Přejít k hlavnímu obsahu

Jen nahota, nebo životní styl? Poznejte pláže naturistů

Víte, co se vlastně skrývá za pojmem "naturismus", a jak se takový naturista liší od nudisty? Pojďte s námi nakouknout naturistům pod plavky (samozřejmě obrazně). Možná zjistíte, že nejde jen o nahotu, ale celkově o životní styl.

Výběr lokality pro cestování závisí na spoustě věcí, leckdo se ohlíží i na to, zda je někde poblíž pláž pro naturisty. Ale nejdřív si raději ujasníme pojmy: Nudismus je všeobecně známý pojem. Většinou je ovšem spojen pouze s obdobím letních dovolených, kdy se zaměřuje na propagaci nahoty jako takové. Naturismus je oproti tomu považován za filozofický směr soužití s přírodou.

Naturismus v Česku

V Česku byla první nudistická pláž založena již v roce 1985 na jezeře Lhota u Staré Boleslavi. Od té doby vznikla řada míst, kde jsou naturisté vítáni. Většinou se jedná o vyhrazená místa na veřejných plážích. Existují ovšem i čistě naturistická rekreační střediska a kempy. Poměrně rozšířené jsou také různé sportovní a společenské naturistické akce. Po celé Evropě také najdete další místa, často označená zkratkou FKK (označení pro naturisty).

Bodamské jezero na hranicích Německa, Rakouska a Švýcarska naturisté dobře znají.
Zdroj: Bigstock

Naturistický ráj

Rájem nudistů a naturistů je u našich jižních sousedů Bodamské jezero, kde najdete vyhrazené nudistické a naturistické pláže u delty Rýna. Pozor ovšem na fotografování, abyste se nedostali do křížku se zákonem. Taková fotka malého nahého dítěte ve vašem albu třeba na Rajčeti, vám může způsobit nemalé problémy.

Kult nahého těla 

Sami naturisté nepovažují naturismus pouze za kult nahoty, ale označují ho za životní styl, trend sblížení se s přírodou a vztahu k životnímu prostředí. Hlavním projevem tohoto návratu ke kořenům je nepoužívání oděvu v soukromí a na vyhrazených místech veřejnosti. Jedná se o přírodní přístup ke sportu a k žití v komunitě, naturismus oslavuje radost z poznávání přírody i aktu obyčejného bytí v přirozené formě, čili nahý, ovšem při dodržování zásady nezvýrazňování sexuálního podtextu nahoty. Sex patří i podle naturistů do soukromí.

Výraz "naturismus" se v literatuře objevil poprvé v 18. století.
Zdroj: Bigstock

Nudismus nebo naturismus?

V USA považují pojmy nudismus a naturismus za synonyma, ovšem podle evropských naturistů představují nudisté pouze malou část naturistů. Nudismus se totiž soustředí pouze na propagaci a praktikování nahoty, zatímco naturismus je životní styl.

Pro naturisty se používá také označení „FKK´ers“ z německého Freikörperkultur – neboli „kultura volného těla“. Německá naturistická hnutí na sklonku 19. století byla totiž první na světě.

 
 

Místo

50° 14' 37.6116", 14° 40' 7.284"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Dominika Ečerová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jen nahota, nebo životní styl? Poznejte pláže naturistů