Přejít k hlavnímu obsahu

„Raději je sníme, než aby si na nich pochutnali červi!“ Kanibalistický rituál dovedl kmen na pokraj vyhynutí

Čím primitivnější kmen, tím krutější tradice. To vás pravděpodobně napadne ve chvíli, kdy narazíte na další nechutný rituál, který i v dnešních dnech praktikují izolované kmeny.

Jedním z nich je i papuánský kmen Fore, do kterého se povedlo proniknout až v 50. letech 20. století. Výzkumníci, kteří kmen navštívili, byli naprosto zděšení. Ročně zde totiž záhadně umíralo více než 200 osob! A to převážně ženy a malé děti.

Příčinu se podařilo odhalit až o mnoho let později a vědecké výzkumníky naprosto šokovala. Příslušníci kmene Fore totiž jedí maso svých předků. Důvod by vás asi v životě nenapadl.

Žádný kousek nebožtíka nepřijde nazmar

Příslušníci kmene Fore dodržují řadu více či méně šokujících rituálů. Jedním z nich je i rituální kanibalismus. Pojídání nebožtíků během pohřbu je tady prakticky na denním pořádku. Místní totiž věří, že je mnohem lepší, když tělo jedí lidé, kteří zesnulého milovali, než červi a hmyz.

S podivem zůstává, že pozůstalí tělo zkonzumují prakticky do posledního kousíčku. Vynechávají pouze hořký žlučník. Mrtvolu rozřežou bambusovým nožem a rozsekají kamennou sekerou. Jakmile useknou hlavu, otevřou lebku, ze které vyjmou mozek a zkonzumují ho.

Následně se vrhnou na vnitřnosti a z kostí „vycucnou“ jejich dřeň. Někdy kosti poslouží ještě do „vývaru“, který se konzumuje se zeleninou. Nechutnou zajímavostí je, že v severních vesnicích kmene Fore je mrtvola před konzumací několik dní pohřbena, aby maso „dozrálo“ a červi mohli být vařeni jako samostatná pochoutka.

Kmenový muž
Záhadnou příčinu úmrtí se podařilo rozlousknout poměrně nedávno.
Zdroj:
Shutterstock

Rituální kanibalismus dovedl kmen na pokraj vyhynutí

Tenhle nechutný rituál s sebou bohužel nese řadu rizik a je primární příčinou brzkého skonu členů kmene. To se ovšem podařilo prokázat až nedávno. Objev provedla Shirley Lindenbaum, lékařská antropoložka z City University of New York, v roce 1961.

Ta původně přičítala náhlý skon žen a dětí dědičnému onemocnění. Když ho ale vyloučila, zaměřila se na kmenové rituály. A odhalila nepříjemnou pravdu. Protože mohly nebožtíky konzumovat pouze ženy, které daly kus masa občas i svým dětem, příčina byla více než jasná.

Neovladatelný smích a ochrnutí

Ženy zanedlouho onemocněly a místní tuto nemoc nazvali kuru. Ve skutečnosti jde o infekční prionové onemocnění, které se přenáší konzumací mozkové tkáně. Nemoc je neléčitelná a projevuje se neovladatelným smíchem, po kterém následuje ochrnutí a brzká smrt.

Jakmile vyšla najevo pravda, vláda kanibalismus zakázala a počet úmrtí se začal postupně snižovat. Přesto však v některých kmenových vesnicích tato tradice i nadále přetrvává. Rituály jsou totiž pro místní domorodce něco, co si nenechají vzít. A to i za cenu ztrát na lidských životech.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3

 
 

Místo

-6° 44' 31.048", 144° 30' 28.4569"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Raději je sníme, než aby si na nich pochutnali červi!“ Kanibalistický rituál dovedl kmen na pokraj vyhynutí