Přejít k hlavnímu obsahu

Během menstruace je odvlečou nahé ven a bijí, dokud nepadnou. Pokud ženy týrání přežijí, můžou se vdát

Ve světě existuje nespočet rituálů, zvyků a tradic, které souvisejí s dospíváním, náboženstvím i bohatou úrodou.

Bohužel řada z nich je založena na krutém týrání a mrzačení. Většinou se tyto – pro nás naprosto nepochopitelné zvyky – odehrávají uvnitř bohem i lidmi zapomenutých kmenů.

To ale nic nemění na tom, že by před takovým týráním měl zbytek světa zavírat oči. Seznamte se s izolovaným brazilským kmenem Uaupes, kde narodit se jako žena znamená opravdové peklo.

Zákaz krutostí výměnou za lepší život? Neexistuje!

Kmen Uaupes žije okolo stejnojmenné řeky v oblasti Amazonie v Brazílii a Kolumbii. Od 19. století se misionáři snažili přesvědčit jeho členy, ať opustí kruté tradice a brutální rituály. Neúspěšně.

Na jejich snahu navázala v 80. letech 20. století i brazilská vláda, která lidem z kmene Uaupes slíbila vzdělání, ochranu i lékařskou péči. Bohužel ani její snaha se nesetkala s ohlasem.

Kmen tak stále zůstává izolovaný a nepřátelský vůči jakýmkoliv vlivům zvenčí. Na brutálních tradicích a zvycích lpí a praktikuje je i v 21. století s železnou pravidelností a opakující se krutostí. O co tady tedy vlastně ve skutečnosti kráčí?

Silná nevěsta?

Stejně jako v mnoha jiných primitivních kmenech, i tomuto vládnou muži a panuje zde přísný patriarchát. Protože se místní muži považují za silné bojovníky, chtějí si své budoucí nevěsty skrze jejich duševní i fyzickou sílu prověřit. A to ne jen tak ledajakým způsobem.

Od první menstruace jsou místní ženy vyháněny nahé ze svých příbytků ven, kde je ostatní z kmene bijí a týrají nepředstavitelným způsobem. Toto jednání často končí bezvědomím (v tom lepším případě), v tom horším dokonce smrtí, která je tady prakticky na denním pořádku.

Ptáte se, jak si místní muži svoji vyvolenou vyberou? Pokud některá z menstruujících dívek kruté zacházení a týrání přežije a skončí „jenom“ v bezvědomí, ze kterého se zakrátko probere, je dost silná na to, aby se stala vyvolenou některého z kmenových mužů. Výhra, viďte?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-0° 8' 4.5174", -67° 4' 45.082"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Během menstruace je odvlečou nahé ven a bijí, dokud nepadnou. Pokud ženy týrání přežijí, můžou se vdát