Přejít k hlavnímu obsahu

6 prazvláštních kanadských zákonů: nepískejte a nečtěte komiksy!

Za celou historii Kanady byla zavedena spousta zákonů s jasným cílem – aby se občané chovali morálně a prospěšně pro celou zemi. 

Pro zavedení některých zákonů jistě v dané době byly dobré důvody, jenže pak už se nerevidovaly a v moderní době nedávají smysl. 

Jiné zase byly už od samotného zavedení až podezřele specifické. 

A co vy? Cestujete do Kanady a rádi byste věděli, co nemáte dělat? Anebo se prostě jenom chcete dozvědět pár bizarních zajímavostí o druhé největší zemi světa? Ať tak, či onak, jste na správné adrese a můžete se těšit na nášup roztodivných, ale fascinujících kanadských zákonů!

Fialová garážová vrata v Kanatě?⁠ Ani nápad!

Na ottawském předměstí Kanata (bývalo kdysi součástí Ontaria, než se spojilo s hlavním městem) chtěla rada v ulicích dbát na určitou estetiku. 

A očividně měla pifku na fialovou barvu. Natřít garážová vrata na fialovo bylo zkrátka tabu. 

Nicméně ostatní barvy byly úplně v pořádku!

Tažení Ontaria proti pískání na píšťalku

V ontarijském městě Petrolia, které leží asi 280 km od Toronta, se nesmělo pískat ani zpívat. 

V zákoně, který začal platit v roce 1990, výslovně stálo: „Bez výjimky se zakazuje křičet, řvát, hulákat, pískat nebo zpívat.“ 

Do té doby zřejmě ve městě panoval příliš velký hluk a tohle byl pokus, jak nastolit pořádek!

Zpočátku se pravidlo vymáhalo, ale nakonec bylo v roce 2009 zrušeno. Dnes si tedy už můžete pískat, co hrdlo ráčí! 

Je zapovězeno děsit monarchu!

Britský král je v Kanadě (a na dalších 14 územích po celém světě) i nadále hlavou státu, a vzhledem k neodmyslitelným vazbám mezi Kanadou a Británií, platí v mnoha případech i podobné zákony. 

Jedním z nich je, že je nezákonné strašit krále. Je to považováno za akt zrady (což je v zemích Commonwealthu a dalších zemích po celém světě stále velmi závažný přečin!). 

Skutečnost je taková, že pravidlo bylo oficiálně zavedeno v britském zákoně o zradě z roku 1842 v reakci na situaci, kdy jeden muž tasil zbraň na královnu Viktorii, a od té doby platí pro všechny země Commonwealthu. 

Je silně pravděpodobné, že mnoho lidí z Kanady, Británie nebo jakéhokoli jiného místa na světě za svůj život s panovníkem do kontaktu nepřijde –⁠ ale pokud přece jen, je ve vašem zájmu ho nelekat! 

Zákaz nákupu krimi komiksů

Krimi komiksy byly v Kanadě zakázány ve 40. letech. 

Zákaz se v podstatě vztahuje na všechny komiksy, které v jakékoli podobě zobrazují trestnou činnost. A ano, znamená to, že většina dobrodružství Supermana, Batmana a Wonderwoman je v podstatě nelegální! 

Připomíná to trochu celosvětovou regulaci videoher. Úřady zkrátka měly pocit, že když děti podobné věci nebudou číst, sníží se u nich pravděpodobnost páchání trestné činnosti. 

Podle mnohých je ale zákon už zastaralý, protože zatímco dříve byly krimi komiksy plné krve, dnes se dělají spíš ve stylu fantasy. 

Hra „three card monte“? Mimo zákon! 

Kanadské předpisy o hazardních hrách jsou, jak to jen říct... komplikované. 

Více než kde jinde platí rčení „co pes, to jiná ves“. V některých provinciích jsou online kasina provozována na základě státní licence a v Ontariu zase funguje igamingový trh. 

Na jednom pravidlu souvisejícím s hazardními hrami se ale shodne celá země, a to na nelegálnosti hry three-card monte. 

Three-card monte je karetní hra skořápkového typu a určitě jste s ní už setkali v televizi nebo ve filmech. Hráč na začátku vsadí určitou sumu a poté jsou mu ukázány tři karty, z nichž jedna je „výherní“. Karty se pak položí lícem dolů na stůl, různě se prohází a hádá se právě ta „výherní“. 

Když má člověk šikovné ruce a vyzná se v technikách manipulace, hráč v podstatě nemá šanci se „výherní“ karty dobrat. 

Spousta lidí vnímá hru jako hazardní, ale ve skutečnosti se jedná o podvod, který je zakázaný v celé Kanadě. Za provozování této hry na ulici hrozí až dva roky vězení! 

Zákaz soubojů

V Kanadě nemůžete nikoho vyzvat na souboj!

Kdysi se spory běžně řešily souboji, a teď se dokonce diskutuje o tom, že by tento prostředek zvolili i Elon Musk s Markem Zuckerbergem. Ten, kdo vyhraje v souboji, vyhraje i ve sporu, ale pro poraženého to samozřejmě často dopadalo neslavně. 

Když byl člověk vyzván na souboj, jen vzácně se stalo, že by odmítl. Přišel by tím totiž o čest. 

Kriminalizace soubojů přišla v roce 1844. Vztahovala se nejdřív na muže v armádě a poté na vojsko královny, ale krátce nato se úprava dostala i do civilního práva. 

V dnešní době zůstává mimo zákon i nadále, ale i kdyby to tak nebylo, doba se citelně posunula a většina lidí by dnes výzvu k souboji nevyslyšela! 

Závěr

Na bizarní zákony, které se za celou tu dobu nezměnily, i na zákony, které jsou velmi úzce zaměřené na určité aspekty života a kultury, narazí člověk nejen v Kanadě, ale i v mnoha dalších zemích světa. Úřady na spoustu z nich prostě zapomněly, zatímco jiné se v kanadské společnosti projevují i nadále. Až se do Kanady vypravíte nebo na podobnou otázku narazíte v hospodském kvízu, určitě si na tenhle článek vzpomeňte!
 

 
 

Místo

51° 15' 13.5972", -85° 19' 23.5632"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

6 prazvláštních kanadských zákonů: nepískejte a nečtěte komiksy!