Přejít k hlavnímu obsahu

Neprávem opomíjená Česká Kanada. Co si rozhodně nenechat ujít?

Při dějepisné hranici Čech a Moravy se vám naskytnou přírodní scenérie rozlehlých jehličnanů, rybníků a balvanů. Oblasti nedotčené přírody, která byla v roce 1994 vyhlášena Přírodním parkem, jméno Česká Kanada více než přísluší.
 

Landštejn, perla české historie

Jednou z nejvýraznějších dominant České Kanady je rozsáhlá zřícenina hradu Landštejn. Romantická pevnost dvou věží propojených palácem je jedinečnou stavbu svého druhu – ukázky rané hradní architektury patří v českých zemích k těm nejpozoruhodnějším, stavba je také jednou nejvýznamnějších románských památek v celé střední Evropě. Z horní části vyšší věže, která slouží jako rozhledna, se vám navíc naskytne překrásný pohled na zdejší lesnatou krajinu. Historická perla byla pravděpodobně vybudována moravskými Přemyslovci jako opěrný bod Čech, Moravy a Rakouska, dnes je v důsledku blesku požárem zasažená zřícenina skvělým a oblíbeným výletním cílem při pobytu v blízkém Jindřichově Hradci.

Renesanční krásy ve Slavonicích

Turistické popularitě se těší také malé historické centrum města Slavonice, slavným rozkošnými renesančními domky se zdobenými štíty a unikátním podzemním systémem chodbiček, které kdysi sloužily jako štoly pro odvod podzemní vody. Neopakovatelnou atmosféru této perly západomoravské renesance dotváří dochované hradby a dvě brány, Jemnická a Dačická. Překrásný výhled na městečko se vám naskytne z renesanční věže kostela, která je v provozu celoročně. Pobyt v Slavonicích je navíc skutečně příjemným zážitkem, který si užijí jednotlivci, páry i rodiny s dětmi.

Balvan, kam se podíváš

Zážitek z České Kanady umocní výlet mírumilovnou krajinu stinných lesů, okouzlujících alejí a mystických zákoutí, které dokreslují unikátní balvany. Přímo požehnaně jich najdete v okolí Valtínova, v místní části města Kunžak na samotné jihozápadní hranici Moravy. Tajemně vyhlížející kamenná seskupení sice nemohou konkurovat velkým skalním městům, procházka skalními solitéry je však jedinečným turistickým zážitkem. Atmosféru navíc dotvářejí rozsáhlá rašeliniště plná zajímavého rostlinného společenstva, někdy až vzácná a zákonem chráněná. Při pobytu v České Kanadě se také setkáte s životem mnoha místních zvířat.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Neprávem opomíjená Česká Kanada. Co si rozhodně nenechat ujít?