Přejít k hlavnímu obsahu

Pálení prsou místo antikoncepce. Kamerunské matky týrají vlastní dcery nepředstavitelným způsobem

Některé kultury dodnes praktikují rituály, které jsou pro lidské tělo krutě mrzačící a ani v nejmenším se neshodují s dodržováním základních lidských práv.

Bohužel jeden z nich se dodnes praktikuje i v Kamerunu, Nigérii a Jihoafrické republice. Matky tady mučí vlastní dcery nepředstavitelným způsobem. To vše pro jejich údajnou ochranu.

Když jsou prsa „na obtíž“

Krutý rituál tady podstupují malé holčičky (často už od 6 let) i dospívající dívky, kterým začínají růst prsa. Jejich matky, v obavě před možným znásilněním, dělají vše pro to, aby byly dívky pro muže co nejméně atraktivní. A tak je raději samy znetvoří.

Jedním ze způsobů, jak v mužích z primitivních kmenů nevzbuzovat vášeň a chtíč, je podle nich násilné potlačení růstu prsou, coby druhotného sexuálního znaku žen. Matky tak svým dcerám na rostoucí poprsí přikládají rozžhavené kameny nebo kokosové skořápky, které tímto nesmírně krutým a bolestivým způsobem navždy znetvoří.

Mladé dívenky tento krutý rituál podstupují několikrát měsíčně. Kromě rozžhavěných uhlíků a kamenů jim matky nebo jiné ženy z kmene na rostoucí prsa přikládají i rozpálené železo v podobě plochých a tupých nožů. To vše samozřejmě bez jakéhokoliv umrtvení nebo následné desinfekce.

Kamerunská žena
Kamerunské matky nahřívají kameny, uhlíky, ale i kokosové skořápky nebo tupé nože, které následně přikládají na rostoucí poprsí svých dcer.
Zdroj:
Shutterstock

Podivná forma antikoncepce

Matky provádějí kruté zákroky paradoxně z obavy, že pokud se tělo jejich dcer bude rychleji měnit a získávat ženské tvary, začnou být brzy atraktivní pro muže a mohou se stát terčem znásilnění, nebo dokonce otěhotní. Proto je raději vlastnoručně zmrzačí, tzv. „přežehlí“. Výsledkem jsou nejen psychická traumata, fyzické změny a znetvoření poprsí, ale také záněty, které často končí otravou krve a smrtí.

Dívky, které toto mučení, prováděné vlastními matkami podstoupily a přežily, také často v pozdějším věku nemohou kojit vlastní dítě, které je tak odkázáno na jinou – méně zmrzačenou ženu z klanu, případně na náhražku přirozené stravy v podobě mateřského mléka. Bohužel mrzačící praktiky často u zmíněných dívek končí rakovinou a ty v poměrně mladém věku umírají.

Řešení je v nedohlednu

I když se o situaci a rituály některých kamerunských a jiných afrických kmenů zajímají nejrůznější humanitární a zdravotnické organizace, krutému týrání mladých dívek asi jen tak přítrž neučiní.

Minimálně ne v dohledné době, kdy i ve 21. století závisí ochrana před znásilněním na matkách týraných dcer. Zdejší mužové totiž za své jednání nepřebírají žádnou zodpovědnost. A to paradoxně i za předpokladu, že jde o jejich vlastní dcery.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

4° 43' 57.8727", 11° 20' 54.6184"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pálení prsou místo antikoncepce. Kamerunské matky týrají vlastní dcery nepředstavitelným způsobem