Přejít k hlavnímu obsahu

Pančavský vodopád má jedno úctyhodné prvenství. Je nejvyšší v Česku

Že Česko není zemí vodopádů? Ale jděte! Sice u nás nenajdete vodopády, jejichž výška činí několik stovek metrů, jako je tomu například v JAR (nejvyšší vodopád světa má údajně 983 metrů a najdete ho právě zde), přesto zde máme několik atraktivních unikátů, z nichž si pozornost jistě zaslouží nejvyšší z nich – Pančavský vodopád.

Pančavský vodopád je s výškou 148 m nejvyšším vodopádem v celé České republice. V podobě příkrých kaskád stéká z Pančavské louky do Labského dolu v Krkonošském národním parku. Nabízí tak jedinečnou podívanou, kterou jinde v republice jednoduše nenajdete.

Vytváří ho potok Pančava, který je pravostranným přítokem Labe. Nejvíce vody řekou a následně vodopádem proteče při jarním tání sněhů. Pokud zde budete mít cestu, určitě návštěvu vodopádu nevynechejte.

Vodopád má čtyři hlavní stupně, které mají výšku 36 m, 39 m, 23 m a 20 m. Jeho šířka se mění podle množství protékající vody. Pohybuje se mezi 4 až 8 m. Jestliže se sem vydáte, směřujte své kroky k Ambrožově vyhlídce, ze které je krásný výhled na Labský důl, Kozí hřbety, Kotel a Lysou horu.

Samotný název vodopádu pochází z německého výrazu „pantschen“, což v překladu znamená šplouchat. Pančavský vodopád je celoročně volně přístupný, největší divadlo však pochopitelně předvádí na jaře. Zajímavostí také je, že u cesty nad ním najdete pamětní desku Otokara Štětky, náčelníka Horské služby Krkonoše (1916–1975).

V minulosti byl průtok Panavského vodopádu uměle navyšován.
Zdroj: Wikimedia commons

Jistou zajímavostí zůstává, že průtok tohoto přírodního skvostu byl v minulosti uměle navyšován. Majitel nedaleké Labské boudy Josef Schier zřídil nad horní hranou malou nádržku se stavidlem a budku pro úkryt obsluhy i poskytování skromného občerstvení a vyhlídkovou terasu se zábradlím.

Další budka byla přítomna pod vodopádem. Jakmile se zde sešlo dostatek platících turistů, obsluha ze spodní boudy vyslala signál k obsluze z boudy horní a ta návštěvníkům předvedla vylepšený vodopád.

Atrakce zanikla zhruba spolu s budkami a vyhlídkovou terasou ve 30. letech minulého století. Dnes se turisté dostanou pouze k nejhořejší části vodopádu po Bucharově cestě, která je součástí Labské hrany. Vodopád je totiž součástí I. zóny KRNAP.

 
 

Místo

50° 45' 40.1508", 15° 32' 42.3924"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pančavský vodopád má jedno úctyhodné prvenství. Je nejvyšší v Česku