Přejít k hlavnímu obsahu

Na pláž s notebookem: Digitální nomádství láká stále více lidí

Cestování je fajn, ovšem leze do peněz. Co dělat, abychom mohli trávit zimu pěkně v teple na pláži, přitom finančně nevykrvácet? Odpovědí je digitální nomádství, kterému propadá čím dál víc lidí. Jde o to, že pracujete na svém notebooku a přitom jste na dovolené. To je sen! Jenomže…

Ne každá práce se dá vykonávat ze zahraničí, nicméně v našem digitálním věku je takových pozic čím dál víc. A tak se popularita tohoto způsobu života stále zvětšuje. Mnoho nomádů vyráží ven za prací třeba jen na jeden nebo dva měsíce, někteří to opakují několikrát do roka, jiní mimo domov zůstanou třeba půl roku, ve výjimečných případech i celý rok.

Češi volí pro tento způsob práce často relativně blízké země jako Španělsko nebo Portugalsko. Není ale výjimkou, že s notebookem vyrazí na Ko Lanta nebo jiný thajský ostrov.

Na Thajsko se podívejte zde: Vlakem skrz celery. Sledujte, jak thajské vlaky zastavují nákupy

V některých letoviscích dokonce vznikají prostory podobné kancelářím (tzv. coworking centra), kam si programátoři, překladatelé, marketingoví stratégové a další nomádi zalezou a pracují ve svém klimatizovaném koutku pár kroků od kopírky, tiskárny a konve kávy. Perfektní možnost, jak se izolovat od svodů pláží, hor, památek a bůhví čeho ještě.

Digitální nomád se při práci může chovat mnohem méně formálně než v klasické kanceláři.
Zdroj: Bigstock

Existuje firma, která za ceny kolem 50 euro na den pronajímá v Lisabonu a na ostrově Gran Canaria skromné pokoje se společnou kuchyňkou a koupelnou a k tomu přístup do moderních kancelářských prostorů a místností pro konání pracovních schůzek.

Vypadá to jako ideální scénář na zimu, ale má to i svá úskalí.

Nebezpečí digitálního nomádství

Práce na pláži je blbost

Znáte všechny ty fotky, na nichž někdo leží v lehátku na pláži a píše na notebooku? Pokud ne, podívejte se na titulní snímek tohoto článku :-) Něco takového nevydržíte dlouho. Je to nepohodlné, písek práší, otočí se slunce a svítí vám na displej a pokud se s tím displej vypořádá, vy musíte buď mžourat do slunce nebo zaostřovat skrz tmavé brýle. Že se váš známý pochlubí na Facebooku tím, jak si užívá a přitom pracuje je spíš jen záležitost image. Vsaďte se, že chvíli po vyfocení naklusal s počítačem ke stolu do hotelu, aby opravdu něco udělal. Kdyby se na pláži pracovalo dobře, byla by jižní Itálie nejpracovitějším regionem Evropy. A to fakt není.

Ne každý si umí šéfovat

Buď máte šéfa pár tisíc kilometrů daleko, nebo jím jste sami. Obojí znamená, že na sebe musíte být dvojnásob tvrdí, protože někdy je třeba zabrat a pořádně makat, jinak si nevyděláte ani na sladkou vodu (jste u moře, tak slanou máte přece na dosah). Zkrátka to chce disciplínu a odhodlání donutit se pravidelně a dostatečně dlouho pracovat. To každý neumí.

Připojení a bezpečnost

Ve Španělsku můžete být celkem v klidu, ovšem pokud si jako digitální nomádi zvolíte mnohem exotičtější zemi, můžete mít problém s horší dostupností wifi a špatně zabezpečenými sítěmi. V lepším případě pak přijdete o rozdělanou práci (kterou si stejně čas od času zálohujete na cloud, takže škody by neměly být velké), v horším o notebook. Tím narážíme na další úskalí.

Technik je za devatero horami

Doma vám s hardwarovými problémy pomůže firemní technik nebo kamarád, v zahraničí je to trochu složitější a mnohdy drahé. Jestliže se zdržujete v místech, kam jezdí i jiní digitální nomádi, zeptejte se na reference. Někdo z nich určitě takové problémy řešil. A jelikož je mezi nimi spousta vývojářů a programátorů, někteří z nich možná dovedou vaše potíže vyřešit sami.

 
 

Místo

28° 7' 41.7504", -15° 26' 42.756"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na pláž s notebookem: Digitální nomádství láká stále více lidí