Přejít k hlavnímu obsahu

Zelený ráj na zemi: bambusový les Sagano okouzlí i vás

Okraje Kjóta, bývalého hlavního města Japonska, se zelenají klidem. Tiše šumící vítr mezi bambusovými výhonky lesa Sagano byl zařazen mezi 100 typických zvuků Japonska.

Země vycházejícího slunce zaujme svými sezónními festivaly, náboženskými rituály, neotřelou architekturou a dalšími pestrostmi ze světa kultury. Stejně tak přitažlivá je ale i místní příroda. Mezi nejmagičtější místa Japonska patří bezesporu i bambusový les Sagano (známý též jako „kjótský les“ nebo „bambusový háj v Arašijamě“), který denně láká tisíce návštěvníků.

U chrámu doleva

Pouhou půlhodinu od rušných ulic Kjóta se tyčí brány zen-buddhistického chrámu Tenrjúdži (Chrám nebeského draka), od kterého je to ke vstupu do lesa, co by kamenem dohodil. Bambusové háje se v blízkosti chrámů či svatyň vyskytují v Japonsku často – podle místní kultury má bambus sílu očistit jedince od zla a očistné rituály jsou před návštěvou svatého místa nezbytné.

Panda, gorila, ministr

Bambus je nejrychleji rostoucí bylinou na světě – za příznivých podmínek se v období vegetace vytáhne až o metr denně! Není proto divu, že nejvyšší výhonky v lese Sagano mohou dosahovat až 40 metrů.

bambusový les Sagano
Les nejlepší navštívit ráno nebo večer, kdy tu bývá nejmíň turistů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Takto vysoký a hustý porost je dobrým útočištěm mnoha zvířat, mezi ikonické zástupce saganské fauny patří panda velká a gorila horská. Les zaujal i japonského ministra životního prostředí; ne však kvůli místní fauně, ale zvukem větru narážejícího do bambusových stvolů. Ten byl zařazen mezi 100 nejtypičtějších zvuků Japonska, které mají místní obyvatele inspirovat k pauze rušného života a zaposlouchání se do meditativní hudby přírody.

Mezi bambusy jedině ve svetru

Celý les zabírá plochu 16 kilometrů čtverečních a leží v oblasti nevyzpytatelného počasí, kde se slunečno rychle střídá s chladnými dny. Při procházkách po úhledných dřevěných cestičkách je proto lepší mít v záloze o vrstvu oblečení navíc, jelikož sluneční paprsky sem přes hustý porost neproniknou.

Kdy do lesa?

I když les denně navštíví tisíce hlučných turistů, kvůli kterým je náročné zaposlouchat se do charakteristického šumu větru, není nemožné si tu odpočinout. Stačí jen přijít ve správný čas. Les je veřejnosti přístupný 24 hodin denně, a to zcela zdarma. Návštěva v brzkém ránu či pozdním večeru zaručuje úspěšné vychutnání tohoto přírodního klenotu Japonska.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

35° 41.886", 135° 46' 4.9296"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zelený ráj na zemi: bambusový les Sagano okouzlí i vás