Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vánoce v Bradavicích odstartovaly! Byli jsme mezi prvními, kteří si mohli vyzdobená studia prohlédnout

Fanoušci Harryho Pottera, zbystřete! V polovině listopadu se londýnské Warner Bros Studio převléklo do vánočního kabátku. Jak vypadá letošní zimní výzdoba kouzelnického světa? 

Místo, kde se dospělí znovu stávají dětmi

Warner Bros Studio najdete na okraji Londýna v části Leavesden. Tematické místo věnované sérii o čarodějnickém učni Harry Potterovi bylo vytvořeno na bývalé ploše vojenského letiště, které má rozlohu zhruba 14 tisíc metrů čtverečních

Po celých 10 let pak pomáhalo tvůrcům, filmařům, režisérům, hercům a celému štábu vytvořit tajuplný příběh magie, který si zamilovaly miliony dětí i dospělých po celém světě. Není divu, že se tohle místo rozhodli jeho tvůrci zachovat a 31. března 2012 ho otevřít pro fanoušky a širokou veřejnost.

Ledový zámek Ohnivý pohár
Ledový zámek jste mohli vidět ve čtvrtém dílu.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Londýnské studio je prostorem, kde znovu ožijí dětské fantazie a svět „tam venku“ přestane na několik dlouhých hodin existovat. Jakmile se navíc Bradavice a přilehlé bradavické pozemky převlečou do vánočního kabátku, jen těžko se vám bude chtít tenhle magický svět opouštět. Ostatně i my jsme letos měli tu čest a mohli si Vánoce v Bradavicích prohlédnout na vlastní oči. 

Škola čar a kouzel otevřela brány nedaleko českých hranic

Vánoční výzdoba v Nebelvírské společenské místnosti
Takhle nějak podle filmu vypadaly Vánoce v Nebelvírské společenské místnosti.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Na prohlídku si vyčleňte dostatek času

Ve filmových ateliérech se můžete fotit, natáčet a dokumentovat jednotlivé lokace dle libosti. Výjimky platí pouze pro několik místností, kde je pořizování obrazových a zvukových snímků z celkem dost dobrého důvodu zakázáno. Připravili byste se totiž o velkolepá překvapení!

A těch je ve studiích nepočítaně. Bez přehánění můžeme tvrdit, že některá z nich vám dokonce vženou slzy do očí. Celkem snadno se totiž necháte vtáhnout do magického světa, kde je možné prakticky všechno, na co se jen odvážíte pomyslet. Filmové ateliéry vás dostanou nejen vánoční výzdobou, ale taky svou rozlehlostí

Tajemná komnata
Vstup do Tajemné komnaty, který se v sérii poprvé objevil ve druhém dílu.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Na návštěvu si proto vyčleňte minimálně 3–4 hodiny. Fanoušci kouzelnického světa tady ale bez problémů stráví klidně celý den. Kochat se můžete nejen jednotlivými filmovými lokacemi, ale také kostýmy a maskami, vzpomínkami herců, ale i moderními technologiemi, které daly život obrazům v bradavickém hradu i skřetům nebo třeba magickým tvorům, jichž je v prostorách nepočítaně.

Ledový zámek i máslový ležák. Tak vypadají vánoce v londýnských Bradavicích

Klofan
Nezapomeňte se Klofanovi hluboce uklonit. Hipogryfové jsou totiž děsně nepochopení, ale hrdí tvorové.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Bundy s sebou!

Pokud do studií míříte během (pod)zimní sezóny, rozhodně v šatně nenechávejte svršky. Část ateliérů totiž vede venkovními expozicemi, kde uvidíte nejen starý Ford Anglia, ale také záchranný autobus, bradavický viadukt, dům Dursleyových nebo skleník s vřískajícími mandragorami. Ty si mimochodem můžete zkusit sami přesadit. Ochutnat samozřejmě můžete i tradiční bradavické speciality, mezi nimiž nechybí ani oblíbený máslový ležák

Londýn jinak: 6 míst, která v průvodcích nenajdete

Během prohlídky se ocitnete nejen v bradavickém hradu, ale také v podzemí, kde vyučovali lektvary profesoři Snape i Křiklan, zajdete si na exkurzi do Zapovězeného lesa, setkáte se s Aragogem i draky, na vlastní oči si prohlédnete Hagridovu chýši se slavným motocyklem a psem Chloupkem a jako mávnutím kouzelnického proutku se ocitnete v Gringottově bance, Příčné ulici nebo na Ministerstvu kouzel.

Dopisy, které přišly Harry Potterovi
Den, kdy se Harrymu převrátil život vzhůru nohama.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Kolik to bude stát?

Exkurze je v základní ceně (£53.50/dospělá osoba) bez průvodce. Digitálního průvodce (společně s knižním vydáním, které obdržíte v obchůdku se suvenýry u výstupu) si pak můžete za menší příplatek dokoupit při online nákupu vstupenek. Češtinu ale v dostupných jazycích nehledejte. 

Exkurzi si můžete zpříjemnit sbíráním razítek do speciálního pasu, který obdržíte u vstupu nebo pořizováním originálních fotek u jednotlivých expozic. Dokonce si můžete zkusit chytit i lísteček se jménem, který ve čtvrtém dílu vyletí z útrob Ohnivého poháru. Tipnete si, jaké jméno se na něm objeví? 

Po stopách filmů: Hrobečku fiktivního skřítka z Harryho Pottera hrozí přemístění

Domácí skřítek Dobby a Harry Potter
V ateliérech uvidíte i modely Dobbyho a dalších magických tvorů.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Jaké jsou letošní Vánoce v Bradavicích?

Jak už jsme zmínili v úvodu, Bradavice se letos do vánočního kabátku převlékly v polovině listopadu. Jako první vám vyrazí dech velkolepě vyzdobená Velká síň, kde není nouze o nespočet třpytivých a honosně nazdobených stromečků, stejně jako o stovky svíček, které osvětlují vysoký strop. Samozřejmostí jsou i stoly a lavice, u nichž hodovali studenti jednotlivých kolejí. Nechybí ani honosné menu a figury jednotlivých profesorů, kteří na Velkou síň dohlíží z jejího čela. 

Zaručeně vás okouzlí i ledový zámek, který byl součástí vánočního plesu pro studenty jednotlivých škol, kteří do Bradavic zavítali během 4. dílu celé série. V jeho blízkosti si prohlédnete slavnostní kostýmy Viktora Kruma, ale i Hermioniny růžové rozevláté šaty, oblek Harryho Pottera a „smradlavý hábit pratetičky Tessie“, který podědil chudák Ron. 

Pohled na záchranný autobus
Záchranný autobus, který řídil Stan Silnička.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Vánoční výzdoby se dočkaly i jednotlivé společenské místnosti či dům Weasleových a sníh pokryl i Zapovězený les a samotný bradavický hrad, k jehož rozlehlému modelu se dostanete na konci celé prohlídky. Dokonalou atmosféru umocňuje originální soundtrack a úžasní zaměstnanci ateliérů, kteří udělají maximum pro to, aby vás vtáhli do magického světa Harryho Pottera, ve kterém zapomenete na všechny strasti a starosti, které vás čekají za jeho branami.

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

Banka Gringottových
Prohlédnout si můžete i banku Gringottových a draka, který střeží trezor Belatrix Lestrangeové.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Vstupenky rezervujte s dostatečným předstihem

Návštěva londýnských studií je nepochybně úžasným zážitkem pro všechny, kteří na příbězích o čarodějnickém učni vyrůstali nebo jeho svět objevili až v dospělosti. Pokud si chcete studia opravdu důkladně projít, doporučujeme návštěvu „na vlastní pěst“, nikoliv prostřednictvím cestovek, které sice tyhle zájezdy pravidelně pořádají, ale na prohlídku studií mají jen velmi omezenou dobu.

Vstupenky je dobré koupit s dostatečným předstihem, jejich počet je totiž dost omezený. A to zvlášť v předvánočním období, kdy se Bradavice převlékají do zimního kabátku a nabízí jedinečný a naprosto nezapomenutelný zážitek pro velké i malé návštěvníky. Pokud se chcete naladit na vánoční atmosféru a máte volný den nebo dva, vřele návštěvu Londýna a Warner Bros studií doporučujeme.

Obchod bratrů Weasleových v Příčné ulici
Obchod bratrů Weasleových najdete mezi ostatními v Příčné ulici.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Autorský text 

 
 

Místo

51° 41' 25.4439", -0° 25' 4.8735"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vánoce v Bradavicích odstartovaly! Byli jsme mezi prvními, kteří si mohli vyzdobená studia prohlédnout