Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější vodopády Severní Ameriky: tyrkysová voda i visutý most přímo nad hranou

Fascinovaně se díváte na každou z výšky padající vodu? Po ostatních kontinentech jsme pro vás připravili i výběr pěti nejkrásnějších vodopádů Severní Ameriky.

Niagarské vodopády (USA, Kanada)

Niagarské vodopády jsou tři vodopády na hranici mezi Spojenými státy a Kanadou. Jsou součástí řeky Niagara vytékající z Erijského jezera a vlévající se do jezera Ontario. Vodopády se nazývají Podkova, Americký vodopád a Nevěstin závoj. Celková výška je 51 metrů a šířka 1 200 metrů. Evropa se o tomhle skvostu dozvěděla v roce 1677, když sem zavítal belgický misionář Louis Hennepin. Od 19. století sem chodí turisté, aby na vlastní oči spatřili jeden ze symbolů Nového kontinentu.

Niagarské vodopády
Zdroj:
Bigstockphoto

Yosemitský vodopád (USA)

Yosemitský vodopád je vysoký 739 metrů a tím pádem je nejvyšším vodopádem v Kalifornii. Najdeme ho v NP Yosemite, kde patří k těm nejvyhledávanějším místům. Horní a Dolní vodopád rozděluje série kaskád, které činí tohle přírodní dílo dokonalým.

Yosemite Falls
Zdroj:
Pixabay

Agua Azul (Mexiko)

V mexickém státě Chiapas najdete tolik krásných zákoutí, že byste tu museli strávit spoustu času, abyste je všechna poznali. Jedním z nich je sestava vodopádů Agua Azul, což je označení pro nejslavnější mexické vodopády vyznačující se jasně modrou vodou. Modré zbarvení není žádné kouzlo – způsobují ho minerály ve vodě. I tak je to ale jedna velká krásná pohádka, která nespočívá ve výšce (nejvyšší kaskáda má jen 6 metrů), ale v kompozici.

Agua Azul
Zdroj:
Bigstockphoto

Montmorency Falls (Kanada)

Montmorencyho vodopády se nacházejí u kanadského Quebecu. Zaujmou vás výškou 83 metrů, což z nich činí vodopády vyšší, než jsou slavné (a už zmíněné) Niagarské. V blízkosti vodopádu je několik míst, odkud je pěkný výhled, takže je můžete vidět z několika perspektiv, a přímo nad vodopádem je visutý most, po němž se můžete projít. A to je nezapomenutelné!

Montmorency Falls
Zdroj:
Bigstockphoto

Havasu Falls (USA)

Vodopády Havasu patří k nejnavštěvovanějším místům NP Grand Canyon. A právem! Nacházejí se asi kilometr od městečka Supai, ale hukot vody uslyšíte už tak půl kilometru předem. Jakmile se před vámi otevře prostor s bazénkem a vodou padající z výšky 37 metrů, pravděpodobně zůstanete ohromeně stát s otevřenou pusou. Podobně jako v Agua Azul, i tady minerály způsobují nádherné modré zbarvení vody, které vytváří s okolím úžasný kontrast. 

Havasu Falls
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

43° 5' 46.3704", -79° 2' 15.8748"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější vodopády Severní Ameriky: tyrkysová voda i visutý most přímo nad hranou