkoušce na alkohol – pokud vám v dechu naměří více než půl promile, můžete se s procházkou v oblacích rozloučit.
australie-bumerang
Naučte se při návštěvě Austrálie používat tradiční domorodou zbraň - bumerang.
Zdroj: ESO travel

Výborná vyhlídka na Sydney a jeho okolí, které se topí po většinu roku v zeleni, není ale jen z mostního oblouku, popřípadě pilíře, ve kterém je i muzeum o historii mostu. Nedoceněnou dominantou Sydney je AMP Tower – vyhlídková věž, která bylo otevřena v roce 1981 a turistům nabízí výlet do výšky 300 metrů. Vrcholová část má kapacitu 960 osob, z toho 220 míst je v restauracích, které se pomalu otáčejí o 360 stupňů.

Stavba se může pyšnit i titulem nejbezpečnější stavby Austrálie, protože byla projektována proti extrémnímu zemětřesení i velmi silnému větru. Hospodyňky pak možná užasnou nad tím, že 420 oken v budově je vybaveno samočisticím systémem a sama se tak udržují v naprosté čistotě.

 
 

Místo

-33° 51' 26.352", 151° 12' 53.8488"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Z trestanecké osady mezi světové metropole: Co nevíte o Sydney