Přejít k hlavnímu obsahu

Parádních 27 000 kilometrů dlouhá turistická stezka. V Kanadě ji fakt mají

Kanada je jednou z nejkrásnějších zemí světa. Ale co víc – od východu na západ se totiž táhne jedna rarita. Nejdelší stezka světa. The Great Trail měří 27 000 kilometrů.

Nejeden dobrodruh ji považuje za svatý grál pěší turistiky. Kdybyste ušli 30 kilometrů denně, absolvovali byste celou trasu za 26 měsíců. A během nich byste poznali všechny tváře a podoby Kanady. Musí to být úchvatný zážitek. Takže... kdo z vás se vydá na dva roky prázdnin?

Dílo dobrovolníků a snílků

Na vzniku stezky The Great Trail pracovalo tisíce dobrovolníků a snílků, kteří měli jedinečný sen – protnout Kanadu stezkou, která by vedla od východu na západ. Za vznik stezky se postavila stejnojmenná organizace, která tento sen proměnila ve skutečnost po dlouhých 25 letech.

Výsledek ovšem stojí za to. Samotná stezka díky svým 27 000 kilometrů spojuje na 15 000 obcí. Stezka je rozdělena do více než 400 tras, které vedou všemi 10 kanadskými provinciemi a 3 spolkovými teritorii.

The Great Trail v Kanadě
Na vybudování stezky se podílela organizace The Great Trail a její dobrovolníci.
Zdroj:
Shutterstock

Nejbezpečnější země světa pro turisty v roce 2024? Vévodí jim Kanada, ale převážně jsou v Evropě

Odkud a kam?

The Great Trail se vine od nejvýchodnější části země přes Halifax, Québec, Montreal, Ottawu a Toronto až po Winnipeg, Calgary a Edmonton na západě a severní oblasti Yukonu a Amundsenův záliv v Severním ledovém oceánu.

Co bylo cílem vybudování tohoto mistrovského díla? Nepochybně snaha pozvednout turistický ruch v Kanadě. Šlo ale taky o poznání země a jejích obyvatel z různých zákoutí země. Tvůrci tvrdí, že čtyři z pěti Kanaďanů žijí ve vzdálenosti do 30 minut od Velké stezky.

značení The Great Trail
Cesty jsou tu víceúčelové. Každý se ale může jednoduše řídit značkami.
Zdroj:
Colin Temple / Shutterstock

Víceúčelové trasy

Stezku si oblíbí milovníci treku, cyklisté, ale třeba i jezdci na koních nebo milovníci kolečkových bruslí. V zimě je trasa ideální pro běžkaře. Jednotlivé úseky jsou vybaveny zázemím, které turistům poskytuje pitnou vodu a přístřeší. Na trase „mile nula“ se dokonce nachází železniční pobřežní muzeum St. John's.

Voda, která teče do kopce? Najdete ji třeba u města Moncton

Použité zdroje:

  • adventures.com/blog/guide-great-trail/
  • tctrail.ca/
 
 

Místo

45° 34' 38.2836", -75° 56' 45.6108"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Parádních 27 000 kilometrů dlouhá turistická stezka. V Kanadě ji fakt mají