Přejít k hlavnímu obsahu

Do tajemných jeskyní a za velrybím zpěvem

Máte rádi přírodu, poznání a nechcete dovolenou proležet na pláži? Pak se vydejte se na poloostrov Samaná na severovýchodní pobřeží Dominikánské republiky.

Jak se sem dostat

Přímo na poloostrově fungují tři letiště. Na mezinárodním El Catey (AZS) přistávají mezinárodní linky, zatímco El Portillo (EPS) spolu s Arroyo Barril (DAB) obsluhují domácí lety, zejména cessny z Punta Cany.

V červnu 2009 otevřela dominikánská vláda dálnici, která spojuje Samaná s mezinárodním letištěm Las Américas v Santo Domingu. Trasa vede nádhernou krajinou přes háje kokosových palem a zabere přibližně dvě a půl hodiny. Z letiště ve městě Puerto Plata na severním pobřeží trvá cesta autem na Samaná necelé tři hodiny.

Letíte-li do Dominikánské republiky, přistanete na půvabném letišti Letiště El Catey.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Kde se ubytovat

Na poloostrově se můžete ubytovat v jednom ze tří letovisek. Ideální výchozí základnou na výlety je kosmopolitní městečko Las Terrenas. Žije zde početná komunita Italů a Francouzů, kteří se sem natrvalo přistěhovali a podnikají v cestovním ruchu.

Na výběr jsou hotely všech cenových kategorií od vil a penzionů po all-inclusive resorty a butikové hotely pro náročné klienty. Zdejší restaurace nabízejí mezinárodní i lokální kuchyni a k dispozici je také mnoho obchodů, barů a diskoték. Čerstvé ryby, langusty a ovoce seženete přímo na pláži na místním trhu.

Pokračujete-li směrem na jih poloostrova, přijedete do turistického letoviska s přístavem Santa Barbara de Samaná, odkud vyplouvají čluny a katamarány na ostrov Cayo Levantado, známý z reklamy na rum Bacardi. Na ostrově stojí pouze jeden resort hotelového řetězce Bahía Príncipe, který je kategorie adults-only a klientům tak poskytuje naprostý klid a soukromí.

Romantických míst, kde si v Dominikánské republice užijete soukromí, je na ostrovech hodně.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Na východním cípu Samanského poloostrova se nachází rybářská vesnice Las Galeras, která je díky své odlehlé poloze rájem pro romantiky. K dispozici jsou tu především menší all-inclusive komplexy, např. Casa Marina Bay a Grand Paradise Samaná.

Národní park Los Haitises

Nezapomenutelným zážitkem je výlet na člunech do národního parku Los Haitises. Území o rozloze 600,82 km² bylo původně chráněnou rezervací, zákonem z roku 1978 se z něj následně stal národní park.

Národní park Los Haitises.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Jedná se o pozoruhodnou oblast vápencových pahorků pokrytých bujnou tropickou vegetací. V krápníkových jeskyních La Arena, San Andrés a La Línea se dochovaly malby indiánů kmene Taíno, kteří se zde ukrývali před piráty a nepřízní počasí. V jeskyni San Gabriel se natáčely nejrůznější reality show (např. Operace Hispaniola).

Postupně proplujete mangrovníkové lesy po řece Caño Hondo až do zátoky San Lorenzo. U ostrova Isla de los Pájaros můžete pozorovat na 110 druhů ptactva, např. zelené papoušky cotorra, racky, pelikány, brkoslavce palmové, nebo káňata Ridgwayi. Z ostatních zvířecích druhů lze zahlédnout kapustňáky, mořské želvy, nebo netopýry.

Trek k vodopádům

Nedaleko Las Terrenas leží 40 metrů vysoký vodopád El Limón, ke kterému můžete dojít pěšky, nebo na koni. Na konci treku si v domku zvaném hacienda vychutnáte typický dominikánský oběd formou bufetu.

Vodopád se španělsky řekne "salto". Mnozí plavci jako by při skocích do vody znali i český význam slova.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

V provincii Monte Plata z jižní strany národního parku Los Haitises se pak nacházejí přírodní kaskády Bayaguana s lagunou, ve které se můžete vykoupat.

Panenská pláž El Rincón

Nejvýchodnější výběžek poloostrova Samaná ukrývá rajskou pláž Rincón, kterou časopis Conde Nast Traveller označil za druhou nejkrásnější na světě. Pobřeží lemují dlouhé kilometry palmových hájů, což z tohoto místa dělá opravdový ráj.

Od Playa Portillo je to jen čtvrthodinka autem ke kouzelnému vodopádu El Limón.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Velrybí vábení

Každý rok od konce prosince do poloviny března připlouvají do Samanského zálivu velryby hrbaté, aby se zde pářily a přivedly na svět mláďata. V teplých vodách se zdržují, dokud se potomkům nevytvoří dostatečná vrstva podkožního tuku a mohou se vrátit do vod severního Atlantiku.

Velryby je možné pozorovat z pobřežní rozhledny Punta Balandra, nebo z výletního člunu. Jedná se o jedinečnou podívanou, při které samci předvádí akrobatické skoky a samice zase lákají partnery velrybím zpěvem.

Pozorování velryb patří u dominikánských břehů k vyhledávaným aktivitám.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Poloostrov Samaná je místem s největší koncentrací kokosových palem (roste jich zde několik milionů!). Pokrmy z kokosu na nejrůznější způsoby se tudíž odrážejí i v samanské gastronomii. Určitě ochutnejte místní specialitu – pescado al coco, což je ryba na kokosové omáčce a nápoj coco loco, tedy čerstvé kokosové mléko s rumem.

Dominikánský poloostrov Samaná je ideální destinací pro všechny, kdo vyhledávají klid a odpočinek. Ukrývají se zde nádherné přírodní poklady. Místa, na která budete vzpomínat ještě dlouho po návratu domů a kam se znovu rádi vrátíte.

Autor: Simona Juránková, Národní turistický úřad Dominikánské republiky

 
 

Místo

19° 12' 17.7732", -69° 19' 42.168"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do tajemných jeskyní a za velrybím zpěvem