Přejít k hlavnímu obsahu

Bar uvnitř stromu: V Jižní Africe pijí pivo v baobabu

„Kde jsi byl celý večer?“ „Ve stromě.“ „Cože? Ty jsi opilý!“ Takhle nějak by mohla vypadat noční konverzace manželů z Modjadjiskloof  na severovýchodě Jihoafrické republiky. Mají tam totiž hospůdku ve stromě.

Podnik Sunland Baobab sídlí ve více než 2000 (podle některých odhadů možná až 6000) let starém baobabu. Najdete v něm všechno, co sem patří, tedy bar s pípou, pár stolů a pultíků pro hosty, terč na šipky, dokonce i malý „sklípek“ s vinotékou.

Strom sice měří „jen“ něco přes dvacet metrů, je ale rozprostřený pěkně do šířky. Jeho dvě vykotlané pně byly léta nevyužité, až si jich všimla rodina van Heerdenova, na jejímž pozemku stojí. Společnými silami ve stromě vybudovala bar. Ten se poprvé otevřel hostům v roce 1933.

Takhle to vypadá uvnitř.
Zdroj: YouTube

 

Kmeny stromového baru jsou dohromady širší než vedlejší stavení.
Zdroj: YouTube

Do baru jezdí spousta hostů, přestože se nachází v zapadlém koutě jihoafrické provincie Limpopo, do kterého se jede asi 1,5 km po prašné cestě. Stojí jim to však za to. Strom má jedinečnou atmosféru.

Milovníci přírody ovšem namítají, že je barbarství takto škodit krásnému starému a ještě živému stromu. Kritiků tohoto podniku není málo, přesto jde o jednu z největších turistických atrakcí celé provincie Limpopo velké jako Česká republika a Slovensko dohromady.

 
 

Místo

-22° 24' 30.3264", 30° 8' 58.8588"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bar uvnitř stromu: V Jižní Africe pijí pivo v baobabu