Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo byl tajemný Rasputin? Prostopášník z carského dvora, který měl být i svatořečen

Před 155 lety přišel na svět jeden z nejpodivuhodnějších Rusů. Podívejte se s námi na jeho život, který přijde fascinující veřejnosti i historikům dodneška.

Ti, kdo se příliš nezajímají o historii a o postavy, které jí hýbaly, nejspíš znají Rasputina jen ze známého stejnojmenného songu od Boney M. Ačkoli (nebo snad právě proto) poprvé veřejně zazněl na konci 70. let 20. století, dodneška se těší oblibě v původní i remixované verzi. A skupina Boney M. v písni skutečně ledacos o tomhle člověku prozradila.

Kdo byl Rasputin? 

Titulovat ho můžeme různě. Jako sibiřského mužika, mystika, léčitele, člověka s parapsychologickými dovednostmi. Samo o sobě by to nejspíš nic moc neznamenalo, kdyby se ovšem z muže, který pocházel z malé a nenápadné sibiřské vesnice, nestal společník a blízký přítel té nejvyšší ruské vrstvy počátku 20. století.

Grigorij Jefimovič Rasputin se podle gregoriánského kalendáře narodil 21. ledna 1869 ve vesnici Pokrovskoje na nehostinné Sibiři. Oba jeho rodiče byli svobodní sedláci, měl taky dva sourozence – sestru a bratra – kteří ovšem brzy zahynuli. Stejně tak opustila malého Grigorije i matka velice brzy. Ten zůstal jen s otcem, do školy chodit nemohl a číst a psát neuměl až do dospělosti. Teprve tehdy měl příležitost se to naučit.

Neuvěřitelná Sibiř: To jsou jednorožci, nesmrtelné viry i jámy polykající vrtulníky

Jeho otec byl podle zdrojů opilec a Grigorij to doma neměl ani za mák jednoduché. Když začal dospívat, zdivočel víc, než by bylo vhodné, prohnal každou sukni a taky podlehl svodům alkoholu. Jeho nepřístojné chování mu ale lidi kolem odpouštěli právě proto, že mu už během dětství ze života odešla matka i dva sourozenci.

Když mu ale bylo 18 let, jako by se v něm něco zlomilo. Do té doby se choval jako dareba a zároveň se modlil, aby se mu dostalo poznání. Najednou začal sekat latinu, dal ve svém životě ještě víc prostoru víře a bohu, načež se vydal na cestu po sibiřských klášterech.

Někdy v té době se taky oženil s dívkou z vedlejší vesnice. Moc s ní doma ale nepobyl. Spoustu času trávil na cestách a zlepšoval své údajné léčitelské schopnosti. Domů se vracel jen nakrátko, ale přece jen tu něco stihl – v roce 1895 se mu narodil syn Dmitrij a o dva roky později ještě dcera Matrjona

Vyvrtali Rusové díru do pekla? Nejhlubší vrt světa skrývá mnohá tajemství

Rasputin na carském dvoře? Jako doma!

Na cestách už byl dost zběhlý a na spoustu lidí během svého putování udělal dojem. Díky nim se pak dostal až do Petrohradu, kde sídlila carská rodina. Věřte, nebo ne, u příležitosti velkého shromáždění církevních představitelů se setkal s ruským biskupem Janem Kronštadským, v jehož blízkosti se drželi právě příslušníci carské rodiny.

Přes „známé známých“ se mu nakonec touhle cestou podařilo dostat do její blízkosti a s carem Mikulášem II. navázal přátelství. Svým uhrančivým, trochu divokým pohledem si ale získal hlavně carevnu Alexandru Fjodorovnu.  

Mělo být navždy tajemstvím, že malý následník trůnu Alexej Nikolajevič trpěl hemofilií a stačilo mu velmi málo k tomu, aby začal takřka nekontrolovatelně krvácet. V roce 1909 měl malý Alexej nehodu, která mu to pořádně zavařila, takže trpěl hodně nepříjemnými bolestmi. Nikdo si s ním už nevěděl rady, až se k němu nakonec dostal Rasputin.

Za pomoci modliteb a použití údajných hypnotických schopností „šíleného mnicha“, jak se mu později říkalo, se ale chlapci nakonec udělalo dobře. Asi netřeba říkat, jak moc zavázaní najednou car a carevna Rasputinovi byli.

Rasputin najednou mohl dojednávat i audience a carevna cara přesvědčila, aby během svých jednání o nejvyšších státních záležitostech dal na Rasputinovy názory a rady. Ten později mohl zasahovat i do církevních, politických a vojenských rozhodnutí.

Rasputin a příznivci
Rasputin neměl o příznivce (a především příznivkyně) nouzi. Stejně tak si ale nadělal i nepřátele.
Zdroj:
Shutterstock

Alkohol, orgie a přepych

To se ví, že tenhle „mnich“ na carském dvoře uměl žít. Žádnou výjimkou v jeho životě nebyly divoké večírky, kde alkohol tekl proudem a ženy se na něj „lepily“. Rasputin měl dokonce iniciovat orgie, během nichž z přítomných dam vyháněl ďábla.

Carevna se prý o nějakém takovém občas excesu dozvěděla, ale nechala to být. Navíc se údajně povídalo, že i ona s Rasputinem měla pletky. Tuhle domněnku se ale doložit nepodařilo.

Zhmotněná psychedelická halucinace v Rusku není pro slabé žaludky

Jed nestačil, kulky ho nezabily, v plicích našli vodu

Jakmile se ale jednou vyhříváte na výsluní, tak vysoko, jak jen to ve vaší době jde, nutně vás začnou bedlivě sledovat (v Rasputinově případě to byla policie, která ho během 1. světové války podezírala ze spolupráce s Německem) a taky si chtě nechtě naděláte pár nepřátel

Mimochodem – když jsme u 1. světové války – jakmile došlo k atentátu na Františka Ferdinanda a car Mikuláš II. se rozhodl vstoupit do bojů po boku Francie a Velké Británie, Rasputin ho varoval, ať tenhle krok nedělá. Car na něj ale tentokrát nedal a jeho vojsko utrpělo velké ztráty. Když sám odjel do války, carevna Rasputinovým slovům ve velkém naslouchala.

Na to, jak tenhle šílenec dnes a denně negativně ovlivňuje mínění o carské rodině, se jednoho dne už nemohli dívat poslanec Státní dumy Puriškevič, lékař Lazovert, velkoknížata Pavlovič a Michajlovič a jejich „vedoucí“, kníže Jusupov. Jednoduše se rozhodli, že ho zprovodí ze světa, aby pověst carské rodiny ještě zachránili.

To bylo ale možná to poslední, co na tom bylo jednoduché. Rasputina totiž tahle čtyřka pozvala do Jusupova paláce, kde mu byly nabídnuty koláčky a víno, obojí „vylepšené“ o cyankáli. Jenže jed jako by na mnicha nepůsobil – dneska už víme, že příčinou toho mohla být neutralizace cukrem nebo alkoholikova nižší kyselost žaludku. 

Vrazi se tedy museli uchýlit k plánu B. Rasputin byl střelen do břicha, do zad a do hlavy. Jenže se stále držel naživu. Schytal nějakou tu ránu holí a nakonec byl vhozen do řeky Něvy. Když jeho tělo našli, v plicích měl vodu, což znamená, že ho jeho vrazi do řeky hodili, ještě když žil, takže se nakonec utopil.

Poměrně zajímavá informace je i ta, že na vraždě se údajně mohl podílet agent britské tajné služby MI6 Oswald Rayner.

Kryštof Kolumbus: Ameriku neobjevil a před smrtí ho zachránilo nebe

Z Rasputinovy závěti šel mráz po zádech

Rasputin nakonec opravdu zemřel, i když to vrahům asi dalo mnohem víc práce, než předpokládali. Pohřben byl v Carském Selu, ale v roce 1917 prý místní jeho tělo spálili. 

Když se nakonec dostala na světlo světa Rasputinova závěť, našla se v ní zmínka o tom, že jestli sám Rasputin zemře rukou příslušníka carské rodiny (tím byl zmíněný Pavlovič), monarchie se do dvou let rozpadne. Romanovcům skutečně zbývalo jen pár měsíců vlády, a do dvou let dokonce bolševici vystříleli celou carskou rodinu.

Chtěli ho svatořečit

Rasputin byl prostě neuvěřitelný. Okolo prstu si dokázal omotat spoustu lidí, trochu si pomohl šířením božího slova a kdekdo věřil v to, že opravdu dokáže léčit. V Rusku to došlo tak daleko, že se v roce 2017 u příležitosti stého výročí abdikace Mikuláše II. (jenž byl posledním ruským carem) rozpoutala debata, jestli by tenhle člověk náhodou neměl být prohlášen za svatého.

Názory na jeho osobnost jsou uvnitř ruské pravoslavné církve dost odlišné a ke svatořečení nakonec nedošlo. Duchovní to ale do budoucna kategoricky neodmítají. Sice hodně pil a oddával se tělesným slastem, což proč něj mělo být tabu, nicméně není vyloučeno, že opravdu léčil (především syna Mikuláše II.).

Rasputin socha
V rodné vesnici stojí Rasputinův dům coby muzeum. Ve městě Ťumeň pak můžete spatřit jeho sochu.
Zdroj:
Cherkashin Denis/Shutterstock

Rasputin má svůj obraz i v umění

To by bylo, aby se tenhle podivuhodný člověk neobjevil v nějakém tom díle. Kromě songu od Boney M. byla jeho postava ztvárněna v inscenaci The Holy Devil (Rasputin), jejímž autorem byl Leo Birinski a jež se nejspíš nikdy nehrála ani neprošla tiskem.

Chcete-li Rasputina vidět ve filmu, můžete, je jich skoro desítka. Tím nejchytlavějším je podle nás Rasputin z americko-maďarské koprodukce z roku 1996, v němž mnicha ztvárnil úžasný herec Alan Rickman.

Použité zdroje:

  • wikipedia.org/wiki/Grigorij_Jefimovi%C4%8D_Rasputin
  • idnes.cz/zpravy/zahranicni/rasputin-vyroci-rusko.A161227_120529_zahranicni_och
  • lidovky.cz/svet/rasputin-svaty-nebude-zatim.A170325_134945_ln_zahranici_ELE
  • britannica.com/biography/Grigory-Yefimovich-Rasputin
  • smithsonianmag.com/history/murder-rasputin-100-years-later-180961572/ 
 
 

Místo

59° 56' 18.528", 30° 18' 44.9316"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kdo byl tajemný Rasputin? Prostopášník z carského dvora, který měl být i svatořečen