Věděli jste, že každý den se ve světě vypijí až dvě miliardy šálků kávy? Konkrétně v Česku jde o celé tři kilogramy kávy za osobu a rok!
Pokud si den bez voňavého šálku horkého nápoje nedokážete představit, seznamte se s nejznámějšími kávovými lokalitami, odkud se základní surovina pro tenhle blahodárný nápoj vyváží do celého světa.
São Paulo je coby nejlidnatější a hospodářsky nejdůležitější brazilský spolkový stát neodmyslitelně spojován s odrůdou arabika. Zároveň jde o místo, kde najdeme nejvíc kávových plantáží a které se může pochlubit největší produkcí kávy. Málokdo také tuší, že káva ze Sao Paula tvoří polovinu veškeré světové produkce.
Další významným producentem kávy je i Kolumbie. Zdejší káva je proslulá svými plnými a bohatými chutěmi s výraznou čokoládovou linkou, výjimečným aroma a skvělou aciditou. Významnou lokalitou je nepochybně Antioquia – kávová oblast v okolí města Medellin, jejíž plantáže jsou umístěny ve výšce až 2 000 m n.m. a kávové třešně jsou zde sbírány pouze ručně.
Věděli jste, že počátky pěstování kávy sahají ve Venezuele až do roku 1730, kdy sem semena a sazenice přivezli francouzští plantážníci? Skutečně! Zajímavostí venezuelských zrn je i jejich zelenožlutá barva. Pěstuje se tu především arabika, a to dokonce v několika variantách. Nejvýznamnějším obchodním druhem je odrůda caracas, která roste ve stejnojmenné kávové oblasti.
Vývoz kávy tvoří přibližně 25 % všech výnosů zahraničního obchodu Kostariky. Vůbec první kávovníky sem byly přivezeny v roce 1779 z Etiopie. Dnes se uvádí, že na kostarických plantážích roste zhruba 400 milionů kávovníků. A to výhradně arabik! Pěstování robusty je zde totiž přísně zakázáno.
Nejproslulejší plantáže najdete jižním směrem od San José, kostarické metropole, v kantonu Tarrazu. Na kyselé sopečné půdě se pěstuje jedna z nejžádanějších káv světa s názvem Costa Rica Tarrazu.
Chcete si pochutnat na vskutku luxusní arabice? Pak volte tu, jejímž domovem je Brazílie. Právě Brazílie je totiž jedním z největších pěstitelů plantážní kávy odrůdy arabika a její produkce je považovaná za nejlepší na světě. Mohou za to tři klimatická pásma (rovníkové, subtropické a mírné) se specifickými přírodními podmínkami. Významnou kávovou lokalitou je Paraná, kde rostou kávovníky bez zastínění a kávové plody tak mohou dozrávat stejnoměrně.
Bolívii si řada z nás spojuje převážně s kávou nevalné kvality. To dnes už samozřejmě neplatí a země může konkurovat i špičkové arabice z Brazílie nebo brazilským odrůdám. Zajímavostí je, že v Bolívii bylo dříve zvykem na venkovských statcích pěstovat ozdobné živé ploty z kávových keřů. Až mnohem později (cca v 50. letech 20. století) se tady začala káva pěstovat jako konzumní artikl. Naprostá většina bolivijské kávy pochází z provincií La Paz, Santa Cruz, El Beni nebo Yungas.
Káva se v Peru zpracovává téměř výhradně mokrým procesem. Díky tomu se vyznačuje velmi jemnou, nasládlou, vyváženou chutí s minimální kyselostí a příjemným aroma. Málokdo tuší, že kávová zrna se z Peru nejvíce vyváží do Německa, Japonska a do USA, což vypovídá o jejich vysokém standardu. Největší část produkce kávy pak pochází ze severu země. Konkrétně tedy z kávových oblastí Piuka, Lambayeque a Cajamarca.
Také Ekvádor patří mezi mekku kávových nadšenců. Káva se tady pěstuje od roku 1860. Prvním místem, kde se kávovníky objevily, byla Jipijapa Zone. Dnešní produkce kávy se v Ekvádoru pohybuje okolo 64,5 tisíc tun ročně, díky čemuž se země dostala do druhé dvacítky největších světových producentů. Za středobod kávového obchodu je považováno hlavní město Quito.
V Guatemale se rodí káva s plným tělem, dokonale čistou chutí a jablečnou aciditou, kterou doprovází tóny karamelu. První kávovníky přivezli do země jezuité v druhé polovině 18. století. Tehdy ovšem šlo pouze o okrasné rostliny, jejichž budoucí potenciál nebyl tolik znát. Až mnohem později byla káva pěstována coby konzumní produkt.
Mezi nejvýznamnější guatemalské lokality patří nepochybně Huehuetenango v nadmořské výšce až do 2 000 m n.m., kde se pěstuje vysoce kvalitní káva, jež má ve srovnání s ostatními guatemalskými regiony výrazně vyšší ovocitu.
Káva se v Hondurasu pěstuje na plantážích umístěných ve výškách od 300 do 1 500 metrů nad mořem a je charakteristická svojí plnou a často velmi kořeněnou chutí. O kvalitě nepochybně svědčí i skutečnost, že sběr kávových zrn zde probíhá zejména ručně. Mezi nejvýznamnější kávové lokality patří nepochybně oblast Montecillos, která se nachází v nadmořské výšce 1 200–1 600 m n.m. a ve které se pěstují kultivary Bourbon, Caturra, Catuai a Pacas.