Přejít k hlavnímu obsahu

5 věcí, co se může český muž naučit od Gaučů z Uruguaye

Myslíte si, že životem v divoké prérii ošlehaní kovbojové už nejsou dávno v módě? V Uruguayi je tomu jinak. A víte, co vše si od místních novodobých kovbojů můžete odvést domů za nově nabité dovednosti? 

1. Jízda na koni

Tím, že pravý gaučo tráví vlastně celý život v sedle, je jeásné, že v tom dosáhnul pravého mistrovství. To se potom dále předává z generace na generaci. Ne, že by vás i v Česku někdo nedokázal naučit věci ohledně jízdy na koni, ale s lidmi, kteří volně chytají žijící dobytek, se to prostě nedá porovnat. To dá rozum.   

2. Lépe si vychutnat poezii 

To má být nějaký vtip, ti drsní latinskoameričtí kovbojové, že si předčítají lyrické verše? Rozhodně ano! Gaučové jsou velkými obdivovateli poezie. To, že s nimi nějaký čas strávíte (jejich farmám se říká tzv. estancie), tak vás to může naučit více vnímat tuto často „opomíjenou kulturní vložku“ dneška. Najednou bude mít např. takový Jan Neruda pro vás úplně nový rozměr.

3. Poradit si i v neočekávaných situacích.

Gaučo je schopen obstarat si většina oblečení či jídla za pomoci vlastních sil. Vyrobit takové pončo? Žádný problém. Stejně jako mistrovství jízdy na koni, tak i řemeslná zručnost gaučů je více než vyhlášená. Takže pokud jste ten typ muže, co vždy volá na sebemenší trable v domácnosti instalatéra, tak teď už nebudete muset.

4. Větší hrdost

České ženy si neustále stěžují, kam, že se poděli tzv. opravdoví muži. No a hleďme…jedna z mála neviditelných věcí, kterou si s sebou jistojistě domu odvezete. Pokud gaučo, od kterého čerpáte inspiraci, není žádný druhořadý pozér, ale opravdový pokračovatel bohaté tradice své kultury, tak se máte na co těšit!

5. Nezávislost v konání a úsudku

Podpantoflávci najednou poprvé ochutnají doušky pravé svobody a namachrovaní borci se stanou více zodpovědnějšími jedinci. Gaučům je upřímně jedno, co si o nich ostatní myslí. Jednají vždy podle svého vlastního rozhodnutí. Připočtěte k tomu to, že historie v Latinskoamerických končinách o nich mluví jako o šlechetných ochráncích svobody a pravdy, a máte jasno. Inspirujete se tak od těch nejlepších. 

 
 

Místo

-33° 9' 24.4224", -56° 22' 32.9808"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 věcí, co se může český muž naučit od Gaučů z Uruguaye