Přejít k hlavnímu obsahu

Přes stolovou horu Roraima vede cesta do pravěku

Období jejího vzniku se datuje asi dvě miliardy let zpátky. Je největší ze skupiny stolových hor typu „tepui“ na území Jižní Ameriky.

Poprvé její existenci řádně zaznamenal cestovatel Walter Raleigh v roce 1596. Lidstvo ale uchvacuje dodnes. Roraima, seznamte se.

Stolovou horu si nutně musel vypůjčit do svého díla Ztracený svět velký britský prozaik A. C. Doyle. Tvrdil, že na hoře se dá spatřit pravěk. A kdyby se vám to celé jako pravěk nepozdávalo, jistě si najdete svou originální optiku, kterou na tohle fascinující dílo přírody nahlédnete.

Gigantická stará dáma se roztahuje přes tři státy

Stolová hora Roraima se nachází na hranici tří zemíBrazílie, Guyany a Venezuely. Zaujímá rozlohu obdivuhodných 50 km2, což je téměř polovina rozlohy Liberce. Nad okolní terén ční 400 m do výšky, náhorní plošina přitom dosahuje průměrné nadmořské výšky 2 700 m a je nejvyšší horou v okolí 550 km.

Úchvatné, dech beroucí. Roraima zaujímá plochu 50 kilometrů čtverečních a nad okolní krajinu ční 400 metrů.
Zdroj: Bigstockphoto

Nejvyšší bod stolové hory nese název Maverick Rock, měří 2 810 m a najdeme ho v jižní části náhorní plošiny, na území Venezuely.

Stala se bodem dobývání i zdrojem inspirace

Ze své podstaty je stolová hora se svými příkrými stěnami jen těžko přístupná, přesto však vyprovokovala nemálo osob k tomu, aby se na ni vydaly. Konkrétně tahle hora byla první z typu tepui, která byla zdolána. Povedlo se to Siru Everardu im Thurnovi, který se roku 1884 dostal zalesněným svahem na větrem a vodou vymodelovanou plošinu. Mimochodem – tato cesta se jako přístupová využívá dodnes.

V roce 1912 se nechal poznatky ohledně hory Roraima inspirovat velký prozaik A. C. Doyle (tvůrce Sherlocka Holmese) a podle informací nashromážděných německými bratry Schomburgkovými, kteří horu dobyli, sepsal dílo Ztracený svět. Tento dobrodružný příběh se později stal námětem k filmu Jurský park.

Umíte si tady představit dinosaury? My tedy docela ano...
Zdroj: Bigstockphoto

Vítejte na konci světa

Nesnášíte přeplněné ulice a městskou hromadnou dopravu? Tady se vám bude líbit. Pěšinkou si budete vykračovat k hoře v dáli, kochat se budete fascinující scenérií a nemusíte tu potkat ani živáčka. Už průjezd liduprázdnou vysočinou vás přesvědčí o tom, že si tady od všeho shonu odpočinete, natož pak když zaparkujete a pokračujete po svých.

Jakmile se dostanete k úpatí Roraimy, budete muset absolvovat náročný výstup po strmém úbočí, ale potom stanete nahoře na hoře a budete si jistí, že to za to stálo. Prehistorický ráz krajiny tu uzří snad opravdu každý… A ten klid!

Stolové hory jsou rozeseté po celém světě, ale říká se, že nikde nejsou tak ohromné a ohromující jako právě v této oblasti. Asi na tom něco bude.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

2° 44' 15.3492", -62° 4' 30.36"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Přes stolovou horu Roraima vede cesta do pravěku