Přejít k hlavnímu obsahu

Jediné gejzírové pole v Eurasii najdete na ruské Kamčatce

Poloostrov Kamčatka známe jako nejvýchodnější pevninskou část Ruska. Je to místo kontrastů a turisté mu svorně přezdívají země ledu a ohně. Kamčatka je asi 1 250 kilometrů dlouhá a její celková rozloha činí neuvěřitelných 472 000 km2.  Poloostrov je tedy větší než nedaleko ležící Japonsko.

Místo vyhledávají turisté hned z několika důvodů. Jedním z nich je například nedaleká přítomnost jedné z nejhlubších podmořských proláklin na světě – 10 500 metrů hlubokého Kurilského příkopu. Největší množství turistů sem ovšem míří v souvislosti s proslulým Údolím gejzírů, které obklopuje panenská příroda a je plné léčivých termálních pramenů.

Jediná rarita Eurasie

Kamčatské Údolí gejzírů je jedno z pěti největších polí gejzírů na světě a jediné v Eurasii. Další gejzírová údolí najdete v Yellowstonském parku v USA, v Chile, na Islandu a na Novém Zélandu. Kamčatské Údolí gejzírů se nachází v Kronocké státní biosférické rezervaci, kde se rozkládá podél řeky Gejzernaja až k jejímu soutoku s řekou Šumnaja. Celkově měří něco přes čtyři kilometry. Asi nikoho také nepřekvapí, že Údolí je součástí světového dědictví UNESCO.

Vrhající gejzíry

Přírodní rarita byla objevena v roce 1941 sovětskou geoložkou Taťánou Ustinovovou a itelmenským průvodcem Anisifofem Krupeninem. Od jejího objevení se místo stalo stále častějším cílem turistů z celého světa. Zlom ovšem nastal v roce 1967, kdy v něm byla zakázána neorganizovaná turistika, roku 1977 pak jakákoliv. Údolí se návštěvníkům znovu otevřelo až v roce 1993, kdy zde byla vybudována nutná infrastruktura. Zajímavostí zůstává, že většina místních gejzírů vyvrhuje vodu s párou pod ostrým úhlem, nikoliv kolmo, a pouze několik gejzírů má kolem ústí kužel z vysrážených hornin, který je běžný u ostatních podobných lokalit na světě.

Příroda ničitelka, nebo budovatelka?

Údolí gejzírů příroda rozhodně nešetřila. Třeba v roce 1981 zde tajfun Elsa přinesl deště, v důsledku nichž stoupla hladina řeky Gejernaja o několik metrů. Vyplavená voda společně s bahnem poškodila některé gejzíry a prameny. Jeden z gejzírů - Bolšaja pečka (Большая Печка) dokonce zanikl. Matka příroda o sobě znovu dala vědět v roce 2007, kdy dva mohutné proudy sutě a bahna zavalily dvě třetiny údolí. To bylo následně uzavřeno. Říká se ale, že všechno zlé je k něčemu dobré a ani u téhle přírodní katastrofy tomu nebylo jinak. Vlivem přehrazení údolí bahenními nánosy zde vzniklo termální jezero. Některé z gejzírů byly zaplaveny. Do roku 2008 se ale situace stabilizovala a téměř všechny gejzíry obnovily činnost. Park tak mohl být znovu otevřen.

 
 

Místo

54° 26' 10.068", 160° 8' 10.788"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jediné gejzírové pole v Eurasii najdete na ruské Kamčatce