Přejít k hlavnímu obsahu

Kapverdy jsou polozapomenuté souostroví krásy a zázraků

Kapverdám dal jejich název mys Cap-Vert (Zelený mys), nejzápadnější africký výběžek. Skládají se celkem z patnácti ostrovů sopečného původu. Vítejte v neobvyklé krajině fantasticky pestrých přírodních divů.

Kapverdy se možná netěší tak velké turistické popularitě jako severněji položené Kanárské ostrovy, a to navzdory svým nesporným (nejen) přírodním krásám. Kromě desítek kilometrů překrásných pláží se zde nalézá jezero s léčivou vodou nebo úchvatná vulkanická krajina.

Kdo by chtěl Kapverdy vidět z ptačí perspektivy, může si pronajmout soukromé letadlo a proletět se nad krajinou. Hotely jsou zde poměrně mladé - s jejich výstavbou se pořádně začalo až v 90. letech minulého století. A když trochu brousíme v minulosti, tak kdysi dávno v 15. – 16. století patřilo souostroví k nejbohatším lokalitám portugalské koloniální říše.

Každý ostrov je jiný – společné ale mají jedno – všechny jsou krásné.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Nejoblíbenější ostrov skrývá „Mrtvé moře“

Sal je nejen nejznámějším, ale i nejnavštěvovanějším ostrovem Kapverd. Slunečné prostředí a krásné pláže lákají neuvěřitelné množství turistů. V minulosti se zde těžila sůl, která ostrovu dala i jeho jméno. 

První mezinárodní letiště bylo na Kapverdách vybudováno už v roce 1939 – právě na ostrově Sal.
Zdroj: Bigstockphoto.com

V úvodu jsme zmiňovali jezero s léčivou vodou, a to se na ostrově právě nachází. Nese název Salinas a je tvořeno zatopenými solnými lomy na severovýchodě ostrova. Voda v jezeře je několikanásobně slanější, než ta mořská, a díky své hustotě nadnáší. Proto je jezero Salinas často nazýváno "Kapverdským Mrtvým mořem", obě vodní plochy spojují i léčivé účinky.

INZERTNÍ SDĚLENÍ: Na textu se podílela cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování do exotických lokalit včetně Karibiku nebo moří kolem Antarktidy.
Poznejte šest ostrovů Kapverd. Nejkrásnější pláže, unikátní místa, zázračné solné jezero – vše pohodlně díky malému soukromému letadlu.

Kam za potápěním a surfem?

Další oblíbenou destinací je Boavista, ostrov, jehož jméno v překladu znamená "krásný pohled". Na více než 50 kilometrů pláží připadá velmi málo hotelů a návštěvníci tak zde mají potřebný klid a soukromí. Kdo by měl zájem o trochu akčnější zážitek, může se zkusit v okolí ostrova Boavista potopit k staletým vrakům starých korábů.

Kapverdy jsou proslulé výbornou kuchyní, která čerpá z darů moře.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Pokud vám Boavista připadá nudná, zkuste Sao Vincente. Ten je označován za "ostrov hudebníků" a je plný barů. V hlavním středisku Mindelo se konají karnevaly, a to každoročně na Popeleční středu. Nejen v létě se pak ostrov stává rájem pro surfaře, kteří sem jezdí krotit ty nejvyšší vlny.

Sopečný zázrak jménem káva

Ostrov Santo Antao vypadá díky sopkám a kráterům jak z jiné planety. Santo Antao není určen klasickým turistům, ale spíše sportovněji založeným dobrodruhům.

Místní líná a houpavá atmosféra vás okouzlí.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Sopečná činnost je i na ostrově Fogo, kterému dominuje vulkán Cha des Caldeiras. Místní mu přezdívají "Pico Volcano" a od roku 1995 je nečinný. Díky sopečnému popílku je zde neobvykle úrodná půda a pěstuje se tu výtečná káva.

 
 

Místo

16° 43' 34.5576", -22° 55' 46.0344"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Amaya Tomanová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kapverdy jsou polozapomenuté souostroví krásy a zázraků