Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější vodopády v Česku: TOP 5 vodních hříček přírody

Jsou lidé, kteří se na vodopády nemůžou vynadívat, ať už jsou na druhém konci světa, nebo doma, v České republice. Tyhle vodopády jsou u nás nejkrásnější.

Příroda je mocná kouzelnice a dokáže vytvořit až neuvěřitelnou podívanou. Jedním druhem takových zázraků jsou vodopády. Sledovat padající vodu je pro někoho nadmíru uspokojující a uklidňující. Proto jsme vybrali 5 vodopádů v Česku, které by neměli uniknout nikomu, i když zrovna nevypadají jako Niagara nebo Viktoriiny vodopády.

#1 Mumlavský vodopád

Mumlavský vodopád má nejen mezi Čechy přívlastek „nejkrásnější“ a není to jen tak! Patří k nejnavštěvovanějším místům západní části Krkonoš a nejblíž je k němu z Harrachova, odkud se k němu dostanete po modré turistické značce podél řeky Mumlavy. Od vodopádu můžete dál pokračovat třeba až na Voseckou boudu a věřte, že z toho bude krásný výlet.

Mumlavský vodopád je vysoký asi 10 metrů a zvláštní je v tom, že je na vodu nejbohatší u nás. Tenhle živel tady v žulové skále vytváří obří kotle, tzv. Čertova oka. Vážně tu je na co se dívat.  

Mumlavský vodopád
Mumlavský vodopád je okouzlující a dostanete se k němu snadno i s dětmi.
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 Velký vodopád Bílého Labe

V Krkonoších ještě chvíli zůstaneme, protože se chtě nechtě musíme zmínit o Velkém vodopádu Bílého Labe. Ten je vysoký 14,5 metru a má několik stupňů – Lavinovou peřej asi 800 metrů nad Boudou u Bílého Labe, další stupeň je pak pod ní. Vodopád si pořádně prohlédnete, když se od Boudy u Bílého Labe vydáte po modré k Luční boudě. Mimochodem – tahle cesta je opravdu nádherná!

kaskáda na Bílém Labi
Jedna část toku Bílého Labe. Tady se vám určitě bude líbit!
Zdroj:
Pixabay

#3 Pančavský vodopád

A ještě jednou naše nejvyšší pohoří. Pak už se přesuneme, slibujeme. Pančavský vodopád je součástí potoka Pančavy, který se vlévá do Labe. Jde o nejvyšší český vodopád (je vysoký 148 metrů), vícestupňový a víceramenný. Na jaře, když taje sníh, dosahuje délky dokonce 162 metrů. 

Ve 2. pol. 19. stol. a na počátku 20. stol. tu stály dokonce vyhlídkové budky, které sem nechal umístit tehdejší majitel Labské boudy. Dobře totiž věděl, že je tady na co koukat – jakmile přišlo dost turistů, nechal vypustit vybudovanou nádržku a vodopád tak zvýšil svůj průtok. Nádržka i budky tu vydržely do 30. let.

Vodopád si prohlédnete hlavně z modré turistické stezky vedoucí Labským dolem, výhled je ale vždycky poněkud omezený, protože vodopád se nachází v I. zóně KRNAP, takže se musíte spolehnout jen na konkrétní vyhlídky.

Pančavský vodopád
Pančavský vodopád je tím nejvyšším u nás.
Zdroj:
Bigstockphoto

#4 Satinský vodopád

A jsme v Beskydech. K nejkouzelnějším místům v těchhle horách patří vodopád potoka Satiny, který se nachází asi 5 kilometrů od Frýdlantu nad Ostravicí. Vodopád má jen 1,7 metru, ale je opravdu krásný a dá se na něj dlouze dívat – ten pohled je úžasně uklidňující. Abychom byli přesní, takových vodopádů je tady víc, tenhle je ovšem nejfotogeničtější.

K vodopádu se dostanete z Medvědí stezky, jen si dejte pozor, přístup je místy poměrně dobrodružný.

Satina
Tenhle vodopád je malý, ale krásný. Jen se podívejte!
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Rešovské vodopády

Pěknou podívanou nabízejí i Rešovské vodopády na říčce Huntavě, která protéká Nízkým Jeseníkem. Konkrétně se nachází 8 kilometrů od Rýmařova. Kaskády a vodopády, které tu příroda vykouzlila, patří k nejoblíbenějším cílům v oblasti. Celý vodopád je vysoký 10 metrů a byly doby, kdy pod ním stál vodní mlýn.

K vodopádům se snadno dostanete z vesnice Rešov, odkud je to sem asi 1 kilometr. V údolí je tu v současnosti trasa, která vás nechá nahlédnout na ta nejhezčí místa v místě. Malebnou atmosféru tu dotahují k dokonalosti dřevěné můstky a schůdky

Rešovský vodopád
Při návštěvě Rešovských vodopádů se projděte po zdejší turistické trasy s dřevěnými lávkami.
Zdroj:
Bigstockphoto

Díváte se rádi na vodopády? Který z těch českých se vám líbí nejvíc? 

Zdroj

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější vodopády v Česku: TOP 5 vodních hříček přírody