Přejít k hlavnímu obsahu

Batmana v Batmanu nepotkáte. Spíš uvidíte rafinérie

Město navzdory velikosti (s téměř 350 000 obyvatel je 21. největší v Turecku) nepatří k nejznámějším. Neleží totiž v žádné slavné rekreační oblasti, najdete ho ve vnitrozemí v regionu Jihovýchodní Anatolie, kousek od hranice se Sýrií.

Jde o poměrně dosti odlehlé město, které s Istanbulem spojila železnice až roku 1944. Proslavilo se spíše neblaze kvůli četným sebevraždám mladých dívek nebo přestřelkami na začátku 90. let.

Batman ležící v památkově bohatém regionu se snaží modernizovat a podobat se velkoměstům západního střihu, pomáhají mu v tom v okolí hojná naleziště ropy. I díky nim ve městě funguje renomovaná univerzita zapojená do studentského výměnného programu Erasmus.

Právě ropa zapříčinila enormně rychlý rozvoj města. Ještě v polovině 20. století zde žilo okolo 3 000 lidí. Stovky tisíc „náplav“ (přes 300 tisíc) sem přilákal nález nerostného bohatství. V posledních desítkách let se tak město s komiksovým názvem stalo jedním z nejdynamičtěji rostoucích sídel v Turecku.

Batman v Turecku
Tak vypadá okolí Batmanu.
Zdroj:
Ben Bender [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

A co hrdina Batman?

Když už jsme u toho, co má Batman společného se slavným komiksovým hrdinou? Vůbec nic. Batman je totiž prastaré turecké slovo označující dnes již nepoužívanou váhovou míru odpovídající nynějším 7,7 kg.

Pokud sem tedy někdy zavítáte, máme pro vás špatnou zprávu. S legendárním bojovníkem proti bezpráví v netopýřím kostýmu se v Batmanu nesetkáte.
 

 
 

Místo

37° 53' 23.9496", 41° 7' 55.398"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Batmana v Batmanu nepotkáte. Spíš uvidíte rafinérie