Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejbezpečnější země světa pro turisty v roce 2024? Vévodí jim Kanada, ale převážně jsou v Evropě

Kdo se bojí, nesmí ani do lesa, natož pak na delší cesty. Elementární pocit bezpečí ale stále tak nějak potřebujeme. Kde můžeme být letos jako turisti nejklidnější?

Server Travel & Leisure v tom má dost jasno, stejně jako společnost Berkshire Hathaway Travel (americká cestovní pojišťovna), která za vznikem tohohle žebříčku stála. Ptala se přitom jak organizací, které se bezpečností denně zabývají, tak cestovatelů.

Trendy v cestování na rok 2024: zkusíte cesty za tichem, astronomickými jevy nebo chládkem?

Důležité je taky zmínit, že žebříček vzniká každý rok, ale kritéria se postupně proměňují. Zatímco dřív se hodnotilo hlavně to, jak (ne)pravděpodobný je v té které zemi teroristický útok, později se brala v potaz hlavně možnost onemocnění v zemi. Dneska jde hlavně o to, jak svobodně a bezpečně se tu můžou všechny typy lidí pohybovat bez rizika, že se setkají s diskriminací nebo jakýmkoli druhem obtěžování.

Zajímavé a příjemné zjištění je to, že 8 z 10 zemí, o kterých je v souvislosti s nejvyšší mírou bezpečnosti řeč, najdeme v Evropě.

#1 Kanada

Na celé čáře to pro rok 2024 vyhrála Kanada, která se loni umístila na 6. příčce. Zatím tímhle skokem se posunulo hlavně chladnější prostředí (v době, kdy se jih Evropy v létě smaží ve vlastní šťávě, je to fakt výhoda), nižší hustota osídlení, která umožňuje snazší cestování napříč zemí, nízká úroveň kriminality a bezpečná doprava. 

Kanada je zemí zaslíbenou i pro sólo turistky, lidi z komunity LGBTQIA+ i příslušníky nejrůznějších lidských ras. Když k tomu připočteme nezapomenutelnou kanadskou přírodu a velkolepá města, není nad čím dlouho dumat.

turistka v Kanadě
Nejbezpečnější zemí pro rok 2024 je Kanada.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Švýcarsko

Překrásné Švýcarsko se oproti loňskému žebříčku vyšvihlo z 9. místa na to druhé. Turisti si na něm cení hlavně všeobecně nízké úrovně kriminality a vysoké míry bezpečnosti, a to dlouhodobě. Největším rizikem tak zůstává snad jen možný úraz vysoko v horách.

turistka ve Švýcarsku
Švýcarsko nabízí zákoutí, která vypadají, jako by vypadla z pohádky.
Zdroj:
Shutterstock

TOP 10 destinací pro rok 2024: kam se letos vydat za zážitky? Třeba do Mongolska nebo Beninu!

#3 Norsko

Do třetice všeho dobrého tu máme dechberoucí Norsko, kde se můžete spolehnout na poctivost a dobrotu místních. Nezamčené kolo na malém městě před obchodem vám nikdo neukradne, i když na něm máte vizuálně lákavou bagáž na 14 dní (tedy aspoň co můžeme říct z vlastní zkušenosti, zkoušet to nemusíte). 

Nízká úroveň kriminality a k tomu drsně krásná příroda od jihu až na sever… Pro milovníky chladnějšího klimatu je tahle země úplně snová!

turisti v Norsku
Okouzlující norská příroda a bezpečí v zemi. Co víc chtít?
Zdroj:
Shutterstock

A jedeme dál. Kdo se ještě vešel do desítky a patnáctky?

Dál tu máme čtvrté Irsko, Nizozemsko (které se na 5. místo propadlo z loňského 1. místa kvůli nárůstu drobné kriminality), Velkou Británii, Portugalsko, Dánsko, Island a Austrálii

Kdyby vás zajímalo ještě dalších pět míst za první desítkou, pak je tu ještě Nový Zéland, Japonsko, Francie, Španělsko a Brazílie.

Použité zdroje:

  • travelandleisure.com/canada-safest-place-to-travel-in-2024-8422244
  • bhtp.com/blog/safest-places-to-travel/
     
 
 

Místo

45° 25' 17.5152", -75° 41' 49.8804"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejbezpečnější země světa pro turisty v roce 2024? Vévodí jim Kanada, ale převážně jsou v Evropě