Přejít k hlavnímu obsahu

Nashville: maloměsto, kam se stěhují superhvězdy

Leží daleko od slunné Kalifornie a Hollywoodu, ale také od trendy New Yorku. Na americké poměry je to vlastně malé město. Přesto se sem stěhují lidé, které zná celý svět. Taylor Swift, Reese Whiterspoon, Shania Twain, žil tu Johny Cash nebo Jimi Hendrix, Nashvill má ve svém rodém listě i Miley Cyrus. Něco na tom městě je...

Žít v Tennessee, který má od bitvy o New Orleans v roce 1812 přezdívku stát dobrovolníků, nezní jako něco vzrušujícího. I když má v sobě zvlněný zelený kraj protkaný říčkami a lesy romantické kouzlo, nezdá se, že by udával rytmus doby. A právě tady nenápadný stát na východě USA velmi klame. Nashville a tři hodiny vzdálený Memphis jsou pro americké hudebníky jako Mecca a Medina pro muslimy.

Nashville by se mohl bez jakýchkoli problémů přejmenovat na Music city – hudební město. Najdete tu 180 nahrávacích studií, hudební kluby a bary se skvělými koncerty a tisíce umělců, kteří se snaží prorazit v branži. Z Nashvillu to dělá jedno kulturních center severní Ameriky.

Kde si Král splnil svůj americký sen

Proč zmiňujeme Memphis? Pro ty, kteří nejsou zběhlí v hudebních dějinách, zde se narodil rock'n'rollový král Elvis Presley a soulová diva Aretha Franklin (ale také Morgan Freeman nebo dramatik Tennessee Williams). Za návštěvu Elvisova honosného koloniálního sídla Graceland ztělesňujícího splněný americký sen, ale dáte tolik, že je lepší vyrazit do Las Vegas a popovídat si s nějakým tím Elvisem osobně (přestože jde jen o imitátory).

Místo zrodu country music

Těžiště hudební pozornosti se ale už dávno přesunulo do hlavního města státu Tennessee - Nashvillu. V tomto místě se totiž zrodila americká legenda: nic menšího než country music. Od tvrdě pracujících dělníků, kteří se ve svých písních snažili vyzpívat z drsného osudu, se country přesunulo do nahrávacích studií s obrovskými kontrakty. Nenechte se mýlit, country už dnes neznamená banjo a tesknící mužský hlas s kulatým jižanským přízvukem. Country hudba se dostala do mainstreamových médií. Taylor Swift, Carrie Underwook, Keith Urban nebo Kelly Clarkson, to jsou jména, která zná celý svět.

Když obchod takhle vypadá a jmenuje se Grand Guitar, je jasné, že housky si do něj koupit nepůjdete.
Zdroj: Dobiedogzeus (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Kupte si čtvrtmiliontou vstupenku na festival

Každý rok se v Nashvillu předávají Country Music Awards - letos na podzim to bude již po 47. Pro návštěvníky města je ale zajímavější spíš CMA Music Festival, který se honosí titulem největší festival country hudby na světě. Každý rok začátkem června jeho branami projde na čtvrt milionu návštěvníků, kterým zahraje a zazpívá přes 400 umělců z více jak 40 zemí z celého světa. Nashville to myslí s hudbou opravdu vážně.

Něco málo i pro sportovní nadšence

Nemusíte se ale jenom položit do hudby, pokud míříte do Nashvillu. Město s šesti sty tisíci obyvateli toho nabízí daleko víc. Mnoho turistů přijíždí například za sportovními zážitky. Hokejový klub Nashville Predators a klub amerického fotbalu Tennessee Titans bojují v nejvyšších soutěžích, takže je každé utkání velký zážitek. Aktivní sportovci zase ocení 12 golfových hřišť o rozloze skoro 50 kilometrů čtverečních.

Nashville, hlavní město státu Tennessee.
Zdroj: US Army Corps (Flickr, licence CC BY-ND 2.0)

Toulky Nashvillem přes Centennial Park se stavbami jako ze starověkého Řecka, Honky Tonk Highway s blikajícími bary až po místa, kde pobývali tři američtí prezidenti pocházející ze státu Tennessee nenechají nikoho na pochybách. Ačkoli je Nashville co do rozlohy na americké poměry malé město, rytmus a energie proudí ulicemi už od jeho založení.

 
 

Místo

36° 10' 1.0704", -86° 46' 54.516"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nashville: maloměsto, kam se stěhují superhvězdy