Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější vodopády Jižní Ameriky: těší turisty, přitahují sebevrahy

Rádi se díváte na masy vody, které ohromnou silou a rychlostí padají k zemi, ale i na ty, které uchvacují svou elegancí? Tohle je pět nejkrásnějších vodopádů v Jižní Americe.

Iguacu (Argentina/Brazílie)

Na hranici Argentiny a Brazílie se nachází největší systém vodopádů na naší planetě. Výška vodopádu je asi 70 metrů a přepad je dlouhý 2,7 metrů. Během období dešťů se tu utvoří i 270 samostatných vodopádů, v období sucha se počet snižuje asi na 150 vodopádů. Největším a nejobdivovanějším vodopádem je ten s názvem Ďáblův chřtán. Lepší pohled je prý z brazilské strany, protože z té jsou vidět vodopády v celé své šířce.

Iguacu
Zdroj:
Bigstockphoto

Salto Angel (Venezuela)

Salto Angel je nejvyšší volný vodopád na světě. Vysoký je 979 metrů, přičemž nepřetržitý proud vody je tu dlouhý 807 metrů. Oblast v blízkosti vodopádu patří k těm nejcennějším v národním parku Canaima. Zatímco během období dešťů voda zaplavuje i prales pod vodopády, v období sucha se spousta vody vypařuje, a tak je například vidět ohromný skalní amfiteátr, který je dílem právě zdejší vody.

Salto Angel
Zdroj:
Bigstockphoto

Salto del Laja (Chile)

Tahle soustava čtyř vodopádů v Chile vás jistojistě zaujme tvarem podkov a výškou od 40 do 55 metrů. Pod nimi řeka hloubí kaňon, který je v současnosti asi 20 metrů široký a 4 kilometry dlouhý. Vodopády Salto del Laja patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím v zemi a důležité byly zejména pro indiány kmene Mapučů, kteří tu vykonávali zasvěcovací rituály mladých mužů.

Salto del Lajas
Zdroj:
Bigstockphoto

Catarata de Gocta (Peru)

Asi 700 kilometrů severně od Limy najdete dvoustupňový vodopád o celkové výšce 771 metrů. Důležitý je taky fakt, že se nachází v nadmořské výšce 3 000 metrů. Tenhle obdivuhodný vodopád někdy bývá označován za 5. nejvyšší na světě, vedou se však spory o některá určující kritéria.  

Gocta
Zdroj:
Bigstockphoto

Salto del Tequendama (Kolumbie)

Jen 30 kilometrů od kolumbijské metropole je k vidění jednostupňový, 132 metrů vysoký a 23 metrů široký vodopád Salto del Tequendama. Nachází se nedaleko oblasti, kde je dnes archeologické naleziště – lokalita byla totiž osídlena už před 12 tisíci let!

Vodopád v nadmořské výšce 2 385 metrů mimo jiné hraje důležitou roli v mytologii zdejšího etnika Muisců a pak taky v moderním turistickém ruchu. Jde totiž o jedno z nejnavštěvovanějších míst v Kolumbii. Voda je tu ale poměrně znečištěná, protože do ní odtékají splašky z nedaleké Bogoty. Místo je zvláštní i tím, že je vyhledávané pro páchání sebevražd.

Tequendama
Zdroj:
bigstockphoto.com

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

-35° 43' 50.3616", -58° 36' 49.4748"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější vodopády Jižní Ameriky: těší turisty, přitahují sebevrahy