Přejít k hlavnímu obsahu

Vyhazování nádobí, detektivky i ukřižování: Jak se slaví Velikonoce ve světě?

České velikonoční tradice zdaleka nepatří mezi nejpodivnější. Podívejte se, které země nás v bizardních zvycích předčily!

Filipíny

Drastickým způsobem slaví velikonoční svátky na filipínských ostrovech. Místní mladí muži se po vzoru Ježíše Krista nechávají do krve bičovat, načež absolvují křížovou cestu, na jejímž konci se pár odvážlivců nechává ukřižovat – má to být pokání za jejich hříchy. Přestože místní vláda i katolická církev tuto tradici odsuzují, její obliba mezi místními i turisty zatím nepolevuje. 

Velikonoce Filipíny
Na Filipínách je to docela silné kafe...
Zdroj:
Bigstockphoto

Německo

Úsměvný velikonoční zvyk mají u našich sousedů, v Německu. Majitel domu snaží přehodit velikonoční kraslici přes svůj dům, kde se na druhé straně snaží druhý člen domácnosti vejce chytit. Pokud mu to podaří, stavení je uchráněno od blesků po celý rok. 

Bermudy

Velikonoce na Bermudách jsou tradičně spjaté s pouštěním ručně vyrobených draků. Místní si na nich dávají obzvlášť záležet, na konci dne se totiž vyhlašují vítězné modely v různých kategoriích. Říká se, že za vznikem tradice stojí jeden britský učitel, který měl problém vysvětlit dětem proces nanebevstoupení. Napadlo ho tedy jako ukázku použít právě draka, který má konstrukci kříže. Kdo by si byl pomyslel, že se z toho stane tak oblíbený rituál. 

Bermudy Velikonoce
Ke svátkům jara na Bermudách patří pouštění draků!
Zdroj:
Bigstockphoto

Norsko

Norové milují ponuré kriminální příběhy. Tato obliba vrcholí právě na Velikonoce, kdy se stalo zvykem, že se rodina sejde u stolu a čtou se detektivní příběhy, kde se všichni snaží uhodnout, kdo je vrahem. Přizpůsobily se tomu i televizní stanice a vydavatelství. Tradičně vycházejí krátké komiksové detektivky, jejichž příběh se rozuzlí až na Velikonoční pondělí.  

Velikonoce Norsko
Velikonoce ve Skandinávii, to je velkolepé čtení detektivek!
Zdroj:
Bigstockphoto

Řecko

Na řeckém ostrově Korfu berou velikonoční úklid pěkně od podlahy. S poledním kostelním vyzváněním na Bílou sobotu startuje tradiční vyhazování nádobí. Místní začnou vyhazovat z oken hliněné amfory a džbány s vodou, které se o zem rozbijí. Nehledí se přitom na náhodné kolemjdoucí, takže je potřeba dávat si pozor. Celá akce trvá okolo 20 minut, načež se nepořádek na náklady radnice uklidí a začne slavnostní průvod lidových kapel

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

59° 54' 49.9248", 10° 45' 8.082"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyhazování nádobí, detektivky i ukřižování: Jak se slaví Velikonoce ve světě?