Přejít k hlavnímu obsahu

Kryštof Kolumbus: Ameriku neobjevil a před smrtí ho zachránilo nebe

Dobře rostlý Ital, modré oči, ostré lícní kosti, orlí nos a vlasy prošedivělé už od mládí. Mořeplavec Kryštof Kolumbus nebyl jen objevitel, ale taky fešák. 

O tom, kdy přesně se nadaný obchodník narodil, panují dohady dodnes. Někde se kurážně rovnou uvádí, že datum jeho narození nelze určit, jiné zdroje ale operují s daty v rozmezí od 26. srpna až někam k 30. říjnu. Co však sedí vždy, je rok. Ten najdeme zapsaný všude stejně – 1451. Je to rok, kdy absolutně nikdo netušil, že čerstvé mrně, které se na přístavní město Janov poprvé rozkřikuje, později zahýbe dějinami jako málokdo. 

Ameriku (ne)objevil

Když protáčíme oči a hlavou nám v nějaké souvislosti běží, že to zase právě „někdo objevil Ameriku“, na Kryštofa Kolumba už s největší pravděpodobností nepomyslíme. A přitom se už na prvním stupni základky dokolečka biflujeme, že právě jemu za objev nového kontinentu vděčíme. I když…

Kryštof Kolumbus ve skutečnosti Ameriku neobjevil v pravém slova smyslu. Jednak jej o 500 let předběhli Vikingové, ale především se jednoho rána nevzbudil s tím, že teď naskočí na kocábku a pojede cíleně hledat nějakou tu novou zem. Mířil totiž původně do Indie. Neměl dokonce ani potřebu dokázat nevzdělancům, že Země je kulatá, jak se tradovalo. 

V dobách, kdy Země měla jen tři kontinenty, vyplul Kryštof Kolumbus se svou flotilou do neznáma poprvé a nejen díky zeměpisným chybám, které jeho cesty provázely, doplul roku 1492 do nově objevené Ameriky. Celý život žil ale v domnění, že jde o Asii. S tímto přesvědčením i zemřel. 

Kryštof Kolumbus 2
O Kryštofovi Kolumbovi panuje i pár mýtů.
Zdroj:
Shutterstock

Krk mu zachránilo samo nebe

Dobře srozumitelnou navigací bylo pro studovaného kartografa Kryštofa Kolumba vždy nebe a jeho úctyhodné znalosti se mu v souvislosti s ním obzvláště vyplatily. Píše se rok 1504 a ocitáme se během únorových dnů na Jamajce, kde mořeplavec uvíznul. 

Posádka vzala kramle, ne příliš vlídní obyvatelé ostrova ztroskotanci odepřeli veškeré jídlo a svízelná situace se poměrně rychle zhoršovala. Kolumbus však dobře věděl, že 29. února 1504 nastane zatmění Měsíce, a s tím hodlal dále pracovat. 

Ostrovanům odvážně hrozil a oháněl se tím, že jeho Bůh je jejich nepohostinností pohoršen. Boží nemilost se měla projevit rozžhaveným hněvem, v jehož odstínu měl vyjít i Měsíc. Přesně to se i stalo. V předeslanou noc zatmění Měsíc opravdu zatemnilo a zbarvilo ho doruda. Na smrt vyděšení ostrované obrátili a za srdceryvných proseb o odpuštění hrnuli Kolumbovi zásoby k nohám ve velkém.  

Smutný Štědrý den

Vánoce 1492 a Štědrý den navrch. Severní pobřeží Hispanioly. Tam osudného roku troskotá Kolombova loď Santa Maria a její posádka zažívá ty nejhorší Vánoce. Musí totiž zachránit co nejvíce z cenného převáženého nákladu.

Kolumbus byl nucen vrátit se zpátky do Španělska na palubě lodi Nina, a navíc musel opustit místo bez 40 svých mužů. Ti zde nakonec založili vůbec první evropskou osadu v Americe, která nesla název La Navidad. Kolumbus se do těchto končin na podzim roku 1493 sice znovu vrátil, ale ani jednoho jediného svého muže už živého nenašel. 

Letem světem s Kolumbem

Kryštof Kolumbus byl nesmírně zajímavá historická postava, a o další fakta a zajímavosti vás tak v souvislosti s touhle personou přece nemůžeme ochudit. Věděli jste například tohle?

  • Na svou první plavbu vyplul už ve 14 letech a cílem byl řecký ostrov Chios.
  • O 2 roky později už se vydává na Atlantik a jeho obchodní výprava je přepadena francouzskými piráty. Loď je zapálena a Kolumbus si zachraňuje holý život tím, že k pobřeží uplave desítky kilometrů. 
  • Jako obchodník se úplně poprvé plavil pod portugalskou vlajkou.
  • Oženil se jen jednou v životě a manželka mu brzy zemřela. Na základě toho zdědil Kolumbus ohromné bohatství.
  • Jeho návrh na cestu do Indie smetl portugalský dvůr ze stolu. Přijali jej až ve Španělsku.
  • Santa Maria byla vlajkovou lodí jeho flotily. Fregatami pak Nina a Pinta.
  • Před vyplutím na oceán lodě naposledy prošly opravami na Kanárských ostrovech
  • Cesta přes Atlantik trvala 5 týdnů.
  • Kolumbus nebyl prvním Evropanem, který docílil amerických břehů. O celých pět století dřív k nim doplul Viking Leif Eriksson.
  • Jeho cesty byly absolutním zlomem v hospodářské soutěži mezi evropskými královstvími, byť byla ještě v plenkách.
  • Pod španělskou vlajkou Kolumbus podnikl celkem 4 výpravy.
  • Bylo tradicí, že plavby vždy vedly nejprve na Kanárské ostrovy.
  • Zda skutečně nevěděl, že objevil nový kontinent, se už bohužel nikdy nedozvíme.
  • Kolumbus zemřel 20. 5. 1506 ve Valladolidu za přítomnosti svých obou synů.

Obdivuhodná postava, že? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

17° 57' 45.126", -76° 51' 57.2112"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kryštof Kolumbus: Ameriku neobjevil a před smrtí ho zachránilo nebe