Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená po vlastní ose: je lepší karavan, nebo obytný vůz?

Luxusní hotely, létání a hromadná doprava vám nic neříkají? V pořádku, každý si dovolenou představuje jinak. Jestli se vidíte v obytném voze nebo karavanu, podívejte se, která varianta pro vás bude lepší.

Obytný vůz i karavan, to jsou synonyma svobody. Odjedete, kam chcete, přespíte (téměř), kde chcete, podíváte se, kam vás to láká, a nemusíte se strachovat, jestli během sezóny najdete ubytování. V obytném voze i karavanu budete stále mít svoje zázemí, ať už se vydáte kamkoli. Klidně na roadtrip po celé Evropě!

Jenže vyvstává otázka, co je lepší…

Karavan odpojíte, ale těžko se s ním manévruje

Pojďme si nejdřív posvítit na karavan. Ten může být takovou „samostatnou jednotkou“, kterou stačí zapřáhnout za osobní auto a hurá do světa. Takhle snadné to ale bohužel není. Potřebujete k tomu totiž opravdu silné osobní auto, jinak můžete vyrazit kempovat možná tak po Česku, rozhodně ale ne do vyšších hor. 

Kromě toho je řízení s karavanem za autem podstatně náročnější, co se manévrování týče. Začíná to „vybíráním“ zatáček (a samozřejmým přizpůsobením rychlosti), končí to parkováním a manipulací.

Karavan má nespornou výhodu v tom, že se dá odpojit. Pokud tedy dáváte přednost dovolené na jednom, případně dvou místech, jejichž okolí chcete pár dní prozkoumávat autem, odstavíte karavan v kempu a následující dobrodružství si užijete bez něj – k němu se vrátíte až na noc.

Z technického hlediska zase bývá u karavanů lepší izolace než u obytňáků – chlad nebo teplo, které chcete udržet uvnitř, z nich uniká podstatně méně než z obytných vozů. 

karavan vs. obytný vůz 2
S obytným vozem se vám obecně líp pojede. Manipulace s ním je jednodušší.
Zdroj:
Shutterstock

Obytný vůz jako řidičsky i uživatelsky pohodlnější varianta

U obytného vozu sice odpadají výhody karavanu, zvlášť ta týkající se možnosti odpojení a užívání samotného auta, obytňák si vás ale pravděpodobně získá svým pohodlím a téhle volby nebudete litovat.

Řídit sice budete kolos, proto je lepší naplánovat si cestu spíš mimo města. V případě, že budete chtít objevit kouzlo některého z nich, je pak úplně ideální vyhlédnout si na okraji města parkoviště, odkud se do centra pohodlně dostanete hromadnou dopravou. A bude to úplně beze stresu. 

Řízení obytného vozu je oproti karavanu stejně jednodušší a pohodlnější, i když samozřejmě vyžaduje notnou dávku šikovnosti. Moderní vozy jsou ale tak skvěle vybavené, že vám každý váš manévr usnadní a každý den v něm strávený zpříjemní – disponují například automatickou převodovkou, stropní klimatizací a topením, parkovací kamerou pro manévry beze stresu, elektricky vyhřívanými zpětnými zrcátky nebo držákem na kola. 

Líbit se vám bude i samotný pobyt v interiéru – když si dobře vyberete, budete mít k dispozici ledničku, toaletu, sprchový kout, víceplotýnkový vařič… A samozřejmě superpohodlné místo na spaní.

Možná je lepší si ho jen půjčit…

Pokud toužíte po kočovné dovolené, ale nemáte ji v čem „provést“, může vám přijít vhod půjčení obytného vozu nebo karavanu. Obytňák se všemi výhodami, které vidíte o pár řádků výš, rozhodně není dovolenková fata morgana a můžete ho mít už za 3 490 Kč na den (a pozor, se slevou při rezervaci na 10 a víc dní!). 

Právě vypůjčení je skvělá možnost, jak zjistit, co vám vyhovuje víc, a jestli je tenhle styl dovolené skutečně váš vysněný. Tak s chutí za novými zážitky!

 
 

Místo

49° 44' 48.6276", 13° 22' 37.164"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená po vlastní ose: je lepší karavan, nebo obytný vůz?