Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách filmů: Soukromá ovčí farma se proměnila na legendární vesničku z Pána prstenů

Neexistuje asi nikdo, kdo by neznal trilogii Pán prstenů. Jednou z ústředních lokalit, kde se odehrává zcela zásadní část děje, je i pitoreskní vesnička Hobitín.

Ten můžete dodnes navštívit v srdci novozélandského regionu Waikato. Překvapí vás nejen jeho podoba, která si v ničem nezadá s tou filmovou, ale taky skutečnost, že to tady vypadá, jako by ve vesničce opravdu Hobiti bydleli.

Ovčí farma Jacksonovi učarovala

Když Peter Jackson hledal vhodnou lokaci pro svůj film, narazil na soukromou ovčí farmu Alexander. Její vzezření a kouzelné okolí režisérovi natolik učarovalo, že se rozhodl majitele farmy oslovit s nabídkou, která se neodmítá. Slovo dalo slovo a v roce 1999 začala za přísného utajení a pomoci novozélandské armády osmiměsíční stavba Hobitína.

Během stavby byly v Hobitíně vybudovány téměř čtyři desítky maličkatých domečků s typickým oblým vstupem. Novozélandská armáda pak měla za úkol připravit 1,5kilometrovou příjezdovou cestu. Jakmile natáčení trilogie skončilo, bylo na majiteli farmy, co s vybudovanou vesničkou bude.

Nora Bilba a Froda zevnitř
Dno Pytle si můžete prohlédnout alespoň přes okno.
Zdroj:
Shutterstock

Je libo pivo v Hostinci u Zeleného draka?

Nejprve uvažoval, že pitoreskní nory nechá zbourat, k čemuž částečně došlo. Pak se v něm ale objevil podnikatelský duch a rozhodl se, že si areál ponechá, vylepší ho a začne jím provádět turisty. S odstupem času se jeho rozhodnutí ukázalo jako skvělá volba. Malebnou vesničku na Novém Zélandu totiž každoročně navštíví 350 000 turistů z celého světa!

V roce 2011 byla postavená trvalá podoba vesničky, kde kromě zmíněných obydlí hobitů nechybí ani Green Dragon (Hostinec u Zeleného draka) coby přesná replika krčmy, kde si můžete dát občerstvení, točené pivo a posedět u krbu. Samotné domečky nejsou veřejnosti přístupné, protože za jejich dveřmi se nenachází nic, jen hlína. Výjimkou jsou jen nory Bilba a Froda, jejichž vnitřní prostory odpovídají podobě z filmů a prohlédnout si je můžete alespoň přes okno.

Pohled na Hobitín
V Hobitíně to vypadá, jakoby v něm opravdu hobiti žili. Z domků se kouří a na šňůrách visí čisté prádlo.
Zdroj:
Shutterstock

Hobitín bez hobitů

Zajímavostí je, že vesnička vypadá, jako by v ní hobiti stále žili. Z komínů se kouří, na šňůrách visí vyprané prádlo a v oknech si líně lebedí truhlíky s roztodivnými květinami. Vše je ale samozřejmě jen na oko, byť výsledek je přinejmenším pohádkový. Vesničku můžete navštívit jen s průvodcem, první skupina vyráží už v 8 hodin ráno.

Další skupinky nadšených turistů z celého světa pak chodí po 10–15 minutách a poslední prohlídka startuje po 17. hodině. Právě poslední zmíněná prohlídka bývá nejoblíbenější, její součástí je totiž obří večeře v hostinci, kde se nejenom dobře nadlábnete a osvěžíte, ale taky budete součástí tanečního a hudebního vystoupení. Na zpáteční cestu pak „vyfasujete“ roztomilé lucerničky, které podtrhují už tak dokonalou atmosféru.

Samotná prohlídka Hobitína trvá asi dvě hodiny a standardní vstup vás vyjde na 89 NZD. V ceně je jedno pivo v Green Dragon (alko, nebo nealko pro řidiče). Pokud chcete vyrazit na večerní tour s hostinou, připravte si 199 NZD a místa rezervujte s dostatečným předstihem (klidně i půl roku dopředu). I přes vyšší cenu jde o nezapomenutelný zážitek, který si na Novém Zélandu zkrátka nemůžete nechat ujít!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-37° 52' 19.522", 175° 40' 58.662"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách filmů: Soukromá ovčí farma se proměnila na legendární vesničku z Pána prstenů