Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách filmů: Hrobečku fiktivního skřítka z Harryho Pottera hrozí přemístění

Pokud patříte mezi milovníky filmů o čarodějnickém učni s ikonickou jizvou na čele, pravděpodobně budete znát jeden z nejdojemnějších momentů celé ságy.

Na mysli máme samozřejmě smrt domácího skřítka Dobbyho, která otřásla celým (nejen) kouzelnickým světem. Místo posledního odpočinku je samozřejmě fiktivní, přesto sem můžete v reálu položit malý kamínek nebo jinou drobnost. Hrobečku ovšem hrozí přemístění…

Malé drobnosti pro Dobbyho radost

Fiktivní tragédie – zasažení skřítka Dobbyho dýkou čarodějnice Belatrix Lestrangeové – láká na waleskou pláž Freshwater West mnohé fanoušky z blízkého okolí i zahraničí. Právě tady se totiž jeho skon v roce 2010 natáčel. Proto se není čemu divit, že na místě zanedlouho po natáčení vznikl skutečný hrob domácího skřítka, kde se v průběhu let vršily kamínky, větvičky a další drobnosti.

Zajímavost: Kromě hrobu skřítka Dobbyho byla na pláži postavena i Lasturová vila – bydliště Billa a Fleur Wesleaových. Tu ale tvůrci po natáčení rozebrali a odstranili.
Postavička domácího skřítka Dobbyho.
Dobby z filmového světa odešel jako svobodný skřítek. V obklopení nejbližších přátel.
Zdroj:
Shutterstock

Místo posledního odpočinku se proměnilo ve skládku

To se ovšem přestalo líbit nejen místním, kteří v okolí písčité pláže žijí, ale zejména památkářům. Ti fiktivní hrob filmového Dobbyho nedávno označili za obyčejnou skládku plnou odpadků. Proto zveřejnili dotazník, na základě kterého rozhodnou o jeho přemístění. V něm mohli respondenti až do konce května vyjádřit svůj názor i tipy na to, kam by měl být Dobbyho hrob v krajním případě přesunut.

Zajímavost: Pláž, která se nachází blízko vesničky Castlemartin v západním Walesu, je proslulá nejen svými velkými vlnami, ale také sceneriemi. Kromě Harryho Pottera se tady natáčelo i akční drama Robin Hood.

Osud Dobbyho hrobu je nejistý

Dotazníkové šetření bylo ukončeno. Dodnes ovšem nejsou známy jeho výsledky. Nikdo tak neví, jak dlouho zůstane Dobbyho hrob na svém původním místě. Fanoušci filmové ságy se ovšem svorně shodují na tom, že i kdyby k jeho odstranění přece jen došlo, lidé budou na místo stále přicházet a postavě, která z čarodějnického světa odešla jako svobodný skřítek, maličkosti opakovaně přinášet.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

51° 39' 36.7033", -5° 3' 54.2201"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách filmů: Hrobečku fiktivního skřítka z Harryho Pottera hrozí přemístění