Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Stockholm a jeho památky: barevné domy v Gamla stan i pohřebiště švédských králů

Plánujete výlet a máte zálusk na švédskou metropoli? Poradíme vám, co během její návštěvy nevynechat, abyste si ji užili dosyta!

Kastellet

Kastellet je malá, zato však nepřehlédnutelná tvrz stojící na ostrůvku Kastellholmen. Má kulatou věž z červených cihel a 20 metrů vysokou schodovou věž. První zdejší opevnění se datuje už do roku 1667, ale dnešní podoba je z let 1846-48, kdy došlo k rekonstrukci po tom, co tvrz explodovala. Během 2. světové války se tahle malá citadela stala součástí protivzdušné obrany. 

Kastellet
Tahle tvrz je prostě k nepřehlédnutí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Radnice

Majestátní stockholmská radnice pochází z roku 1923 a vznikla údajně z osmi miliónů červených cihel. Architekt Ragnar Östberg se při návrhu budovy ve stylu národního romantismu inspiroval architekturou italských Benátek. Uvnitř najdeme třeba Princovu galerii s malbami, které vytvořil švédský princ Eugen, Zlatý a Modrý sál, v němž se každoročně 10. prosince koná slavnostní banket u příležitosti předávání Nobelových cen.

Radnice ve Stockholmu
Radnice vznikla z osmi miliónů červených cihel.
Zdroj:
Bigstockphoto

Drottningholmský palác

Říká se mu Versailles severu, a jen co ho spatříte, přestanete se divit. Královský letní zámek stojí na ostrově Lövon v jezeře Malar na stockholmském předměstí. První stavební práce se tu začaly odehrávat v roce 1681. Od roku 1981 ho švédská královská rodina využívá jako soukromou rezidenci, dostanete se ale i dovnitř, budete-li chtít. Palác i jeho park patří od roku 1991 na seznam světového dědictví UNESCO.

Drottningholmský palác je známý i zdejším divadelním muzeem, které každý rok odehraje soubor oper. Skoro všechno vybavení pochází z 18. století, herci využívají některé původní stroje a orchestr hraje na kopie hudebních nástrojů z tehdejší doby. 

Královský palác 

Barokní rezidenci plnící úkol královského paláce najdete na ostrově Stadsholmen, ve staré části města zvané Gamla stan. Je to oficiální reprezentační sídlo královské rodiny. Královské sídlo tu stálo už ve 13. století, stavba v dnešní podobě ale vznikla až v roce 1760. Královský palác patří k těm největším panovnickým sídlům v Evropě, ročně jím projde na 800 tisíc návštěvníků a krásná atmosféra tu díky důmyslnému osvětlení panuje i po setmění.

Královský palác ve Stockholmu
První královské sídlo stálo na místě Královského paláce už ve 13. století.
Zdroj:
Bigstockphoto

Riddarholmský kostel 

Tenhle kostel je bývalým středověkým opatstvím, který od 17. století do roku 1950 sloužil jako pohřebiště většiny švédských králů. Stavba se nachází nedaleko Královského paláce a patří k nejstarším památkám metropole (pochází ze 13. století). Zdejší zajímavostí je, že původní věž kostela poničil v roce 1835 blesk. Krátce poté vznikla věž, která je nedílnou součástí kostela dodnes.

Riddarholm
Od 17. století do roku 1950 sloužil tenhle kostel jako pohřebiště švédských králů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Gröna Lund Tivoli

Památka a zároveň i atrakce, kde si místní i turisté rádi odpočinou a na chvíli se stávají dětmi. Gröna Lund Tivoli je zábavní park na ostrově Djurgården, ovšem není jen tak ledajaký. Funguje už od 19. století, konkrétně od roku 1883. Vyzkoušet tu můžete na tři desítky atrakcí a některé si zamilují i vaše děti. V parku se v pohodě občerstvíte a vyzkoušet můžete taky některou ze zdejších střelnic.

Gröna Lund Tivoli
Tolik zábavy byste tu zřejmě nečekali!
Zdroj:
Bigstockphoto

Nobelovo muzeum

Dalším místem, které musíte vidět aspoň zvenčí, je Nobelovo muzeum. Nedá se přehlédnout, je jen kousek od Královského paláce. V muzeu věnovaném vynálezci dynamitu se dneska můžete seznámit nejen s postavou Alfréda Nobela, ale i s historií předávání „Nobelovek“. 

V budově, v němž muzeum funguje, dřív byla burza, a to až do roku 1778.

Nobelovo muzeum
V budově Nobelova muzea bývala dříve burza.
Zdroj:
Bigstockphoto

Muzeum Vasa

V Muzeu Vasa se můžete podívat na loď Vasa, pravděpodobně nejkrásnější dochovanou loď ze 17. století. Ačkoli se při své plavbě v roce 1628 převrátila a potopila, po 333 letech byla vytažena a dneska je tu vystavena k pokochání – z 98 % ji pokrývají vyřezávané sochy. Kromě samotné lodi je v muzeu i expozice, která se věnuje její historii.

Vasa Museum Stockholm
Loď, která strávila 333 let pod vodou, je opravdu úchvatná.
Zdroj:
Bigstockphoto

Skansen

Tenhle Skansen se právem píše s velkým S. Jde totiž o první muzeum pod širým nebem, které na světě vzniklo. Stalo se tak v roce 1891. Všechny ostatní skanseny (skanzeny) už se jmenují po něm. Ve stockholmském Skansenu se seznámíte se švédskou lidovou kulturou.

Skansen Stockholm
První muzeum pod širým nebem dalo název všem ostatním svého druhu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na 30 hektarech tak uvidíte asi 150 domů a domků z celého Švédska, které byly postupně rozebrány, přesunuty na stockholmský ostrov Djurgården a znovu postaveny. Sámské budovy, ale i fary nebo panské domy, nábytek i běžné předměty typické domácnosti, to všechno je tu k vidění.

Součástí muzea je i zoo, v němž se můžete podívat na typická severská zvířata – na tuleně, soby, vlky, rysy nebo medvědy.

Staré Město

Staré Město, Gamla stan, stojí za procházku jako celek. Nádherná atmosféra Stockholmu vyniká právě v těchhle místech, převážně na ostrově Stadholmen. O městě se dochovaly zmínky už ze 13. století, dodnes se v něm ale můžete projít po kočičích hlavách a dívat se na všudypřítomné starobylé, často krásně barevné domy, které extra vynikají na fotkách. Součástí Gamla stan je Stortorget, nejstarší náměstí ve Stockholmu s nejrůznějšími pamětihodnostmi. 

Staré Město Stockholm
Procházku historickým jádrem Stockholmu rozhodně musíte absolvovat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1,zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

59° 19' 45.5628", 18° 4' 6.8916"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Stockholm a jeho památky: barevné domy v Gamla stan i pohřebiště švédských králů