Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější pláže Turecka: Tady odpočívala Kleopatra, Jiřina Bohdalová i Madonna

Turecko je oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů i zahraničních turistů. Dny volna tady tráví dokonce i tuzemské a světové celebrity. Na které pláže nejčastěji vyrážejí?

Kleopatřina pláž

Neexistuje asi známější a proslulejší pláž, než ta Kleopatřina. Už její samotný název napovídá, komu byla kdysi dávno zaslíbena. Oblast okolo města Alanya totiž věnoval Marcus Antonius Kleopatře jako svatební dar a na pláž, která nese jméno egyptské královny, nechal navézt jemný písek. Jestli jde jen o pohádku místních nebo českých cestovek, to už se dneska asi nedozvíme. Pravdou ale zůstává, že Kleopatřina pláž je považována za to vůbec nejkrásnější místo celé Turecké riviéry.

Kleopatřina pláž Turecko
Kleopatřina pláž je po právu tou nejoblíbenější a nejnavštěvovanější pláží v Turecku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Městská pláž Belek

Máte vůči městským plážím v oblíbených turistických letoviscích mírné předsudky? V případě pláže v Beleku je hoďte za hlavu! Tmavě žlutý písek tady totiž lemuje průzračně čisté moře, které je díky mírnému vstupu vhodné pro rodiny s dětmi i hůře pohyblivé osoby. Protože je pláž v Beleku  obklopená hotelovými komplexy, mezi nimiž nevedou žádné cesty, jde o takřka soukromou oblast, k níž se lze dostat pouze z centra osídlení. Nechybí tady plážový park s restauracemi, kavárnami i trhem a samozřejmostí jsou i veřejné sprchy a toalety.

Městská pláž Belek Turecko
Letovisko Belek a jeho proslulou pláž v minulosti navštívila třeba i herečka Jiřina Bohdalová.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Ölüdeniz

Pláži Ölüdeniz se přezdívá také Modrá laguna (Blue Lagoon) a po právu patří mezi TOP turecké pláže, které by mělo být povinné během dovolené navštívit. Okouzlující oblast na jihovýchodě Turecka vás dostane těmi nejkrásnějšími odstíny modré, stejně jako bohatou okolní zelení a majestátnými kopci v okolí. Tyrkysově zbarvená zátoka, která je od moře oddělená úzkou písčitou pláží, se pravidelně umisťuje v žebříčku top nejkrásnějších pláží planety.

Pláž Ölüdeniz Turecko
O pláži Ölüdeniz byste možná ani neřekli, že se nachází v Turecku. Oblíbená je zejména z ptačí perspektivy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Iztuzu

Písčitá čtyřkilometrová pláž je součástí oblíbeného letoviska Dalyan. Proslulá je nejen díky své kráse, ale také přítomnosti karet obrovských. Počítejte proto s tím, že tady platí několik omezení, která mají za cíl zajistit želvám klid a pohodlí pro kladení vajíček. Díky velmi pozvolnému vstupu do vody je pláž Iztuzu vhodná pro rodiny s dětmi i plavce začátečníky.

Pláž Iztuzu Turecko
Čtyři kilometry dlouhá pláž Iztuzu je oblíbená díky přítomnosti karet obrovských.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Kaputas

Pokud jste dosud brázdili řecké pobřeží, pravděpodobně vám bude v Turecku chybět typická „řecká modř“, kterou najdete třeba na ostrovech Lefkada, Korfu nebo Kefalonie. Jestliže ale budete pátrat, objevíte pláž Kaputas, která si v ničem nezadá se zmíněnými řeckými kráskami. Právě tady na vás čeká „sto odstínů modré“ a úchvatná tyrkysová voda, pro kterou si pláž zamilovali místní i světové celebrity.

Pláž Kaputas Turecko
Kaputas Beach vás dostane svým neuvěřitelně modrým mořem, které nápadně připomíná to v Řecku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

41° 3' 27.9828", 28° 57' 45.1152"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pláže Turecka: Tady odpočívala Kleopatra, Jiřina Bohdalová i Madonna