Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

I na Jamajce mají velehory. A voní kávou!

Nejvyšší hora Jamajky (2 256 metrů) Blue Mountain Peak se nachází v jižním cípu Národního parku Blue and John Crow Mountains, jenž pokrývá 4,5 % celého ostrova! Tento park na jihovýchodě ostrova je navíc od loňského roku pro svou unikátnost také čerstvým přírůstkem do kulturních a přírodních památek pod organizací UNESCO.

Blue Mountain Peak je pátým nejvyšším vrcholem v celém Karibiku. Při dobrém počasí a jasné obloze „bez mráčku“ se z něho dá vidět i doutníková velmoc Kuba, ležící na sever od lidu, kde žijí „kokosy na sněhu“. Rangeři z parku Blue and John Crow Mountains doporučují pro zážitek takového velkolepého pohledu nejlépe absolvovat výstup v ranních hodinách, tedy před východem slunce. 

Pěší výlet na Blue Mountain Peak je dlouhý 10 km a zabere tak 3 – 4 hodiny chůze.
 

Blue Mountain Peak se nachází v horském pásu parku, který má rozlohu cca 50 km a skládá se ze tří masivů – Port Royale, Blue Mountains a John Crow Mountains. Zbytek rozlohy parku je nejvíce vyplněn bujnou rostlinnou vegetací (např. nádherně růžově zbarvený Ibišek vysoký a dalších 499 druhů květin) a živočichy (mnozí jsou endemického druhu) žijící v tomto divokém deštném pralesem.

Vzali byste si na dovolené na Jamajce ponožky do sandálů? Podívejte se na 6 mýtů o tom, proč jsou podle cizinců Češi burani.

Ale nejvíce všechny turisty a cestovatele zřejmě jako první zaujmou především proslulé kávové plantáže. Ale na ty můžete při cestě na vrchol nejvyšší hory Jamajka narazit jen do výšky max. 1 700 metrů nad mořem. Od ledna do března na nich uvidíte i plno pilně pracujících Jamajčanů.  

Věděli jste Národní park Blue and John Crow Mountains zásobuje pitnou vodou téměř 40 % obyvatel Jamajky? 
 

Již 288 let se zde daří kávovým zrnům, které si zamiloval celý svět!

Na místních plantážích se totiž pěstuje Blue Mountain Coffee – exotická jemná káva se neohroženým přídavkem světově proslulá. A víte, jaký je nejlepší čas na ochutnání toho kávového unikátu? Po výstupu na Blue Mountain Peak. Kdy jen 11 km od tohoto vrcholku se nachází důležité místo zvané Hagley Grap (na pohled něco mezi nestrukturovanou osadou či vesnicí), kde vám zemědělci mile rádi připraví šálek kávy „z modrých hor“ a tím jen dokonale podtrhnete celý ten úchvatný zážitek z návštěvy horského majestátu Jamajky. 

A jestli už jste jednou na Jamajce a patříte k těm, kteří rádi pošilhávají po všem „co teče do hrdla“, tak určitě zkuste známý kávový likér Tia Maria. Jeho hlavními ingrediencemi jsou místní kávová zrna, vanilka, ostrovní koření, rum a třtinový cukr. 

Jinak obecně se Jamajku kávovník dostal už v roce 1728 a velkou zásluhu na tom měl francouzský král Ludvík XIV, který poslal na začátku 18. století 4 kávovníky na ostrov Martinik, odkud se pak rozmnožili dále na okolní ostrovy a do Jižní a Střední Ameriky. Ale ani káva není zdaleka tím posledním zázrakem zdejší exotické krajiny, tím je tvor, který má při roztažení křídel na svou šířku 15 cm – je velký jak rozevřená lidská dlaň!

Víte, co se stane, když na šálek kávy usedne největší motýl západní polokoule?

Jeho jméno zní otakárek jamajský (Papilio homerus). Tento velmi vzácný motýli exemplář svou barvou trochu připomíná čmeláka či včelu. Pokud budete mít možnost a čest ho vidět v jeho rodné domovině, tak máte vyhráno na třikrát. Poprvé otakárka jamajského popsal na konci 18. století dánský zoolog Johan Christian Fabricius. Pojmenoval ho podle starověkého řeckého poety Homéra.

#facebook#

Víte, že v parku Blue and John Crow Mountains žije také Hroznýšovec jamajský (jeden ze šesti endemických druhů hadů na Jamajce), který může mít až 200 cm? Celkem se také v parku vyskytuje 11 endemických ptačích druhů a stejný počet endemických žab. 

Poslední raritou parku, o které byste měli také vědět, jsou dodnes zde žijící Maroonské kmeny. Jedná se o skupinu potomků uprchlých trestanců z Afriky. Ukryli do hor Blue Mountains na Jamajce. Pokud vás zajímá bližší poznání jejich neortodoxní kultury, pak se k nim můžete v parku podívat na tři místa jejich výskytu – Moore Town, Charles Town a Scotts Hall. 

 
 

Místo

18° 2' 48.1452", -76° 34' 45.156"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

I na Jamajce mají velehory. A voní kávou!