Přejít k hlavnímu obsahu

Prozkoumejte národní park Taman Negara, nejstarší prales na světě

Malajsie je známá svou bohatou geografickou diverzitou – najdete tu shluky ostrůvků, dechberoucí hory i deštné pralesy plné života.

Jeden z nich, národní park Taman Negara, je nejstarším pralesem na světě s odhadovaným stářím přes 130 milionů let! Za svůj věk vděčí faktu, že oblast nikdy nezasáhly sopečná činnost, doba ledová nebo deforestrace.

Na malajském trojmezí

Národní park, jehož rozloha zabírá neuvěřitelných 4 343 km², se rozkládá na území tří sultanátů malajského poloostrova – Pahang, Kelantan a Terengganu. Jelikož leží blízko u rovníku, panuje tu vlhké tropické klima s průměrnou teplotou kolem 30 °C, se kterou je před startem výletu potřeba počítat.

Okouzlí vás přírodní rozmanitost

Taman Negara je tím pravým místem pro poznávání původní deštné biosféry. Žije tu přes 15 000 druhů rostlin, 670 druhů ptáků, 250 sladkovodních živočichů a asi přes 1 000 druhů motýlů a další. 

Z velkých savců jsou nápadní slon indický, nosorožec sumaterský nebo tygr malajský, se kterými se ale spíš nesetkáte, protože zvířata jsou plachá. Zato určitě zahlédnete hady a ještěry a možná i nějakou tu opici.

lávka v Taman Negara
V Taman Negara můžete zkusit i vlastní odvahu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na nudu rovnou zapomeňte

Park návštěvníkům nabízí mnoho nevšedních zážitků. Kdyby vám nestačilo, že jste se ocitli v nejstarším pralese světa, můžete se projít po půlkilometrovém visutém mostě ve výšce 40 metrů nad zemí, zlézt nejvyšší horu Malajsie, přespávat v chatkách uprostřed divočiny, vyzkoušet si rybolov, prolézat jeskyně plné netopýrů, udělat si noční procházku spojenou s pozorováním zvířat nebo navštívit vesnici kmene Orang Asli, původních domorodých obyvatel, kteří se živí lovem a sběrem.

Cesta do pralesa

Vzhledem k tomu, že park je oblíbenou destinací turistů z celého světa, jezdí sem pravidelné spoje. V hlavním městě, Kuala Lumpur, můžete nastoupit buď do autobusu, dodávky, nebo i loďky, které vás dovezou, kam potřebujete. Možností je taky využití zapůjčeného automobilu.

Jelikož park nabízí tolik dobrodružství, že si ho během jednoho dne určitě nestihnete vychutnat, nabízí se využít některé z možností přespání v blízkosti džungle. Pokud máte velký budget, můžete strávit noc přímo v Taman Negara, v resortu umožňujícím přespání v bungalovu, chatě, hostelu nebo na ubytovně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

4° 38' 43.0008", 102° 27' 57.6108"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Prozkoumejte národní park Taman Negara, nejstarší prales na světě