Přejít k hlavnímu obsahu

Kochání povoleno: Podívejte se, jak novozélandští glowworms rozsvěcují lesy i jeskyně

Příroda je mocná čarodějka a často nás překvapí tam, kde bychom to vůbec nečekali. Příkladem je třeba Nový Zéland, kde žijí tvorové tak trochu z jiného světa. Nebo z pohádky.

Řeč je o svítících červících, kterým tady neřeknou jinak než glowworms. Ve skutečnosti jde o larvy druhu Arachnocampa Luminosa, dvoukřídlého hmyzu příbuzného komárům. Vůbec poprvé byl tenhle druh objeven v roce 1871.

Příbuzní světlušek?

Vzhledem k tomu, že už tehdy jsme znali čarokrásné světlušky, původně se předpokládalo, že svítící larvy jsou jejich příbuzné. Až mnohem později se ukázalo, že jde o samostatný druh, ke kterému se řadí ještě další čtyři skupiny žijící převážně v Austrálii.

Světélkující jeskyně a lesy jsou však typické zejména pro zmíněný Nový Zéland. Konkrétně tady žijí glowworms luminosa, kteří místo promění v okouzlující podívanou. Člověku totiž připadá, že stojí pod třpytivým nebem s milionem hvězd. Skutečnost ale není tak romantická, jak na první pohled vypadá. Ale o tom až trochu později.

Kde svítící červíky na Novém Zélandu pozorovat?

Svítící červíky můžete na Novém Zélandu pozorovat na několika místech Severního i Jižního ostrova. Mezi nejpopulárnější a nejznámější místa patří nepochybně jeskyně Waitomo na Severním ostrově.

Nevýhodou této lokality je poměrně vysoké vstupné, které je potřeba za prohlídku zaplatit. Naštěstí tady existují i méně „profláknutá“ místa, kde si budete moci užít podívanou v soukromí a zadarmo. Stačí jen chvíli hledat.

Glowworms
Svítící červíky nenajdete jen na Novém Zélandu. Při troše štěstí na ně narazíte i v Austrálii.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hladové larvy lákající na světlo potravu

O kouzelnou podívanou se ve zmíněných jeskyních a lesích starají dravé larvy rodu Arachnocampa Luminosa, které na své třpytivé světlo lákají potravu. Každá larva ze svého hnízda navíc spouští až sedmdesát vláken, která jsou obalená slizem.

Paradoxem je, že čím jsou larvy hladovější, tím víc svítí.  Potrava se chytá na lepkavá vlákna, kde pomalu, ale jistě znehybní. Larva, cítící pohyb kořisti, se následně přiblíží a kořist kousnutím zabije. Pak z ní vysaje tělní tekutiny nebo celou sežere.

Glowworms si rádi pochutnají na pakomárech, jepicích nebo molech. Lesní druhy samozřejmě nepohrdnou ani malými pavouky, mnohonožkami a kobylkami. Pokud se v kolonii dostanou dva jedinci příliš blízko sebe, smlsnou si klidně i na sousedovi. Tohle už není tak romantické, jako hvězdné jeskyně, ze kterých se tají dech, viďte?

Svítící červíci v jeskyni
Mezi nejznámější lokality, kde se glowworms vyskytují, patří nepochybně jeskyně Waitomo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Orgán podobný lidské ledvině

Určitě vás bude zajímat, jak tenhle ohromující druh světlo vytváří. Vysvětlení není jednoduché. Každý červík má totiž na konci svého těla orgán podobný lidské ledvině, který disponuje schopností tzv. bioluminiscence. Ta je způsobená procesem oxidace luciferinu za přítomnosti enzymu luciferázy. Této jedinečné vlastnosti využívají nejen výše uvedení červíci, nám dobře známé světlušky, ale také plankton, některé druhy ryb, chobotnic a řas.

Zajímavé je, že larvy rodu Arachnocampa Luminosa mohou intenzitu svícení regulovat, což je v živočišné říši tak trochu výjimka. Protože celý proces vyžaduje velký přísun kyslíku, svítící orgán obklopuje kyslíkový obal. Ten slouží zároveň jako zesilovač. Když je glowworm hladový, rozsvítí se silněji, aby do spuštěných slizkých vláken nalákal co nejvíce čerstvé potravy.

Jeskyně Waipu
Jeskyně Waipu zve turisty na okouzlující podívanou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-43° 31' 44.3487", 172° 37' 20.421"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kochání povoleno: Podívejte se, jak novozélandští glowworms rozsvěcují lesy i jeskyně