Přejít k hlavnímu obsahu

Amputací článků prstů prý papuánské ženy uklidní duši zemřelého

Ve světě existuje spousta podivných tradic a zvyků. Jak by řekl klasik: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.“

Některé z nich jsou nechutné a pro Evropany nepochopitelné, jiné často brutální a život ohrožující. Kombinací obojího výše uvedeného je tradice z Papuy, kterou tady dodržuje starobylý kmen Dani.

Muži odění v tykvičkách

Kmen Dani se podařilo čistě náhodou objevit jistému americkému filantropovi Richardu Archboldovi v roce 1938. Členové kmene žijí hluboce v horách a o existenci moderního světa pravděpodobně nemají ani tušení.

Muži jsou oděni pouze do vydlabané tykvičky zvané koteka a ženy zdobí sukénka z přírodních materiálů. Tím ale veškeré romantické představy o tomhle izolovaném papuánském kmeni končí…

Papuánská žena.
Když zmíněné ženě zemře někdo z rodiny, na znamení vnitřního smutku, přichází o část prstu.
Zdroj:
bigstockphoto

Smrt, která bolí dvakrát

Asi se všichni shodneme na tom, že ztráta milovaného člověka je bolestivou tragédií, která nás zasáhne v mnohých ohledech. Podobně na smrt nahlížejí i členové zmíněného kmene s tím rozdílem, že dělají všechno pro to, aby zmíněná smrt bolela dvakrát.

Jednou z tradic, kterou si tady pěstují už několik desítek let, je amputace článku prstu vždy, když někdo v kmeni zemře. Tenhle úděl je paradoxně přisouzen pouze ženě konkrétního zemřelého. A důvod? Poněkud nepochopitelný.

Bolest má utišit duši zemřelého

Když zmíněné ženě zemře někdo z rodiny, na znamení vnitřního smutku ona přichází o část prstu. To proto, aby kromě duševní bolesti pocítila taky bolest fyzickou. Důvodem pro tohle nepochopitelné násilí je fakt, že místní věří, že tímhle bolestivým aktem žena uklidní duši zemřelého.

A jak samotný rituál ve skutečnosti probíhá? Prst ženy se nejprve zaškrtí, aby se znecitlivil, pak je odříznut a rána je spálena, aby nekrvácela a uzavřela se. Proč jsou amputovány prsty pouze ženám, o tom se už zdroje víc nezmiňují…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-6° 19' 54.9582", 144° 8' 39.2224"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Amputací článků prstů prý papuánské ženy uklidní duši zemřelého