Přejít k hlavnímu obsahu

Krimmelské vodopády: kolem jednoho z nejkrásnějších vodních úkazů v Evropě vás provede stezka známá od středověku

V Rakousku je bez diskuze nespočet krásných míst, která se vyplatí navštívit, zvlášť když to není kdovíjaký lán světa. Ke zdejším parádám patří i Krimmelské vodopády.

Vodní kaskáda, která se tvoří na ledovcovém toku Krimmler Ache, je jedním z must see NP Vysoké Taury. Ohromuje celkovou výškou 385 metrů a nejen díky tomu se právem řadí mezi nejkrásnější vodopády Evropy. Obdivuhodná je taky mohutnost vodopádu a tři stupně, které dohromady vytváří skvostnou podívanou. 

Tuhle nádheru najdete na kraji obce Krimml, asi hodinu a půl jízdy autem na východ od Innsbrucku nebo dvě hodiny na jihozápad od Salcburku

Procházka, která nejspíš předčí vaše očekávání

Množství vody, která se tudy valí, se mění během roku (nejvíc v červnu a červenci, nejmíň v únoru) i během dne (nejvyšší průtok je mezi 21.00 a 00.00 hod.). Od paty ledovce, od níž říčka odtéká, je to k samotnému spádu 18 kilometrů, což jí trvá urazit 9–12 hodin. Jednotlivé stupně jsou vysoké 140, 100 a 145 metrů

Krimmelské vodopády a duha
Když budete mít štěstí, i duha se přidá...
Zdroj:
Shutterstock

Pokud se rádi projdete krásnou přírodou, neváhejte a vydejte se na turistickou stezku, na níž překonáte převýšení 380 metrů. Stoupat budete něco přes hodinu a během celé trasy na vás čeká 11 zastávek s nádhernými výhledy na řeku. Budete-li si chtít udělat okružní procházku, ujdete asi 6,5 kilometru. Absolvovat ale můžete klidně jen část.

Bez zajímavosti nezůstává, že tahle trasa není žádnou novinkou! Známá byla údajně už ve středověku, kdy tudy vedla obchodní stezka, jež spojovala Itálii se zeměmi za Alpami. Ti, kteří tudy po ní chodili, často směňovali alpskou sůl za jiné produkty.

Turisté se tu ale rozkoukali až ve 30. letech 19. století, kdy došlo k postavení schodiště k horní části spodního stupně vodopádu. Vyhlídková trasa v dnešní podobě vznikla v roce 1901. Návštěvníci mají tohle místo rádi možná i proto, že podle všeho je zdejší klima nadmíru prospěšné pro lidi trpící astmatem a jinými dýchacími potížemi.

Krimmelské vodopády z dálky
Tyhle vodopády vás nadchnou, ať chcete, nebo ne.
Zdroj:
Shutterstock

Vodopádem samotným to nekončí

Zvlášť pokud s sebou na výlet vezmete děti, měli byste se zastavit asi 15 minut chůze od spodní části Krimmelských vodopádů, kde se nachází Vodní svět Krimml. To, že do něj během roku zavítá na 50 tisíc turistů, o jeho oblibě svědčí víc než dost.

Vodní svět Krimml je součástí návštěvnického centra a představuje vodu ve vší její kráse. Dozvíte se tu spoustu zajímavých věcí a velké i malé rozhodně zaujmou interaktivní prvky, v nichž hlavní roli hraje právě voda. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

47° 13' 19.4484", 12° 10' 31.116"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krimmelské vodopády: kolem jednoho z nejkrásnějších vodních úkazů v Evropě vás provede stezka známá od středověku