Přejít k hlavnímu obsahu

Ruský Yellowstone: Gejzírové jezírko vytváří psychedelické obrazce

Sibiř působí na první pohled jako Bohem i lidmi zapomenuté místo. Na území 13 100 000 km² kilometrů čtverečních žije asi 36 milionů obyvatel. Prostor s nimi sdílí nebezpečná zvířata i nespočet přírodních rarit a krás. Jednou z nich je jezero Geyzernoye, známé též jako „Modré jezero“.

Unikátní vodní útvar nacházející se v okrese Ulagan v Altajské republice nedaleko vesnice Aktach vás okouzlí hned na první pohled neuvěřitelně modrou barvou. Gejzírové jezírko neustále probublává a tmavě modré jílovitopísčité bahno tak tvoří úžasné kruhové obrazce.  

Díky teplým termálním pramenům nezamrzá ani v zimě, a je proto oblíbeným cílem turistů z celého světa a vděčným objektem začínajících i zkušených fotografů.

Sibiřské jezero Geyzernoye
Termální jezero Geyzernoye na Sibiři nezamrzá ani v zimě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezírko má na šířku až 30 metrů. Jeho hloubka ale dosahuje jen 2 metrů. Vzniklo po zemětřesení v roce 2003. Část jezera je plná popadaných kmenů stromů obrostlých mechem, což mu ale nic neubírá na jeho kráse.

Jezero Geyzernoye v okrese Ulagan
Sibiřské jezírko neustále probublává. Horké bahno vytváří unikátní kruhové obrazce.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Geyzernoye si na známém cestovatelském portálu vysloužilo „Certifikát výjimečnosti“. Mnozí dokonce jezírko přirovnávají k oblíbenému Grand Prismatic Spring v NP Yellowstone. A co připomíná jezírko vám?

Sibiřské jezírko
Termální jezírko Geyzernoye je oblíbeným cílem fotografů a turistů z celého světa.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 18' 39.8952", 87° 35' 56.5476"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ruský Yellowstone: Gejzírové jezírko vytváří psychedelické obrazce