Přejít k hlavnímu obsahu

Skoro jako na Pandoře. Švédské pobřeží v minulosti rozzářil fosforeskující plankton

Kdo by neznal filmový trhák Avatar režiséra Jamese Camerona, který se z velké části odehrával na tajuplné planetě Pandora? Ta odrážela naše nejniternější představy o fantastickém světě tvořeném světélkujícími rostlinami a živočichy. Víte ale, že inspirace pro Pandoru má reálný základ?

Švédský ostrůvek Mjörn - jedinečná podívaná, která  nemá obdoby

Čas od času se totiž na světě objeví místo, které se jako mávnutím kouzelného proutku rozzáří miliony barev a vytvoří tak jedinečnou podívanou, která nemá obdoby. Naposled se tak stalo na malém švédském ostrůvku Mjörn, jehož vody vyplavily na pobřeží fluorescenční plankton, který díky zvláštní chemické reakci rozzářil zdejší písečné pobřeží.

Amatérské fotografie, které obletěly svět

Tento neobvyklý jev zachytil na čočku fotoaparátu amatérský fotograf z Derbyshire, který byl nedaleko jezera na dovolené. Podle jeho slov ho netradiční podívaná naprosto pohltila. Doslova řekl, že přírodní úkaz mu připomínal vodu v jednom ohni, která zrcadlila modročernou oblohu. Když do vody vhodil kamínek, také on se rozzářil modrou barvou. A modré byly i stopy, které po sobě fotograf na pláži zanechával.

Bioluminescence v živočišné říši

Netradiční podívaná je způsobena procesem oxidace luciferinu za přítomnosti enzymu luciferázy. Bioluminiscenci využívá nejen plankton, ale také někteří nám dobře známí živočichové. Typickým příkladem budiž třeba světlušky, které můžeme zahlédnout za teplých letních nocí. Světélkovat ovšem dokáží i některé druhy ryb, chobotnic a řas. U ryb bioluminiscenci nejčastěji způsobují mutualistické bakterie, přebývající v jejich tkáních.

 
 

Místo

57° 53' 26.9484", 12° 23' 46.536"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Skoro jako na Pandoře. Švédské pobřeží v minulosti rozzářil fosforeskující plankton