Přejít k hlavnímu obsahu

Advent a Vánoce v Jižní Americe. Betlémy, rachejtle a nazdobené lamy v průvodu

Jižní Amerika je pro nás sice poměrně exotická lokalita, nicméně Vánoce jsou doma i tam, vzhledem k rozšíření křesťanství, zvlášť pak římskokatolického vyznání. 

I proto můžeme během adventu a Vánoc pozorovat úžasné zvyky. V Jižní Americe je totiž slavnostní období stejně jako u nás, ovšem obyčeje jsou tu více či méně jiné. Podívejme se třeba na Argentinu, Chile, Peru, Kolumbii a jiné.

V Argentině zdobí i jiné stromy než jehličnany a pije se cider

Evropské zdobení jehličnanů Argentinci pěkně rozšířili na zdobení jakéhokoli stromu. O Vánocích tu nebývá sníh, takže si na jeho připomínku vyrábějí vatové kuličky a ty pak slouží jako samostatná ozdoba nebo ozdoba na stromeček. Dominantou argentinských Vánoc je betlém, snad každá domácnost nějaký má.

Brazilci si extra potrpí na betlémy

Betlémy a celé vesničky, to je zvyk, který Brazilcům nikdo neodpáře, zvlášť v severovýchodní části země. Dárky tu nosí Papai Noel, kterého sem „dopravili“ Američani. Půlnoční mše tu kvůli vysoké kriminalitě moc nevedou, ovšem chodí se na ně – odpoledne a v podvečer. V každém velkém městě v Brazílii najdete nazdobený a nasvícený strom. Nejoblíbenější zdejší koledou je Tichá noc.

V Peru dávají dárky až Tři králové

Svoje zvyky má i Peru. Tím nejvýznamnějším je pravděpodobně retablo, což je malý náboženský obraz a forma lidového umění. Ten nesmí v domácnosti chybět. Takové retablo můžeme představit jako malý přenosný oltář, dneska je na něm zobrazen Josef s Marií a Ježíšem a se skupinou lidí, která je pozoruje. Původně si retablo s sebou nosil kněz, který dřív v zimním období chodil od vesnice k vesnici. 

retablo Peru
Retablo si s sebou dřív nosil kněz, teď ho má každá domácnost.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dárky si obyvatelé Peru rozdávají až na Tři králové, v samotném závěru vánočního období. 

V Bolívii je to jako u nás na Silvestra

O půlnoci na Štědrý den to v téhle zemi probíhá spíš jako u nás na Silvestra – odpalují se rachejtle a petardy. V závěru Štědrého dne se lidé houfně chodí na půlnoční mše a po návratu z nich teprve usedají k velkému a slavnostnímu vánočnímu jídlu. Někdo si ho radši dopřeje až po tom, co se vyspí.

Bez zajímavostí nezůstává zvyk, který tu pěstují zaměstnavatelé vůči svým zaměstnancům. Zaměstnanci totiž obvykle jako dárek od zaměstnavatele dostávají dárkový koš plný základních surovin, jako je cukr, rýže nebo pečivo.

Kolumbie žije ve znamení svíček

Kolumbijci se na Vánoce ladí už od 7. prosince, kdy začnou ve velkém zapalovat úzké dlouhé svíčky a stavět je před domem nebo v kostele. Od 16. do 24. prosince se lidé modlí a zpívají koledy. Celý prosinec taky probíhají ohňostroje a pouštění kulatých lampiónů.

Venezuela: na mše na kolečkových bruslích

Ve Venezuele se nedrží tradice modlení od 16. prosince, zato se často zpívají vánoční písně, a když se koná mše, nemálo účastníků na ni přijede na kolečkových bruslích.

V Surinamu naděluje dárky černoch

Snad nebudeme příliš nekorektní. Až do roku 1975, kdy Surinam patřil Holandsku, tady rozdával dárky Sinterklaas, starý muž, běloch. Dneska už je rozdává Nejdražší tatínek (Goedoe Pa), černoch s černošskými pomocníky. Děti tu dostávají dárky právě už 6. prosince.

cookies for Santa Surinam
V Surinamu děti připravují mléko a sušenky pro Nejdražšího tatínka a jeho pomocníky.
Zdroj:
Bigstockphoto

V Ekvádoru chodí ozdobené lamy

Pochopitelně nejen lamy. V Ekvádoru je to v prosinci jeden krásný průvod za druhým a z hor do nížin sestupují domorodí obyvatelé s nazdobenými lamami a přinášejí ovoce. To skládají u betléma svého zaměstnavatele. Děti recitují básničky a žádají požehnání od svých rodin. I v Ekvádoru je zvykem se od 16. prosince usilovně modlit.

Vánoce Ekvádor
Pro Vánoce v Ekvádoru jsou typické barevné průvody.
Zdroj:
Bigstockphoto

Měsíc nebo ještě delší dobu před Vánocemi děti píšou dopis Ježíškovi a hodnotí v něm své chování za uplynulý rok. Několik dní před Štědrým dnem zakrývají zdejší obyvatelé postavu Svatého Dítěte závojem a odkryjí ho na Štědrý den, což symbolizuje narození Ježíše.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

-12° 2' 46.9428", -77° 2' 33.918"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Advent a Vánoce v Jižní Americe. Betlémy, rachejtle a nazdobené lamy v průvodu