Přejít k hlavnímu obsahu

Adventní a vánoční zvyky v USA: Skřítek coby velvyslanec Santy a povinně dobrovolný Louskáček

Když se řeknou americké Vánoce, řada z nás si vybaví všudypřítomné Santa Clause a už od listopadu nazdobené stromečky i domky všude, kde spočine lidské oko.

Pravda je ale taková, že Santa Clausů najdete dnes v Česku mnohem víc než ve Státech. I když tady dětem opravdu dárečky naděluje místo Ježíška Santa, s jeho sochami, podobiznami a dekoracemi se zde docela šetří. Jaké jsou zdejší adventní a vánoční zvyky?

Začíná se už po Díkůvzdání

Jakmile se ze stolu odklidí zbytky večeře na svátek Díkůvzdání, Američané začnou z půdy snášet vánoční dekorace. Díkůvzdání připadá na čtvrtý čtvrtek v listopadu, takže se domky Američanů většinou převléknou do vánočního kabátku zhruba měsíc před Vánoci. Vánoční dárky nakupují v drtivé většině během akce Black Friday, která se v posledních letech rozšířila také do našich končin. 

Spousta rodin se během této doby vydává vybrat vánoční stromeček, který je podobně jako u nás, symbolem Vánoc. Nutno podotknout, že čerstvé vánoční stromky jsou v USA velmi drahé, řada rodin proto volí alternativu v podobě umělých stromečků. A jak má takový „správný“ vánoční strom vlastně v USA vypadat? V ideálním případě by se měl dotýkat stropu a měl by být velmi bohatě zdobený

Mohlo by vás zajímat: V Americe existují speciální firmy, které vám nazdobí stromeček nebo rovnou celý dům tzv. „na klíč“. Ceny těchto služeb se mohou ale klidně vyšplhat i na 500 až 700 dolarů a výsledkem může být pekelný kýč.

Vánočně nazdobené domy v Americe
Sousedé mezi sebou častou soutěží, kdo bude mít na domě více světýlek a dekorací.
Zdroj:
Shutterstock

Advent a Vánoce v Jižní Americe. Betlémy, rachejtle a nazdobené lamy v průvodu

Zakládají si na barvách i umělém sněhu

Za mořem jsou barvami Vánoc zelená, červená a zlatá. Každá z barev má svůj význam, přičemž zlatá značí světlo a bohatství, zelená život a červená je symbolem krve Ježíše Krista.

Co se týče dekorací, na těch Američané opravdu nešetří. Podle nejnovějších statistik a průzkumů za ně ročně utratí okolo 6 miliard dolarů! Hitem posledních let jsou dekorace zdobené umělým sněhem. Nejde jenom o stromečky, ale i nejrůznější girlandy či bohatě zdobené věnce.

Mohlo by vás zajímat: Jednou z tradičních ozdob je řetěz vyrobený z popcornu. Taková dekorace je cenově i časově nenáročná a s její výrobou často pomáhají i nejmenší děti.

Baňka s americkou vlajkou
Pro mnoho Američanů mají jednotlivé ozdoby na stromeček hluboký význam.
Zdroj:
Shutterstock

Adventní a vánoční zvyky v Kanadě – to jsou maškary, „kouzelné“ fazole i humři

Punčochy a Santa Claus

Ačkoliv Santa je ten, který nosí dětem dárky, v USA se s ním příliš nedekoruje a není všudypřítomný. Děti často věří na Santu, ale zároveň ví, že dárky dostávají od rodičů. Aby ale podpořily tradičního ducha Vánoc (a Santu nebo rodiče si nerozhněvaly) připravují pro něj v předvečer Štědrého dne punčochy. Ráno 25. prosince se v punčochách objeví drobné dárečky, sladkosti a někdy i trochu peněz

Jako poděkování za tyhle dárečky následně dítka nechávají poblíž punčoch nachystanou misku s cukrovím, sklenici mléka a speciálně namíchanou dobrotu pro hladové soby (obvykle směs snídaňových cereálií a bonbónů v zelené a červené barvě), kteří v osmihlavém spřežení táhnou Santovy saně. 

Zajímavou tradicí je postavička vánočního skřítka. Malý dřevěný či látkový panáček je ve skutečnosti vyslanec Santy Clause, který celý den bedlivě sleduje, jestli jsou děti v domě hodné či zlobivé a v noci odlétá na severní pól podat Santovi hlášení. Protože se pak vrací zpátky do domu, najdou ho děti každé ráno na jiném místě. Hledání skřítka je často tou první aktivitou, které se dítka během svátků po probuzení věnují. 

Mohlo by vás zajímat: Tradičním symbolem amerických Vánoc je Louskáček. Tihle dřevění panáčci se objevují prakticky v každé americké domácnosti. Mnoho rodin pak během svátků navštěvuje stejnojmenné baletní představení. Ve velkých městech je pak návštěva Louskáčka prakticky povinnou prestižní společenskou událostí, a kdo na něm chybí, jako by ve vyšších kruzích neexistoval. 

Vánoce v USA
Vánoční výzdoba se v ulicích nachází prakticky od listopadu.
Zdroj:
Shutterstock

Vánoce v Bradavicích odstartovaly! Byli jsme mezi prvními, kteří si mohli vyzdobená studia prohlédnout

Jak se slaví Vánoce v USA?

Vánoční svátky začínají 24. prosince, přičemž ve většině států USA není tento den státním svátkem a lidi normálně pracují. Mnozí si ale berou volno a věnují se vánočním přípravám, případně cestují za vzdálenější rodinou. Tradiční vánoční hostina probíhá buď 24. 12. nebo o den později. Dárky děti najdou ve zmíněných punčochách ráno 25. prosince

Obvyklým svátečním pokrmem je nadívaný krocan s brusinkovou omáčkou, brambory a dušená zelenina. Často nechybí ani šunka, roastbeef a pudding. Na rozdíl od českého pudingu je ten americký plný švestek, ořechů, zázvoru, rozinek nebo hřebíčku.

Samozřejmostí je nespočet druhů vánočního cukroví a dalších laskomin. Pochutnat si můžete na různých druzích koláčů (např. jablkový, mrkvový, dýňový a s pekanovými ořechy), z drobnějších druhů převládají perníčky a candy cane, což jsou sladké bílo-červené hůlky (podobné našim lízátkům). Během večeře se popíjí horká čokoláda, jablečný cider a vaječný koňak eggnog.

Zajímavost závěrem: Centrem vánočních oslav je již tradičně Rockefellerovo centrum v New Yorku. Od roku 1933 tady každoročně stojí obří smrk ztepilý poražený v některém ze států na východním pobřeží USA. Absolutní rekord drží třicet metrů vysoký strom z roku 1999 dovezený z Connecticutu.

Krocan
Typickým vánočním pokrmem je krocan s brusinkovou omáčkou, brambory a dušená zelenina.
Zdroj:
Shutterstock

Santa Claus je Fin. Nejslavnější vánoční vesničku má v Rovaniemi

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5 

 
 

Místo

37° 18' 52.9163", -97° 30' 8.0209"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Adventní a vánoční zvyky v USA: Skřítek coby velvyslanec Santy a povinně dobrovolný Louskáček