Přejít k hlavnímu obsahu

Zajímavosti o Siouxech: „Kmen cukrovkářů“, s jehož jazykem pomohl Čech

Jeden z nejpočetnějších indiánských kmenů v USA je spjat s pohnutou minulostí. Zmínky o Siouxech najdete v nejedné baladě a písni.

Tou se většinou táhne ona pomyslná rudá nitka, coby připomínka krvavých bojů, které nezřídkakdy končily masakrem. Paradoxem je, že v boji o svou zem nečelily původní indiánské kmeny expanzi žádného totalitního režimu. Musely se rvát se vznikajícími Spojenými státy americkými, tedy se zemí, která se od počátku pyšnila svými demokratickými zásadami. Co dalšího jste o nich nevěděli?

„Malé zmije“

Sioux je francouzskou zkomoleninou výrazu Nadowe-is-iw-ug (Malé zmije, přeneseně nepřátelé), kterým původní severoamerický kmen označovali jejich nepřátelé z kmene Odžibvejů. Příslušníci kmene se tak z pochopitelných důvodů za Siouxe neoznačují. Říkají si Dakotové či Lakotové, což v překladu znamená přátelé nebo spojenci

Třetí nejpočetnější indiánské etnikum

Dakotové a Lakotové jsou dnes třetím největším indiánským etnikem na území USA. Prvenství drží kmeny Navahů a Odžibvejů. Početně nejsilnější Lakotové žijí v 7 rezervacích v Jižní a Severní Dakotě, Montaně a kanadském Saskatchewanu. Dakotové jsou rozptýleni v drobných rezervacích v Minnesotě, Nebrasce, Jižní a Severní Dakotě, Montaně, Manitobě a Saskatchewanu.

Siouxské děti
Siouxové jsou třetím nejpočetnějším indiánským etnikem na území USA.
Zdroj:
foto: Shutterstock

Nemocní a bez práce

Život dnešních Siouxů není záviděníhodný. Například v rezervaci Pine Ridge, kde žije zhruba 45 tisíc Siouxů Oglala, dosahuje nezaměstnanost více než 80 %! V jednom domě tady bydlí v průměru 15 lidí. Smutný je i fakt, že polovina populace nad 40 let má cukrovku, zhruba stejné procento trpí alkoholismem. Ročně spáchá sebevraždu asi stovka lidí. Z těchto důvodů pak podobné rezervace americká vláda označuje za tikající bombu.

Jazyk, se kterým pomohl Čech

I v dnešní době dodržují příslušníci lakotského kmene Oglalů z rezervace Pine Ridge v Jižní Dakotě kmenové zvyky, hovoří původním jazykem a žijí podle své víry. A právě jazyk je další zajímavostí, která je úzce spjata s českou stopou. Vůbec první spolehlivý slovník jazyků Lakota a Dakota totiž sesbíral a napsal český lingvista Jan Ullrich. Slovník vydalo v roce 2008 Konsorcium lakotského jazyka coby organizace úzce spolupracující s Colorado University a také s jednotlivými lakotskými rezervacemi.

650 kilometrů dlouhá oslava

V roce 2018 Siouxové slavili 150. výročí mírové dohody s americkou vládou. U této příležitosti se vydali na 650 kilometrů dlouhou jízdu na koních napříč svým územím. Náčelníci kmene měli tradiční oděvy a posvátné předměty, koně pak pomalovali válečnými barvami. Trasa vedla z oblasti Green Grass v Jižní Dakotě do Fort Laramie v sousedním Wyomingu, kde byla dohoda podepsána.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3 a zdroj 4

 
 

Místo

54° 24' 33.9761", -107° 19' 6.2031"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zajímavosti o Siouxech: „Kmen cukrovkářů“, s jehož jazykem pomohl Čech